Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

СЗО с конкретни препоръки за носенето на маски при децата

thumb_768x0_11

Децата под 5-годишна възраст не трябва да носят медицинска маска по време на пандемията на коронавируса, заключиха експертите на СЗО. На възраст от 6 до 11 години трябва да се носят маски според ситуацията, например когато има масово разпространение на инфекция в района на пребиваване или постоянен контакт с хора в риск. Препоръчително е да носите редовно маски от 12-годишна възраст.

Децата на възраст под пет години не трябва да носят маски. Тази препоръка се основава на безопасността и общия интерес на детето, както и способността да се носи правилно маската с минимална помощ, отбелязва СЗО.

Когато се използва маска от деца на възраст 6-11 години, трябва да се вземат предвид някои фактори:

– разпространението на инфекцията в района, където детето живее:

– ефектът от носенето на защитни средства върху образованието и психосоциалното развитие на детето;

– взаимодействието на детето с хора в риск, по-специално с възрастните хора и страдащи от хронични заболявания.

Експертите на СЗО и УНИЦЕФ препоръчват на деца на 12 и повече години да носят маска при същите условия като възрастните: измийте ръцете си или ги третирайте с антисептик, преди да ги облечете, грабнете само връзките или ушните бримки и не ги дърпайте под носа. Трябва да го съхранявате в торба или контейнер.

Децата с увреждания могат алтернативно да носят предпазни маски за лице, които обаче не могат ефективно да предпазят околните от вируса. Като цяло, отбелязва СЗО, използването на маски от деца с увреждания в развитието или уврежданията не трябва да бъде задължително. Неприемливо е да се изисква носенето на маски от деца с тежки когнитивни увреждания или респираторни заболявания, които трудно понасят носенето на маска, подчертават експертите./https://www.lexmedicanews.com/

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*