Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ХОМЕОПАТИЯТА МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ПРИ РАЗВОД

 

 • Нарцисо, изпълнителен директор: NUX VOMICA

Нарцисо е 57-годишен успешен главен изпълнителен директор. Той влиза нетърпеливо в кабинета ми, защото времето му е пари. На изкривеното му лице е изписано неспокойствие и нервност. Почуква ритмично със слънчевите си очила по масата.

Изминала е година и половина от развода му и чувства, че нещата вървят от зле към по-зле. Всичко води началото си от момента, в който компанията започнала да изпитва трудности. За човек като него, който смята работата си за най-важното нещо в живота си, ефективността престава да бъде норма.

Постепенно възникнали проблеми: гняв към секретарката и трудно контролируемите подчинени, необходимост от повече пушене и алкохол, за да се чувства активен, проблеми със съня, дискомфорт в храносмилането, спорове със съпругата, недостатъчно време вкъщи и едно дълго и т. н. и т.н. – до развода.

След известно време той признава, че се чувства унил, не спи и се събужда стряскан от проблемите в работата. С всеки изминал ден става все по-непоносим за сътрудниците си до степен, че много от тях са предпочели да напуснат компанията. Казва, че започва да го тревожи консумацията на алкохол и смята, че има симптоми на тревожност и депресия, и че е ударил дъното.

 

 • Виолета, балерината: ACTAEA RACEMOSA

Виолета е на 28 години и работи в танцова академия. Танците са нейна професия и страст.

В продължение на месеци се e консултирала многократно за главоболие, много болезнени контрактури на шийните и гръбните мускули, които свързва с пренапрежение и лекува с аналгетици и мускулни релаксанти. Повечето ù посещения при лекар съвпадат с менструалния ù цикъл, който влошава нейните симптоми.

С обичайната си словоохотливост ми обяснява, че вероятно това се дължи на притеснение, защото се чувства тъжна и вижда всичко в черно. Изпитва страхове, които много я подтискат: от смъртта или от полудяване, които преди не са били обичайни за нея. След дълго мълчание признава, че нейният партньор, с когото се е разделила преди 6 месеца, е любовта на живота ù и ми казва: „Моята любов е несподелена. “

 

 • Жасмин, IT специалист: AMBRA GRISEA

Жасмин идва на консултация за първи път и при първия въпрос относно причината за посещението ù тя се изчервява. Проявява голяма срамежливост и е трудно да се проникне в нейния свят.

Нейните оплаквания са фокусирани върху проблемите с паметта, които я притесняват, защото е само на 36 години и е компютърен инженер. Определяме дата за ново посещение след някои допълнителни тестове.

Този път тя ясно споделя ниското си самочувствие, голямата си чувствителност като цяло и особено към музиката (до степен да не може да не плаче, дори когато е на публично място) и проблемите си с паметта, които постепенно се влошават, откакто се е разделила със съпруга си преди 2 години. Носталгията по онези години, когато някой ù е предлагал увереност и е подобрявал самочувствието ù, я потапят в дълбока тъга.

 

 • Ортензио, градинарят: ANACARDIUM ORIENTALE

Ортенезио е на 56 години и идва на консултация прекалено често във връзка със своите здравословни проблеми, най-вече – високо артериално налягане и диабет тип II.

През последните 8 месеца той е качил 5 килограма и това го притеснява. Той знае, че причината е желанието му за ядене, което успокоява нервите и нетърпението му и намалява главоболието му.

Тези проблеми започват след като решил да се разведе със съпругата си. Притеснен е, защото забравя неща, а това влияее негативно на качеството на работата му. След дълга пауза споделя, че го терзае море от съмнения относно чувствата му към нея и решението му за развод, което го довело до настоящото му състояние на тревожност и депресия и е причината за посещенията му при мен.

 

 • Хасинто, банкерът: ARSENICUM ALBUM

Хасинто е на 73 години и е директор на банков офис.

Той е слаб мъж, добре облечен, блед и с десквамозни лезии по лицето, облечен повече от необходимото, поради голямата си чувствителност към студ. Винаги е обръщал внимание на здравето си и е посещавал много лекари и специалисти.

Той се грижи здравето си  като прецизно контролира нивата си на глюкоза, липидите и кръвното налягане и посещава веднъж на тримесечието психиатъра, тъй като е заболял от реактивна депресия, малко след пенсионирането си.

Неговият придирчив характер, прекомерен ред и строг контрол на парите, както и постоянната загриженост за здравето, накарали съпругата му да подаде молба за развод, след като трите им деца станали независими.

Оттогава той се консултира много често по повод различни физически симптоми свързани със силна тревожност, която се проявява особено нощем, със страх от сериозно заболяване, което лекарите не могат да диагностицират и не на последно място – със страх от смъртта. Наел е човек, който да бъде с него през нощта, тъй като не може да понесе мисълта да бъде сам. Той е наясно, че се чувства депресиран и изпитва чувство на загуба и мъка от раздялата със съпругата си, която се грижела за него и понасяла маниите му

 

 • Лирио, собственик на верига супермаркети: AURUM METALLICUM

На своите 78 години, след живот на бизнес успехи и признание, Лирио смята, че животът вече не си заслужава. Преди две години получил инсулт, от който за щастие се възстановил без последствия и страдал от повтарящо се накуцване в продължение на 5 години, което не му пречело да продължи да работи неуморно, да организира и дава заповеди до съвсем скоро.

Владеене на ситуацията, контрол над всичко и управление са неговата причина за живот, но той признава, че сега вече не може да прави нищо от това, защото децата и зет му не му позволяват. „Те нямат идея“, коментира той с тих глас, за да не чуе дъщеря му, която го придру – жава на консул тацията.

Винаги е смятал, че няма да се пенсионира, но след раздялата със съпругата му преди две години и половина, последователно му се сто – варват куп проблеми: лош контрол на кръвното налягане, безпокойство, инсулт, който налага двумесечна хоспитализация, а сега и депресия, която го кара да мисли за смърт и самоубийство. Продължава лечението с анксиолитици и антидепресанти и чести прегледи в кабинета на психиатъра.

 

 

 • Петуния, адвокат: CALCAREA CARBONICA

На своите 48 години Петуния не може да проумее как всеки ден страховете ù пречат да живее нормален живот.

От малка се страхува и развива фобии: от куче та, самота, болести, деменция. Тази тревожност в моментта е странна при симпатичен човек като нея, който с бавния си начин на говорене, винаги е изглеждал спокоен.

В клиничната ù история фигурират остеоартрит, подагра, артериална хипертония и диабет тип 2 в контекста на затлъстяване. Откакто съпругът ù поискал развод и се разделили преди година и половина, тревож ността и страховете ù се влошили и тя се дразни от всичко. Много е загрижена, защото се стигнало до степен това да затруднява работата ù.

 

 

 • Роса, начална учителка: CAUSTICUM

 

Роза е 42-годишна слаба жена, която доскоро се радвала на работата си с деца. От малка се грижела за другите. В училище обгрижвала малките ученици, а вкъщи по-големите си братя.

През последните години е посещавала кабинета ми по повод болки в ставите (които толкова странно се подобряват от влага) и се нуждаят от лечение и когато се беше уплашила от периферна лицева парализа, от която се възстанови. Освен тези проблеми и обичайната ù склонност към запек, тя не се нуждаеше от консултация с лекар, докато не реши да напусне съпруга си и да поиска развод.

Изминали са вече две години, но тя се чувства изнервена, тъжна, трудно заспива и няма желание за работа, която ù дава чувство за пълноценност. Страхува се прекомерно от кучета, шумове и тъмнина, тъй като живее сама. Чувства се подтисната и виновна за случилото се, за щетите, които може би е при чинила на бившия си съпруг, и за болестта, от която страда.

 

 • Маргарита, домакиня: IGNATIA

Маргарита най-често идва на консултация, без уговорка и по спешност, за физически симптоми от всякакъв вид, които винаги се проявяват на фона на изострена тревожност.

Въпреки многократните редовни прегледи и допълнителни тестове, тя все още смята, че световъртежът, главоболието, сърцебиенето, усеща нето за задушаване, гаденето и топката в стомаха не могат да се дъл – жат „на нервите “. Въпреки че винаги е била много чувствителна, както разказва дъщеря ù, която разбира диагнозата тревожност и соматизация, всичко се е влошило много, тъй като тя се чувства депре – сирана и в ситуация на траур поради загубата на икономически и социален статус. Така приема развода си, който е настъпил след 40 го дини брак. Единственото, което я разсейва са внуците и хобитата ù, а всеки опит да бъде утешена я потапя в лошо настроение

 

 • Клавел, актриса: LACHESIS

Клавел (пр.от исп. карамфил) отдава чест на името си, защото идва на консултация облечена в червена рокля с дълбоко деколте и устни, покрити с карминено червено червило.

Тя е 45-годишна жена, която работи като актриса повече от 20 години и която може да бъде прекъсната с усилие.

Трудно е да се проследи нишката на речта ù, защото прескача от една тема на друга. Изобилства критика към нейните колеги, режисьорите, критиците, лекарите и особено към съпруга ù, който поискал развод, за да отиде да живее с друга жена.

Въпреки външния ù вид и острия език, понякога тя се срива и започва да плаче, като минава от състояние на смях към плач. Тя признава, че освен гнева и желанието си да отмъсти заради ревността, която изпитва и която не може да контролира, преживява моменти, в които изпитва силна тъга и нежелание за живот.

Консултирала се е с лекари за тежките си мигрени, особено преди менструация, за високото кръвно налягане, което е трудно да бъде контролирано въпреки терапиите (които обикновено не приема), както и за тежкия ПМС, който понякога ù пречи да работи. Изпитва постоянно недоверие към професионалистите и различните лечения, но този път е готова да поиска помощ.

 

 

 • Асусена, офис служител: LYCOPODIUM

Асусена винаги е била неуморен работник, докато не е повишена в работата си преди 3 години, а когато на 50 години за пръв път поема отговорност и здравето ù започва да страда./работохолик за кариера, но се влошава при постигане на целта/.

Появяват се хипертония, бъбречни колики, проблеми с храносмилането и особено тревожност, поради огромната несигурност, която изпитва пред всяка задача, която всъщност ù е поз – ната отпреди.

Всичко се влошава до степен, че характерът ù вкъщи става непоносим и води до развод. След развода тя е в отпуск по болест с тревожност, реактивна депресия и сринато самочувствие. Липсва ù увереност и сигурност, че ще справи дори и с най-малката задача. На сбогуване тя намира време да се пошегува и миказва: „Маноло ми го повтаряше, че нито с него, нито без него ще се отърва от моите болести. Не мога да съм сама, защото това ме плаши и се чувствам ужасно, но пък и компа нията на друг човек много ме дразни. “

 

 • Лила, писател: NATRUM MURIATICUM

Никога не е било лесно на тази 37-годишна жена да изрази чувствата си, но днес, забила поглед в земята, от устата ù излизат едва доловими едно срични думи.

Любовта ù към книгите я отвела до писането като начин на живот, защото е нещо, което може да се върши в усамотение. От дете винаги е била резервирана, уважавала е личното пространство – както своето, така и на останалите и усамотението. След развода си развила депресивна картина. Иска ù се да плаче постоянно и всяка компания я притеснява. Казва ми, че разбира, че партньорът ù я е изоставил, защото не струва нищо, като прави дълга пауза след това.

Отслабнала е, храносмилателните ù проблеми се задълбочили, акнето, забравено отдавна, се върнало с пълна сила по гърба ù, както и предменструалната мигрена. Астмата я задушава толкова, колкото и предателството, което изпитва, защото страда от връзката на бившия си съпруг с друга жена.

Natrum muriaticum е описан перфектно в текста на Къск: „Вече не се приближавам до фотоалбума, нито гледам книги за изкуство, които преди обичах, нито пускам музика, нито чета поезия, която ме е съпътствала през целия ми живот. Не се разхождам в планината, не планирам интерес ни пътувания или посещения. И не ям.“

 

 • Нардо: туроператор: PHOSPHORICUM ACIDUM

На 54-годишна възраст в този приятелски настроен, екстровертен мъж, с видима склонност към артистични изрази и социални контакти, няма дори следа от това което е бил.

Изминали са 5 години от развода му и през първите три години не изглеждало, че значителната загуба, която предполага възможността да живее отново сам, без да може да споделя музика, рисуване и пътуване с нея, ще му се отразят. Въпреки това, през последните 14 месеца той се чувства все по-зле до степен, че спира да работи. Той, който винаги е бил човек с толкова много енергия, сега няма сили. Най-малкото усилие го изтощава и изпитва затруднения с концентрацията. Не може да заспи, чувства се тъжен и унил и сякаш преживява закъснял траур.

 

 • Виола, тенисистка: PULSATILLA

Когато печели турнир, лицето на Виола става червено и ù е трудно да позира пред камерите. Винаги е била много чувствително и мило момиче, така че досега най-добрата ù награда е било приятелството, а най-добрият ù турнир е този, на който срещнала Луис.

Когато родителите ù се развели, тя била само на четири години и здравните проблеми започнали с чести епизоди на отит и тонзилит, треска, явен спад в сфинктерната континенция и промяна в характера ù: станала много раздразнителна.

На 32 години тя все още е професионален играч. Физическата активност я кара да се чувства добре, поради което от дете практикува множество спортове. Отлично си спомня деня, в който Луис поискал развод. Спомнила си родителите си и детството си и започнала да плаче безутешно.

Оттогава в живота ù има само сълзи. Появили се болката и депресията и сега тя се чувства добре единствено когато спортува. Намира утеха само с най-добрите си приятелки. Увереността и самоуважението ù са рухнали, защото смята, че е изоставена и че никой няма да я обича. Изпитва силна ревност към всички възможни настоящи или бъдещи партньорки на Луис и започва да плаче, когато го разказва. Казва ми: „Чувствам облекчение като ти разказвам това, защото ти имам доверие.“ и не спира да плаче.

 

 

 • Айрис, преподавателка по английски: STAPHYSAGRIA

Живее от 20 години в Мадрид. Когато пристигнала от родната си Ирландия, за да учи испански, дори не ù хрумвало, че ще остане завинаги. Любовта била тази, която я задържала, защото се омъжила за един от своите ученици, който бил малко по-голям от нея. Всичко вървяло добре докато съпругът ù не се запознал с друга жена и поискал развод. Оттогава консултациите в здравния център и в болниците зачестили.

Силно сърбяща уртикария, с неустановен произход, интензивно ежедневно главоболие, което затруднява работата ù, необясними световъртежи, безсъние, с което се е примирила, коремна болка и диария, които правят социалния ù живот непоносим. На въпроса дали вижда някаква причина за толкова много и толкова разнообразни страдания, тя присвива мускулите на лицето си и дава воля на гнева си, онзи гняв, който таи от толкова време към онази жена, защото все още е влюбена в бившия си съпруг. След много консултации приема, че проблемът ù е соматизационно разстройство и че е необходимо да освободи гнева си. „Историята трябва да се подчинява на истината, която я представя, така както дрехите представят тялото.“ Р. Къск

 

Проследяването на тези ПАТОБИОГРАФИИ, както и на много други, е опит за отразяване на същността на всеки пациент и медикамент. Тук важни са тънкостта на разказа и емоционалното изражение, слушането и вникването в ключовите думи, ключовите симптоми като:

 • страха от разруха на Calcarea Fluorica,
 • чувството за вина на Causticum,
 • умственото и афективно блокиране на Gelsemium,
 • преувеличената соматизация на Ignatia,
 • жестоката ревност на Lachesis,
 • несигурността на Lycopodium,
 • чувството, че е бил предаден на Natrum muriaticum,
 • гневът на Nux vomica,
 • необходимостта от привързаност на Pulsatilla,
 • леденият траур на Phosphoricum acidum,
 • крехкостта на Silicea и
 • афективното безразличие на Sepia. Sepia е медикамент, който е особено полезен при онези хора (предимно жени), които живеят с чувството, че носят на раменете си отговорността за семейството и работата, но не намират отплата. Затова в определен момент (като развод, напускане на семейното гнездо от деца или вдовство) те страдат от процес на реактивна депресия, който протича с апатия и безразличие дори към най-ценното и скъпото, защото в известен смисъл истинската отговорност е акт на самоунищожение.

 

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*