Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Синдромът на дългия Covid

Психолог: Около един преболедувал има десет, засегнати от травматични преживявания

 

Covid групи в интернет предлагат възможност хората да споделят притесненията си от лечението и последиците от коронавирусната инфекция върху здравето им.

 

Интуитива – При първи прояви на вирус или при контакт с болен. След оздравяване се възстановете с ИмуноБуст за възрастни или ИмуноКидс за деца.

 

Болки в гърлото, в ставите и мускулите, дългосрочна загуба на обоняние, сърцебиене, невъзможност за фокусиране десетки дни след прекарването на болестта – това са само част от симптомите, споделяни в мрежата.

Успоредно с нарастването на хората, които са се срещали с вируса ще расте и броят на онези, които откриват дългосрочни последствия, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ проф. Арман Постаджиян, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“ и председател на Управителния съвет на Българската лига по хипертония.

Снимка: БТА

Ние сме във фазата на пика, което като основен медицински проблеми налага мобилизация на всички усилия, но връщането на тези хора към нормалния им начин на живот ще бъде сериозен проблем, прогнозира проф. Постаджиян.

Хората питат лекарите дали е нормално да се очакват подобни дългосрочни симптоми като част от картината, сподели от практиката си той.

Арман Постаджиян уточни, че има натрупан достатъчно опит от преболедуване на други вируси, при които също е било наблюдавано продължаване на част от симптоматиката.

„Факт е, че се наблюдават проблеми с регулации на артериалното налягане, с регулации на сърдечната честота, които трябва да бъдат наблюдавани.“

Не по-малко значим ще бъде психологическият фактор, смята проф. Постаджиян.

Според дългогодишния бивш председател на Дружеството на психолозите в България Пламен Димитров след прекараната инфекция някои хора развиват психично-здравни проблеми.

Знаем, че в момента една пета от хората, прекарали Covid, развиват посттравматични стресови разстройства, някои от които са по-меки, но други изискват по-продължителна помощ, отбеляза Пламен Димитров пред БНР.

Той открои следните признаци – хронично изтощение и трудно възстановяване, липса на концентрация, артимии и нарушения на сърдечния ритъм, които нямат нищо общо с органичния статус, а са на нервна почва, стомашно-чревни проблеми, често повтарящо се главоболие с мускулни схващания на врата и раменете, проблеми със съня, депресивност, тревожност.

 

Интуитива – При първи прояви на вирус или при контакт с болен. След оздравяване се възстановете с ИмуноБуст за възрастни или ИмуноКидс за деца.

 

Пламен Димитров припомни, че изследване от март до края на ноември сред 2300 икономически активни българи е показало, че 68 на сто от тях, дори непреминалите пряко през Covid вълната, показват невротични преживявания и поведение.

Достатъчно е в човешките системи това да се обсъжда активно, както се прави ежеминутно в медиите, в социалните мрежи, за да възникнат тези прояви на тревожност, поясни психологът.

Ако имаме един човек, пряко заразен и преминал през вируса, около него има десет, които имат травматични преживявания и имат нужда от психологическа помощ.

„Вирусът се разпространява по въздушен път, но реално тревожността, стресът и травмата – достатъчно е да се споменат думите. Ние сме символни животни, хората, и от символните се поболяваме“, коментира Пламен Димитров.

Оздравяването означава възстановено биопсихосоциално благополучие, обобщи Димитров./https://bnr.bg/horizont/

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*