Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Biontech и Pfizer са искали от ЕС по 54,08 евро за доза от ваксината си?

В средата на юни миналата година шефът на Biontech Угур Сахин уверява, че никоя фармацевтична компания няма да „се позлати“ от ваксината срещу коронавируса. Няколко дни по-късно Европейската комисия получава строго поверително предложение от името на Pfizer и Biontech. То обяснява многословно колко сериозни са икономическите щети, причинени от пандемията, която струва на ЕС по 3,8 милиарда евро всеки ден и цели 1,4 трилиона евро за годината. Изходът от тази спешна ситуация бил само един – ваксина.

 

                     Интуитива – първи избор при вирус или контакт с болен.

 

След това Pfizer/Biontech аргументират начина, по който фармацевтичните компании оправдават цените си от години: Според тази логика решаващият фактор е не колко са похарчени за изследвания и разработки, а колко голяма е медицинската полза от новия препарат. След това трябва да се измери цената. В офертата, подадена до ЕС („Expression of Interest “), се твърди: „Ако щетите за милиарди, причинени от пандемията, бъдат прехвърлени на „традиционен модел за рентабилност“, човек би стигнал до цена за доза ваксина, която „би била неподходяща по време на глобална пандемия“, пишат NDR, WDR и Süddeutsche Zeitung в свое разследване.

След това въведение Pfizer и Biontech представят уж щедра оферта: Двете компании предлагат на ЕС своята ваксина с получер шрифт на цена от 54,08 евро на доза, при закупуване на 500 милиона дози. Общо Pfizer и Biontech искат 27 млрд. евро за толкова ваксина, колкото за половината от населението на ЕС. Pfizer / Biontech уверяват в офертата, че ценовото предложение вече включва „най-високия процент отстъпка“, който може да предложат на индустриализирана страна.

С цена от 54,08 евро на ден ваксината на Biontech би била повече от двадесет пъти по-скъпа от доза от ваксината, която AstraZeneca разработи заедно с Оксфордския университет. „Мисля, че цената е съмнителна”, критикува председателят на Лекарствената комисия към Лекарската камара в Германия Волф Дитер Лудвиг, предложението на Pfizer / Biontech. „Гледам на това като на стремеж към печалба, която по никакъв начин не е оправдана в настоящата ситуация на пандемия“.

Тези сравнително високи цени могат да хвърлят нова светлина върху нежеланието на някои страни от ЕС да придобият ваксината на Biontech през лятото. Някои от страните членки не само поставиха под съмнение ефективността на новата технология за иРНК и не са били склонно да предоставят на производителите на ваксини отказ от отговорност – те също така са искали по-ниски цени. Във всеки случай Волф-Дитер Лудвиг казва, че разбира ЕС: „Мисля, че беше редно да се поколебаем при толкова висока цена“.

В интервю за Der Spiegel в началото на годината шефът на Biontech Угур Сахин разкритикува преговорите с ЕС: „Процесът в Европа със сигурност не беше толкова бърз и ясен, колкото преговорите с други страни”, каза шефът на компанията. „Очевидно наддело впечатлениет:  Ще се наситим, няма да е толкова лошо и ще контролираме вируса. Бях изненадан”.

Сахин остави без отговор тази седмица искането за коментар на офертата на високи цени. Говорител на компанията не отговори пред Süddeutsche на конкретни въпроси относно офертата, но посочи, че цената на ваксината „зависи от различни фактори”. Тя се намирала „в определен диапазон за всички страни с по-високи доходи“. Досега обаче компанията не била реализирала никакви печалби. Но ако все пак спечели от продажбата на ваксината срещу Covid-19, компанията щяла да я „реинвестира в по-нататъшното развитие на тази технология“.

Фармацевтичната компания Pfizer пояснява: „Нашите дискусии с правителствата и всички последващи споразумения са поверителни“. Говорител на ЕК съобщи по електронната поща, че комисията няма право да предоставя информация за цените по договорни причини. Като цяло обаче „сключването на договор с всички компании трябвало да доведе до взаимно задоволителен договор”. Действителната цена с Biontech била договорена още през лятото.

Едва през ноември ЕС подписа договор с Pfizer / Biontech. Окончателната цена се пази в тайна до днес, но според информация от Süddeutsche Zeitung, NDR и WDR тя е 15,50 евро за доза. Ройтерс беше първата, която обяви тази цена. Това значи, че ЕС би постигнал значително намаляване на цените в сравнение с офертата през юни. САЩ също плащат приблизително същата цена. Те вече бяха подписали договор с Pfizer през юли, който им осигури 100 милиона дози за 1,95 милиарда долара. Това възлиза на около 16 евро за доза.

Все пак в края на седмицата Сахин коментира темата пред Bild, като твърди че Biontech и Pfizer са предложили ваксината си през лятото на 2020 г. на индустриалните страни на цена от между 30 и 15 евро. Ценовият модел бил изчислен през юли за всички индустриализирани страни със съответно големи количества за поръчки, казва Сахин пред Bild. „На 22 юли подписахме американския договор въз основа на новите параметри, които предполагаха цена от 19,50 долара. Всички индустриализирани страни получиха този ценови модел“.

С изявленията си шефът на Biontech се противопоставя на твърдението, че германската компания и нейният американски партньор Pfizer са предложили на ЕС своята ваксина за повече от 50 евро на доза миналото лято. ЕК, която отговаря за поръчките на ваксини за всички държави членки, е критикувана от седмици, тъй като европейците се снабдяват с ваксините много по-късно и по-бавно, отколкото например Великобритания.

Изненадващото обаче е не само високата цена, която Pfizer / Biontech първоначално са поискали от ЕС, но и твърдението в офертата към ЕС, че разработването на ваксината е „изцяло самофинансирано“. Това може да е вярно за Pfizer, но не и за германската компания Biontech, която разработи ваксината. Всъщност ангажиментът на основателите на Hexal Андреас и Томас Щрюнгман беше от решаващо значение, но Biontech също така бе субсидирана от Германия с няколко милиона евро. Федералното министерство на образованието и научните изследвания съобщи, че министерството „значително е подкрепило фазата на основаване на Biontech и е подкрепило финансово и структурно ключовите първи години на компанията“./Инвестор бг

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*