Щитовидната жлеза дирижира метаболизма

Щитовидната жлеза дирижира метаболизма

По правило знаете, че имате щитовидна жлеза там някъде около гърлото (ларинкса, да сме коректни), но едва ли подозирате колко процеси в тялото са командвани от нея. Тя е малко по-голяма от монета от 20 стотинки и е оформена  като крила на пеперуда – има два дяла, които се свиват около трахеята. Щитовидната жлеза получава на свой ред заповедите си от хипофизната жлеза, която пък се подчинява на част от мозъка, наречена хипоталамус. Комуникациите в тази система се извършва от тялото чрез хормони.

 

Основната работа на щитовидната жлеза е да произвежда два много специални хормона. Те имат ужасни за произнасяне имена, затова са известни като T3 и T4 – молекулите им съдържат 3 и съответно 4 атома йод. Йод – нещо ви просветва, нали!?

 

Какво  представлява  автоимунния  тиреоидит  на  Хашимото..

 

Т3 и Т4 образно се спират на всяка клетка в тялото и дават нареждане, ако е необходимо да се консумират повече кислород и хранителни вещества – като по този начин ускоряват обмяната на веществата – или обратното. Хормоните също имат пръст в стимулиране на сърдечния мускул и нервните функции, усвояването на холестерола и хранителните вещества, като се гарантира нормалният растеж и развитие на мозъка! Чрез тях тялото работи с точна скорост и поддържа оптимална температура. Те взаимодействат с всички други хормони в тялото, включително инсулина, кортизола и половите хормони.

 

При увеличена функция на жлезата (хипертиреоза), която се изразява със засилено производство на Т3 и Т4, се регистрират типични симптоми. На първо място обмяната на веществата работи на ненормално високи обороти, настъпва повишаване на телесната температура, на сърдечната честота, нерядко и на кръвното налягане. Наблюдава се безсъние, треперене, често изпотяване, разстройство и засилен апетит, без обаче да е налице нарастване на теглото.Това най-често става, когато определени зони от жлезата не се “подчиняват” на контрола на хипоталамуса и хипофизата и произвеждат повече от необходимото количество хормони.

 

При намалена функция на щитовидната жлеза организмът страда от липсата на Т3 и Т4, като най-честата причина е недостигът на йод в храната (затова се йодира трапезната сол!). Хипоталамусът и хипофизата “улавят” този дефицит и стимулират жлезата да произвежда непрекъснато все повече и повече хормони, което не е възможно. Жлезата нараства неимоверно, образува се “гуша”. Енергията в организма не е достатъчна, всички процеси протичат по-бавно и по-мудно – налице са нарушена мисловна концентрация, лесна уморяемост, студени вълни, апатия, нерядко и депресивни настроения.

 

Възпаления  на  щитовидната  жлеза …

 

Нормалната телесна температура е почти сигурен белег за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Жизненоважните ензими, катализиращи всички процеси в тялото ни, работят най-добре при 36.8 C. Понижаването на телесната температура се дължи най-често на оскъдно количество Т3 и Т4 в кръвта, което води до неправилно и непълно разграждане на мастната тъкан и на недостатъчно енергия и топлина за тялото. Tогава се наблюдава и наддаване на тегло за сметка на нарастване на мастната тъкан.

 

Ако също така трудно намирате обяснение за умора, депресия, мускулни болки, менструални проблеми, трудности с отслабването, запек, проблеми с паметта, болки в ставите (тя регулира и нивото на калций в кръвта!), вероятно трябва да се консултирате с ендокринолог  относно здравето на вашата щитовидна жлеза.
Редно е да споменем, че щитовидната жлеза отделя и хормона калцитонин, който увеличава количеството на калция в костите и намалява нивото на калция в кръвта. Неговите нива са от значение за развиване на остеопороза, но това ще бъде тема на друга дискусия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

*

Facebook
Ваксини по време на covid-18