МОРБИЛИ

МОРБИЛИ

Морбили или т.нар. ДРЕБНА ШАРКА е  особено  активна  тази  година  в  Европа.

Последната  епидемия  в  България  беше  през  2010  година…

За щастие има създадена ВАКСИНА срещу МОРБИЛИ още през далечната 1963 година. Непрекъсната се осъвършенства в годините и днес тя е в състава на тривалентната – МОРБИЛИ – РУБЕОЛА – ПАРОТИТ. Тя се прави от 1992 година на децата на 13 месеца и в шести клас.

Смята  се,  че  освен  ваксината  значение  за  възпреимчивостта  и  протичането  на  заболяването  има  и  моментната  кондиция  на  имунитета…

ОБРИВИТЕ при МОРБИЛИ са характерни– те са най-типичния симптом за болестта.

И така – тази шарка се предизвиква от вирус – от групата на Парамиксовирусите. Човекът е единственият естествен гостоприемник за вирусът. Той попада в гърлото и конюнктивата на болния чрез секрети от горни дихателни пътища при говор, кихане и кашлица.

ИМУНИТЕТЪТ при МОРБИЛИ след преболедуване е пожизнен. Болните са заразни 1-2 дни преди първите прояви на болестта до 7 – 8 дни след това.

Боледуват деца предимно до 5 годишна възраст. БЕБЕТА до 6 месеца не заболяват от МОРБИЛИ, поради придобития имунитет от майката.

Въвеждането на ваксина промени възрастовата характеристика на болестта – среща се повече при деца над 10 години.

Какви са СИМПТОМИТЕ при МОРБИЛИ?

След скрит период от 10 – 14 дни се появяват първите оплаквания . Те са кихане, обилна хрема и кашлица. Тя е особено упорита, честа и суха. Конюнктивите на очите са силно възпалени – зачервени, оточни и с много секреция.

Около 2 – 3 ден след началото на болестта се появяват петната на Филатов – Коплик. Представляват малки белезникави петна по лигавицата на бузите с големина от 1 – 2 мм. върху зачервена основа.

Детето е отпуснато, в увредено общо състояние, с безапетитие. Често има диария.

Почти винаги температурата се повишава на 3 ден и има високи стойности – 39 градуса.

На четвъртия ден след тези начални прояви се появява ТИПИЧНИЯТ ОБРИВ НА MОРБИЛИ.

Той е ситен, леко надигнат над кожата и започва от областта зад ушите, като в първите 24 часа обхваща лицето и шията. Обривът е с розово – червен цвят и избледнява при натиск. Има силна тенденция за сливане /конфлуиране/ и не след дълго се образуват червени плаки. Кожата придобива вид на географска карта, особено характерно за главата, шията и горната част на тялото.

Обривът постепенно слиза към горни крайници и трупа а след това обхваща и краката. Обикновено липсва по длани и ходила. Не е сърбящ.

По същия път започва да изчезва, като става по – плосък, не толкова червен – по – скоро кафенеещ. Продължителността на обривния стадий е около седмица.

През цялото време болните имат висока температура, силно са интоксикирани, имат силна кашлица, светобоязън, обилна хрема и др. Лицето на детето е „типично” – „мокро” от сълзотечението и възпалението на носа , оточно и обрив по бузите.

УСЛОЖНЕНИЯТА ПРИ МОРБИЛИ не са чести, но са тежки. Клинично се проявяват с повторно покачване на температурата и силно нарушено общо състояние.

Те биват:

–ларингит

–отит

–бронхиолит

–пневмония

–миокардит

–менингит

–енцефалит.

Лечението трябва да се прецизира в зависимост от симптомите и усложненията и винаги се осъществява от лекар.

Подробно  за  всички  шарки  ще  прочетете  в  книгата  „От Нула“…

5 коментара по “МОРБИЛИ
 1. Христина казва:

  Здравейте! Бих искала да попитам колко време след поставяне на ваксината за морбили от задължителния имунизационен календар вече може да се счита, че детето има имунитет? Във връзка със случаите на морбили ме притеснява, предстои поставяне на ваксината на детето и искам да знам кога след това ще мога да съм спокойна, че няма как да се зарази.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Христина, поне трябва да измине месец, за да смятаме, че има някаква протекция срещу съответните болести – Паротит, рубеола и морбили.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Христина казва:

  Много благодаря за бързия отговор!

 3. Desi казва:

  Здравейте! Дъщеря ми е на година и 2 месеца и ваксината за морбили не е поставена, защото дълго време ту има, ту няма температура (37.2). В момента е без температура, има един прием Авирон кидс. Пречи ли това да бъде поставена ваксината? Благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Деси, Не, Този сироп не пречи за поставяне на ваксина.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

*

Facebook
Уникалният сироп DrMario ImmunoBoost

https://rezerv-e.com/mario-21

Posted by Rezerv-E on 10 юли 2015 г.