Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Проучване от Принстън: Децата са най-големият разпространител на covid-19

Беше публикувано проучване на Принстънския институт. То  е било проведено в Индия и е най-мащабното до сега.

Изводът е,че децата са ключови за най-голямото разпространение на коронавирусната инфекция.

Изследване на повече от половин милион души в Индия, които са били изложени на новия коронавирус SARS-CoV-2, предполага, че продължаващото разпространение на вируса се движи само от малък процент от заразените.

Децата и младите хора са потенциално много по-важни за предаването на вируса – особено в домакинствата.

 

Изследователи от Принстънския екологичен институт (PEI), Университета Джон Хопкинс и Калифорнийския университет, Бъркли, са работили със служители в областта на общественото здравеопазване в югоизточните индийски щати Тамил Наду и Андра Прадеш, за да проследят пътищата на инфекция и смъртността от 575 071 лица, които са били изложени на 84 965 потвърдени случая на COVID-19, болестта, причинена от ТОРС-CoV-2. Това е най-голямото проучване за проследяване на контакти – което е процесът на идентифициране на хората, влезли в контакт със заразен човек – проведено в света за всяка болест.

Изследователите установяват, че 71% от заразените лица не са заразили нито един от контактите си, докато само 8% от заразените лица представляват 60% от новите инфекции.

 

Констатациите предоставят обширна представа за разпространението и смъртността на COVID-19 в страни като Индия – които са преживели повече от 96 000 смъртни случая от болестта -, които имат висока честота на ограничени ресурси, съобщават изследователите. Те установиха, че смъртните случаи, свързани с коронавирус в Индия, са настъпили средно шест дни след хоспитализацията в сравнение със средно 13 дни в САЩ. Също така смъртните случаи от коронавирус в Индия са съсредоточени сред хора на възраст 50-64 години, което е малко по-младо от 60-годишното рисково население в САЩ.

 

Изследователите обаче съобщиха обаче и първите мащабни доказателства, че прилагането на спиране в цялата страна в Индия е довело до значително намаляване на предаването на коронавирус.

 

Изследователите установяват, че шансът човек с коронавирус, независимо от възрастта си, да го предаде на близък контакт, варира от 2,6% в общността до 9% в домакинството. Изследователите установяват, че децата и младите възрастни – които съставляват една трета от случаите на COVID – са особено важни за предаването на вируса в изследваните популации.

Интуитива – профилактика на вирусни инфекции

 

„Децата са много ефективни предаватели в тази обстановка, което не е твърдо установено в предишни проучвания“, каза Лаксминараян. „Установихме, че съобщените случаи и смъртни случаи са по-концентрирани в по-млади кохорти, отколкото очаквахме въз основа на наблюдения в страни с по-високи доходи.“

 

Децата и младите възрастни са много по-склонни да заразят коронавирус от хора на тяхната възраст, установи проучването. Във всички възрастови групи хората имат по-голям шанс да хванат коронавируса от някой на тяхната възраст. Общата вероятност за заразяване с коронавирус варира от 4,7% за нискорискови контакти до 10,7% за високорискови контакти.

 

Изследването „Епидемиология и динамика на предаване на COVID-19 в две индийски щати“ е публикувано на 30 септември от списание Science. Работата беше подкрепена от Националната научна фондация и Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

1 хиляди за “Проучване от Принстън: Децата са най-големият разпространител на covid-19”

  1. Здравейте д-р Янакиев!На 33 г. съм и съм с Хашимото. Въпросът ми е мога ли да приемам бета глюкан? Благодаря предварително!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*