Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

17% от децата са с повишени нива на белтък в урината, сочат данни от изследване

Децата, прекарали бъбречна инфекция, които се нуждаят от продължително анитбактериално лечение, на практика са лишени от тази възможност, защото няколко евтини лекарствени продукта не се внасят в страната и родителите им са принудени да ги осигуряват сами от съседни държави.

Голямо проучване на екип детски нефролози, обхванало 5000 деца от областите София, Враца, Монтана, Смолян, Кърджали, Бургас, Варна и Велико Търново е показало, че при 17% от изследваните е било констатирано повишено ниво на белтък в урината, посочи детският нефролог д-р Димитър Русинов от СБАЛДБ „Проф. Иван Митев” в София. По неговите думи този факт дава основание на медиците да препоръчат включването на това изследване в профилактичния пакет за всички деца на 7 и 15 годишна възраст и вече се водят разговори с институциите в тази насока.

Бъбречните заболявания са втората група по честота в детската възраст след заболяванията на дихателната система, уточни нефрологът и припомни, че недобре лекувани, тези болести могат да предизвикат много усложнения в млада и по-зряла възраст.

Липсата на навик у децата да поемат достатъчно количество течности и да ходят редовно до тоалетна, когато са в детската градина или на училище, са един реален фактор за възникване на бъбречно заболяване и е редно родители и институции да създадат необходимите предпоставки за преодоляване на това вредно поведение, единодушни бяха днес медици и представители на Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания.

В тази връзка са необходими  промени в наредбата за здравните кабинети в училищата, както и в стандарта за санитарните помещения, защото училищните тоалетни като цяло са в много лошо състояние, призоваха родителите днес.

Повече за детските болести, четете в книгите – “От Нула” и “Кодът на детския имунитет” , написани от педиатъра Д-р Марио Янакиев

 

 1. зДРАВЕЙТЕ!Урината на детето ми има мирис и направих изследване какво означават резултатите:Урина – ОХИ Профил *
  pH ( урина ) 6,0
  Относително тегло 1,020
  Белтък ( – ) Отрицателен Отрицателен
  Глюкоза ( – ) Отрицателен Отрицателен
  Кетотела ( – ) Отрицателен Отрицателен
  Билирубин ( – ) Отрицателен Отрицателен
  Уробилиноген Неувеличен Неувеличен
  Кръв ( – ) Отрицателен Отрицателен
  Нитрити ( – ) Отрицателен Отрицателен
  Левкоцити* ( + ) Положителен
  Седимент 10-12 левкоцита,3-4 еритроцита на поле
  Детето ми е на 1г. и 1м. момиченце?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Петя
   Има данни за леко възпаление – за което говорят левкоцитите.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*