Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

12 признака, че щитовидната ви жлеза не е наред

8888888

 

В повечето случаи, когато не се чувстваме в добра физическа форма, смятаме, че се касае за настинка, алергия или причината е в напредването на годините. Понякога това е вярно, но често липсата на общ тонус може да крие по-сериозни медицински проблеми. Щитовидната жлеза е малък орган в тялото, но е от съществено значение за нашето общо здраве.Ето защо е важно да обръщате внимание на сигналите, които тялото ви изпраща, а не да ги пренебрегвате.
Вижте по-надолу и кои са най-ранните предупредителни знаци за проблеми с щитовидната жлеза:

1. Чувство за тъга или депресия
Хиперактивната щитовидна жлеза може да промени настроението ви. Възможно е да се чувствате необичайно тъжни и дори депресирани. Също така може да се усещате по-тревожни, нервни или раздразнителни.

 

Какво  представлява  автоимунния  тиреоидит  на  Хашимото

 

2. Запек
Ако страдате от запек и не можете да разберете причината, може проблемът да е в обърканата функция на щитовидната жлеза, което да е довело до забавяне на храносмилането. Това е един от трите най-чести симптоми на хипотиреоидизъм.

3. Трудно събуждане сутрин
Ако сутрин ви е необичайно трудно да се измъкнете от леглото и събуждането ви е непоносимо, а после цял ден сте сънливи, възможно е да имате проблем с щитовидната жлеза, която да направи телесните ви функции с темпо на костенурка.

4. Косопад и суха кожа
Ако кожата ви е суха и ви сърби, може да се касае за хипотиреоидизъм. Промяната в структурата на кожата може да е заради забавената обмяна на веществата. Косата и ноктите ви също може да са по-сухи и чупливи. Липсата на хормони на щитовидната жлеза прекъсва цикъла на растежа на косата, което води до косопад.
7 признака, че имате хранително разстройство

5. Внезапно наддаване на тегло
Въпреки че наддаването на тегло може да бъде причинено от много фактори, ако напълнеете без да сте правили промени в храненето си, причината може да е хормонална. Особено ако спортувате активно и пак качвате килограми. Това почти винаги се дължи на по-активна щитовидна жлеза.

6. Липса на сексуално желание
Твърде малко хормони на щитовидната жлеза се равнява на ниско либидо. Ако забележите, че ви липсва желание за секс и то в по-продължителен период от време, проверете нивата на хормоните си.

7. Мускулни болки
Ако чувствате болки в мускулите на ръцете си, за които нямате обяснение, ако имате изтръпване в крайниците, което ви се струва загадъчно, то проверете си щитовидната жлеза. Липсата на хормони от тази жлеза води до увреждане на нервите.

8. Сърцебиене
Ако имате силно сърцебиене, без да сте влюбени, то пак трябва да идете налекар. Особено ако сърцебиенето е силно изразено и имате чувството, че сърцето ви прескача. Това може да означава, че имате твърде много хормони на щитовидната жлеза в кръвта.

9. Проблем с концентрацията
Концентрацията ви може да се „размие“ малко с възрастта, но ако това стане по-интензивно, причината може да е в щитовидната жлеза. Пациентите с хипотиреоидизъм често имат проблеми с паметта.

10. Високо кръвно налягане
Ако имате високо кръвно налягане и не можете да решите проблема си без лекарства (с по-здравословна диета или с повече упражнения), трябва да си проверите щитовидната жлеза. По-активната щитовидна жлеза може да доведе до високи нива на „лошия“ холестерол, което за съжаление води до сърдечна недостатъчност.

11. Повишен апетит

Ако имате хипертиреоидизъм или хиперфункция на щитовидната жлеза, няма да можете да спрете да ядете. Постоянно ще сте гладни и ще се тъпчете, без да усещате каквато и да е тежест в стомаха.

12. Дискомфорт в гърлото и врата
Вашата щитовидна жлеза се намира в шията, така че физическа болка на мястото, където е разположена тя, винаги е съмнителна. Ако имате издатина на това място или пък усещането, че буца е заседнала в гърлото ви, също трябва да идете на ендокринолог.

 

_Dr_Mario_Boost_label_164x58_v3

 

Д-р Марио Имунобуст – изключително  успешен  в  комплексната  терапия  на  болестите  на  щитовидната  жлеза       

 

  1. Avatar
    веселка

    Здравейте , д-р Янакиев , благодаря за интересната статия , каква профилактика бихте препоръчали за щитовидната железа ? Хомеопатия или шуслерови соли какви мога да ползвам ? Какви изследвания трябва да си пускам профилактично ?

    1. Mario Janakiev
      Mario Janakiev

      Здравейте Веселка,
      За всяка жена е необходимо на две години да си изследва ТСХ и фТ4.
      Профилактично ви препоръчвам Калкарея флуорика 15 сн – 5 гран. на ден за месец.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  2. Avatar
    Десислава Иванова

    Здравейте д-р Янакиев! Аз съм на 43 години, правя си ежегодно изследване на TSH ANTI tpo. TSH е 3,9 при референтни стойности 0,27 до 4,2 АНТИ ТПО 12. Може ли да приемам някакъв хомеопатичен препарат за намаляване на стойността на TSH? Благодаря предварително

    1. Mario Janakiev
      Mario Janakiev

      Здравейте Десислава,
      нямате голям проблем.
      Започнете да приемате Калкарея флуорика 15 сн – 2 пъти по 5 гран.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  3. Avatar
    Десислава Иванова

    Здравейте! Много благодаря! За какъв период от време трябва да се приема Калкарея флуорика?

    1. Mario Janakiev
      Mario Janakiev

      Здравейте Десислава ,
      Поне един месец.
      След това ме потърсете за да ви направя индивидуална програма.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  4. Avatar
    Десислава Иванова

    Аз съм от Варна, как може да се свържа с Вас след месец за тази индивидуална програма?

    1. Mario Janakiev
      Mario Janakiev

      Здравейте Десислава – първо ме потърсете по телефона и ще се уточни
      Телефонът ми е : 0889 80 18 74


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  5. Avatar
    Меглена

    Здравейте д-е Марио. Изследвах хормона си ТСХ- 0.82 при референтни стойности 0.25 до 4.2 Чувствам постоянно напрежение, безсъние или събуждане много рано около 4 часа. Овен това проблеми с червата, чести разстройства, къркорения и т.н. Правих си гастроскопия и колоноскопия, но проблем не бе открит. Въпросът ми е може ли всички тези неразположения да се дължат на някакво заболяване на щитовидната жлеза?

    1. Mario Janakiev
      Mario Janakiev

      Здравейте Миглена,
      по – скоро – НЕ. Всички тези оплаквания са най-вече от нервната система.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  6. Avatar

    Здравейте д-р Янакиев! Аз съм на 25години,родих преди 11 месеца и през бремеността качих повече от 30килограма и сега немога да отслабна.скоро си пуснах хормонални изследвания и TSH е 0,054. Може ли да приемам някакъв хомеопатичен препарат?Благодаря предварително

    1. Mario Janakiev
      Mario Janakiev

      Здравейте Севи,
      Ще искам да си повторите изследванията ТСХ и хормоните на щитовидната жлеза – Т3 и т4


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  7. Avatar
    Яна Стоянова

    Здравейте, Д-р Марио,
    На 30 години съм. Майка ми е със синдром на Хашимиото и от 3 години си правя профилактични контролни кръвни изследвания на щитовидната жлеза. Това са ми резултатие. Завишен ми е TSH това притеснително ли е?
    Хормони/Hormones
    fT4 10.74 pmol/l 7,72 – 15,45
    fT3 5.21 pmol/l 3,2 – 6,8
    TSH H 5.2 ulU/ml 0,4 – 4,5
    anti-TPO /MAT/ 0.6 IU/ml 0- 9
    anti-Tg /TAT/ 0.032 IU/ml 0- 5,0

    1. Mario Janakiev
      Mario Janakiev

      Здравейте Яна,
      Лекото повишение на ТСХ говори, че е започнал процес на възпаление и може да развиете Хашимото.
      За да я съхраним е нужно поне за два месеца да приемате Калкарея флуорика 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и сиропа д-р Марио Имунобуст, който ще се появи след няколко седмици.
      С уважение д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  8. Avatar
    Диана

    Здравейте, д-р Марио! На 41 години съм и си правя профилактични изследвания на щитовидната жлеза.Това са ми резултатите
    FT4 17.77pmol/l 12.00-22.00
    TSH 0.56mklU/ml 0.27-4.20
    anti TPO/МАТ <1.0 lU/ml до 12.0

    1. Mario Janakiev
      Mario Janakiev

      Здравейте Диана, Изследванията са добри.
      С уважение Д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  9. Avatar

    Здравейте, д-р Янякиев,
    На 58 години съм. Днес си направих профилактични изследвания на хормони на щитовидната жлеза. Резултатите са:
    TSN – 5.62 μIU/ml
    FT3 – 4.07 pmol/l
    FT4 – 11.27 pg/ml
    Anti – Tg (TAT) 209.09 IU/ml
    Anti – TPO (MAT) 687.29 IU/ml

    Какво е Вашето мнение?

    1. Mario Janakiev
      Mario Janakiev

      Здравейте Таня, Повишени са нивата на хормоните и антителата. Направете консултация с ендокринолог.
      с уважение Д-р Марио Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  10. Avatar

    Здравейте!
    Моите стойности са:

    Ft3- 5.10
    Ft4- 12.78
    TSH- 1.95
    Anti tg- 17.72
    Anti Tpo- 18.81

    Това са резултатите от последните ми изследвания!
    Миналата година, когато бях на ендокринолог ми казаха, че имам 2 кисти- 0.6мм. Тогава д-ра ми каза, че ще ги следим и да се върна след 6мес. От тогава не съм ходила, но миналия месец си направих изследванията и това са резултатите ми. Исках да ви попитам само дали е нужно да ходя, тъй като изследванията са ми в границите?
    Благодаря предварително!

    1. Mario Janakiev
      Mario Janakiev

      Здравейте Жени, Съветвам Ви през пролетта да направите консултация с ендокринолог.
      Мога да Ви предложа схема, която много добре се отразява и съхранява щитовидната жлеза: сироп ИмуноБуст – по 10 мл. на ден и Калкарея флуорика 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
      С уважение Д-р Марио Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  11. Avatar
    Ваня Пенева

    Здравейте, пуснах изследване на дъщеря ми която е на 17г. ще съм благодарна да кажете и на нас как са ни реузлтатите.
    FT4 13.08
    TSH 4
    TAT/anti-TG 10.00
    MAT/anti-TPO 21
    не съм писала референтните стойности, предполагам че не е необходимо.
    Благодаря

    1. Mario Janakiev
      Mario Janakiev

      Здравейте, Повишен е Ft4.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  12. Avatar
    галина андонова

    Здравейте! Какво означава следният резултат?Правен в лаборатория Статус.трябва ли да се повтори изследването?

    Anti Thyreoglobulin <10.00 IU/ml при реф. стойности 0.00 – 115.00

    1. Mario Janakiev
      Mario Janakiev

      Здравейте Галина, Това са резултати от антитела срещу щитовидната жлеза.
      Добри да са резултатите, няма нужда да се повтарят изследванията.
      С уважение Д-р Марио Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  13. Avatar

    Здравейте Д-р Янакиев,
    На 30 г. съм и пуснах профилактични изследвания, резултатите са:
    TSH – 1.39 mkIU/ml, реф. – 0.27-4.20
    Anti TPO – 8.77 IU/ml реф – До 34.
    Пуснах изследванията понеже имах доста стресови ситуации напоследък и от няколко седмици, от време на време имам усещане за буца в гърлото… Предполагам че се дължи на стреса, но искам да попитам при такива стойности дали е възможно да има някакъв проблем с жлезата?

    1. Mario Janakiev
      Mario Janakiev

      Здравейте Катя, Не не е проблем жлезата.
      Ето една препоръчителна схема за антистрес:
      – Гелсемиум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
      Сироп ИмуноБуст – по 10 мл. на ден.
      С уважение Д-р Марио Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  14. Avatar
    Симона

    Здравейте!На 28г съм,днес направих изследвания. Бихте ли казали дали са в норма? Благодаря!
    FT3 – 4.88
    FT4 – 15.45
    TSH – 1.21

    1. Mario Janakiev
      Mario Janakiev

      Здравейте Симона, Напълно са нормални стойностите.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  15. Avatar
    МАГДАЛЕНА РАЕВА

    ЗДРАВЕЙТЕ Д-р Янакиев,Моите стойности са FT4-0.92 FT3 -3 TSH -3.482 TAT 1.13 MAT 0.82 ВИТАМИН D 26.90 АЗ СЪМ С ХАШИМОТО

    1. Mario Janakiev
      Mario Janakiev

      Здравейте Магдалена, За Хашимото са добри резултатите.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  16. Avatar
    Plamena Hristova

    Здравейте,доктор Янакиев. Резултатите ми са TSH -2,58 , fT4 – 16,64 , fT3- 5,75 , antiTPO -31,83(<34), anti-Tg -18,44.Бихте ли ги коментирали? Благодаря

    1. Mario Janakiev
      Mario Janakiev

      Здравейте Пламена, Само по изследвания никога не мога да коментирам. За нас е важно какви оплаквания имате и състоянието Ви по време на прегледа.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up