Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Пфайзер започват тестове на ваксината си на деца под 12 години

Американският фармацевтичен гигант Pfizer обяви, че заедно с германската компания BioNTech започват да тестват ваксината срещу Covid-19 при деца под 12-годишна възраст. Препаратът им срещу коронавирусна инфекция към момента е одобрен за употреба само при групата 16+, но двете фирми искат той да бъде достъпен и за най-малките до началото на 2022 г., пише “Булевард България”.

„Заедно с нашите партньори от BioNTech обявихме глобално проучване, в което да оценим ефикасността на ваксината при здрави деца на възраст от 6 месеца до 11 години“, съобщи изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла в Twitter. „Горди сме, че започваме това толкова нужно клинично изпитание за децата и техните семейства, които очакват опция за имунизиране“.

 

Pfizer следва примера на Moderna, която този месец обяви, че също ще тества ваксината на малки деца. И Johnson & Johnson имат подобни планове.

Ваксината на Pfizer/BioNTech ще бъде тествана в различни дозировки по време на клиничните изпитания от фаза I/II. На 144-те доброволци ще се поставя доза от 10, 20 или 30 микрограма. Първите инжекции на пациентите са били поставени в сряда, каза говорителят на компанията Шарън Кастийо.

В момента ваксината на Pfizer/BioNTech се тества на деца между 12 и 15 години в САЩ и Европа, пише Deutsche Welle, а резултати се чакат в следващите няколко седмици.

След това предстои по-голямо проучване с 4500 доброволци. Данни за това колко е ефикасен препаратът при децата се очакват през втората половина на 2021 г.

От Pfizer се надяват ваксината да бъде одобрена за употреба при деца в първите месеци на 2022. Към момента нито един препарат срещу коронавируса не е предназначен за лица под 16-годишна възраст. Само Pfizer/BioNTech се поставя на хора на 16 и 17 години, докато другите ваксини се използват за групата 18+.

Макар децата да прекарват коронавируса предимно с леки симптоми, експертите смятат, че те също трябва да се имунизират за постигане на така наречения „колективен имунитет“. Най-малките често може да не усетят, че са инфектирани, но са преносители на заразата.

 

Интуитива – при първи симптоми на вирус

 

Директорите на Pfizer дават за пример САЩ като отговор на въпроса защо препаратът трябва да се поставя и на децата. Лицата под 18 години представляват около една пета от 330-милионното население.

„Наистина искаме да достигнем колективен имунитет, което означава, че трябва 80% от населението да е имунизирано. Няма как да стигнем тази цел, без да ваксинираме децата“, казва пред AFP президентът на Американската академия по педиатрия Лий Савио Биърс.

Имунокидс – за бързо възстановяване на децата.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*