Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Хомеопатично решение при загуба на вкус и обоняние при covid-19

Загубата на обоняние, наречена аносмия, е един от най-честите симптоми на Kовид-19 и се среща при по-голямата част от пациентите, дори при липса на други симптоми.

Понякога налице е само намалено обоняние (хипоносмия) или промени в характеристиките на обонянието. Често тези симптоми се срещат и при сезонния грип, синузити и други заболявания, засягащи по някакъв начин носната кухина.

В немалка част от случаите на Ковид-19, освен липса на обоняние, бива засегнато и усещането за вкус. Статистиката показва, че най-честите симптоми са повишена температура, спонтанно появила се кашлица, загуба на обоняние и/или вкус. В много голяма част от случаите може да е налице и само един от тези симптоми.

Съществуват проучвания сочещи, че загубата на обоняние се среща по-често при по-младите представители на населението и не се повлиява от пола, но съществуват и такива, твърдящи, че момичета с повишен BMI-индекс са потенциално по-застрашени.

Обикновено загубата на обоняние е краткотрайна и възстановяването е бързо – за около 10 дни. В някои случаи засягането на сетивото е по-дълготрайно, особено при по-дълго продължила инфекция.

За разлика от загубата на обоняние при грип например, когато в носа се натрупва секрет, който пречи на самото сетиво, при ковид-19 причината се крие в едни от клетките на обонянието.

При малка част от инфектираните загубата на обоняние се дължи на назална конгестия и ринорея (хрема), но в по-голямата част от пациентите, явлението се дължи на увреждане на специфични клетки.

Олфакторните неврони са клетки, които се свързват с одорантите от въздуха и това води до възникване на импулс, който се преработва в мозъка и дава усещането за миризма. Тези неврони не се повлияват директно от вируса, тъй като не експресират нужния рецептор, за да проникне той в тях (ACE2).

Клетки, наречени сустентакуларни клетки, които се разполагат около олфакторните неврони, експресират този рецептор и вирусът може да прониква в тях, което води до тяхната смърт. Ролята на тези клетки е от изключителна важност за функционирането на олфакторните неврони и без тях те губят структурите, с които свързват одорантите във въздуха.

Много често загубата или променените  вкус и обоняние продължават с месеци.

Ето една работеща схема за преодоляването им:

 • Пулсатила 30 сн
 • Амониум муриатикум 9 сн
 • ИмуноБуст

 1. Как се взимат посочените хомеопатични продукти (по колко пъти на ден и за какъв период от време)?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, за да получите схемата, моля повторете въпроса в рубриката коментари на този линк – Bit.ly/СхемаЗаВас


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*