МОРБИЛИ

МОРБИЛИ

Морбили или т.нар. ДРЕБНА ШАРКА е  особено  активна  тази  година  в  Европа.

Последната  епидемия  в  България  беше  през  2010  година…

За щастие има създадена ВАКСИНА срещу МОРБИЛИ още през далечната 1963 година. Непрекъсната се осъвършенства в годините и днес тя е в състава на тривалентната – МОРБИЛИ – РУБЕОЛА – ПАРОТИТ. Тя се прави от 1992 година на децата на 13 месеца и в шести клас.

Смята  се,  че  освен  ваксината  значение  за  възпреимчивостта  и  протичането  на  заболяването  има  и  моментната  кондиция  на  имунитета…

ОБРИВИТЕ при МОРБИЛИ са характерни– те са най-типичния симптом за болестта.

И така – тази шарка се предизвиква от вирус – от групата на Парамиксовирусите. Човекът е единственият естествен гостоприемник за вирусът. Той попада в гърлото и конюнктивата на болния чрез секрети от горни дихателни пътища при говор, кихане и кашлица.

ИМУНИТЕТЪТ при МОРБИЛИ след преболедуване е пожизнен. Болните са заразни 1-2 дни преди първите прояви на болестта до 7 – 8 дни след това.

Боледуват деца предимно до 5 годишна възраст. БЕБЕТА до 6 месеца не заболяват от МОРБИЛИ, поради придобития имунитет от майката.

Въвеждането на ваксина промени възрастовата характеристика на болестта – среща се повече при деца над 10 години.

Какви са СИМПТОМИТЕ при МОРБИЛИ?

След скрит период от 10 – 14 дни се появяват първите оплаквания . Те са кихане, обилна хрема и кашлица. Тя е особено упорита, честа и суха. Конюнктивите на очите са силно възпалени – зачервени, оточни и с много секреция.

Около 2 – 3 ден след началото на болестта се появяват петната на Филатов – Коплик. Представляват малки белезникави петна по лигавицата на бузите с големина от 1 – 2 мм. върху зачервена основа.

Детето е отпуснато, в увредено общо състояние, с безапетитие. Често има диария.

Почти винаги температурата се повишава на 3 ден и има високи стойности – 39 градуса.

На четвъртия ден след тези начални прояви се появява ТИПИЧНИЯТ ОБРИВ НА MОРБИЛИ.

Той е ситен, леко надигнат над кожата и започва от областта зад ушите, като в първите 24 часа обхваща лицето и шията. Обривът е с розово – червен цвят и избледнява при натиск. Има силна тенденция за сливане /конфлуиране/ и не след дълго се образуват червени плаки. Кожата придобива вид на географска карта, особено характерно за главата, шията и горната част на тялото.

Обривът постепенно слиза към горни крайници и трупа а след това обхваща и краката. Обикновено липсва по длани и ходила. Не е сърбящ.

По същия път започва да изчезва, като става по – плосък, не толкова червен – по – скоро кафенеещ. Продължителността на обривния стадий е около седмица.

През цялото време болните имат висока температура, силно са интоксикирани, имат силна кашлица, светобоязън, обилна хрема и др. Лицето на детето е „типично” – „мокро” от сълзотечението и възпалението на носа , оточно и обрив по бузите.

УСЛОЖНЕНИЯТА ПРИ МОРБИЛИ не са чести, но са тежки. Клинично се проявяват с повторно покачване на температурата и силно нарушено общо състояние.

Те биват:

–ларингит

–отит

–бронхиолит

–пневмония

–миокардит

–менингит

–енцефалит.

Лечението трябва да се прецизира в зависимост от симптомите и усложненията и винаги се осъществява от лекар.

Подробно  за  всички  шарки  ще  прочетете  в  книгата  „От Нула“…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

*

Facebook
Как да се справим с „ТРУДНИТЕ“ ученици

https://rezerv-e.com/mario-21

Posted by Rezerv-E on 10 юли 2015 г.