Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

3 основни умения, които могат да направят вашето дете победител в живота

Книга “От Нула” от Д-р Марио Янакиев – всичко за храненето, отглеждането и профилактиката  на децата.

 

Мечтаем да отгледаме деца, които да станат успешни възрастни. Правим всичко възможно: купуваме най-добрите играчки, отделяме време за различни дейности, свързани с тяхното развитие, и по-късно искаме да научат много неща в училище, сякаш отглеждаме “компютър” с огромен капацитет, а не човек. Децата трябва да имат добри оценки, за да влязат в университет, иначе как биха могли да постигнат успехи в живота? Дълбоко в себе си, обаче, знаем, че не става въпрос само за учене. Но за какво още? Гени, съдба или късмет?

Bright Side преглежда препоръките на много учени и психолози и установява, че има 3 основни умения, които могат да направят вашето дете успешно в живота.

Вероятно няма родител в света, който да не иска неговия син/неговата дъщеря да се превърне в богат, щастлив и успешен човек. И така, какво е необходимо, за да направите едно дете умно, уверено и освободено.

Има много научни изследвания за успех, които доказват, че гените, интелигентността и вродените способности не играят основна роля за определяне на успеха. Икономистът Джеймс Хекман потвърждава тази теория: той доказва, че нивото на интелигентност не оказва почти никакъв ефект върху финансовото благополучие. Решителността, постоянството и сътрудничеството с останалите, обаче, са решаващи фактори. Но тези умения не получават достатъчно внимание. И от вас зависи да промените това. Представяме ви 3 основни умения, върху които трябва да поработим, за да направим нашите деца по-успешни в техния бъдещ живот.

1. Способност за комуникация с останалите хора.

Способност за комуникация с останалите хора

Учени от Penn State и Duke University провеждат интересно проучване. Те наблюдават живота на 700 американски деца, започвайки от най-ранна до 25-годишна възраст, за да открият разликата между техните социални умения в детството и успех в живота на възрастните.

Оказва се, че комуникативните деца са по-успешни от своите по-резервирани връстници: в повечето случаи завършват университет, получават добра работа до 25-годишна възраст и нямат правни проблеми.

Това е така, защото по-социално развитите деца лесно могат да общуват с другите, да избягват конфликти, да бъдат полезни за останалите и да уважават техните чувства. Това са изключително полезни умения дори в детството: децата, които могат да общуват добре, намират начини да играят заедно, вместо да се бият с играчки.

Изключително често се случва умните хора да не са много успешни поради своята резервираност,  а по-активните и общителни хора, които нямат високо ниво на интелигентност, заемат по-високи постове и стават лидери.

Очевидно е важно да не забравяме, че успехът не е само в работата. Хората считат себе си за успешни, когато станат професионалисти в това, което правят, когато създават добри семейства и когато поддържат отношения с приятели, които споделят техните чувства и интереси. Трудно е да се изграждат подобни връзки без силно развити комуникационни умения.

 

Книга “От Нула” от Д-р Марио Янакиев – всичко за храненето, отглеждането и профилактиката  на децата.

 

2. Решителност.

 

Решителност

 

Известният американски психолог и писател Анджела Дъкуър, авторът на “Грит: Силата на страстта и постоянството”, смята, че едно от най-важните неща за успех е страстта и постоянството към дългосрочните цели.

Заедно със своята изследователска група, Дъкуър прекарва няколко години в наблюдение на кадети от САЩ, участници в състезание по правопис, учители и мениджъри по продажби. Смисълът на изследването е кой ще бъде по-успешен в това, което прави, и защо. Участниците, различни на пръв поглед, от напълно различни области, имат нещо общо. И това не е тяхната сила, красота или висок коефициент на интелигентност, а сила на волята (или “Грит”, както я нарича професор Дъкуър).

Талантът и вродените способности почти нямат влияние върху реалните постижения в живота на възрастните, според психолога. Именно решителността и постоянството правят хората наистина успешни. Освен дългосрочното проучване, има много примери в реалния живот, в които определен средностатистически човек постига повече от мързелив и дезорганизиран човек, способен да бъде гений.

3. Креативно мислене.

Креативно мислене

Именно креативното мислене ни помага да намерим изход от невъзможни на пръв поглед ситуации и да решим проблемите, които животът ни поднася. И това вече е половината от всичко, което определяме като успех.

Никой не знае как ще изглеждат бъдещите работни места, но едно е сигурно: те ще бъдат много по-различни от тези, които са днес. Творческото мислене ще позволи на нашите деца да намерят своя път в света на бъдещето и може би дори да създадат свои собствени компании./Фрамар

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*