Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Проучване: Децата с лек и безсимптомен Covid-19 могат и да не образуват антитела

Децата с лек и безсимптомен Ковид-19 може и да не образуват антитела. Това показват резултатите във все още нерецензирана статията на учени от Изследователския институт за деца Мърдок (Австралия), публикувана на сайта за препринт medrxiv.

 

 

 

Проучването сравнява титрите на антитела при 57 деца и 51 възрастни с лек или асимптоматичен COVID-19. Инфекцията е потвърдена чрез PCR тестване, след което специалистите взимат кръвни проби от всички участници в продължение на 41 дни.

Всички възрастни пациенти показват значително увеличение на неутрализиращите антитела от момента на острата фаза на заболяването до пълното възстановяване. При децата обаче динамиката на повишаване на титъра на антителата е по-ниска. Резултатите бяха валидирани с помощта на четири различни тестови системи.

Антитела са развити при 76% от възрастните участници, имунният отговор отсъства главно при асимптоматични носители. В групата деца антитела са развити само при 37% от участниците, като тяхното присъствие или отсъствие не е свързано с пренесената форма на инфекция. Прави впечатление, че серонегативните деца не развиват антитела дори на 94 -ия ден след появата на симптомите. При тях също липсва клетъчен имунен отговор, докато при безсимптомните възрастни го имаха.

Делта вариантът на SARS-CoV-2 не е ли по-опасен за децата от алфа?
Резултатите от британското проучване донесоха обнадеждаващи новини за родителите.

Според учените това проучване е проведено миналата година преди разпространението на делта варианта на коронавирус, така че в момента е невъзможно да се каже дали тези характеристики на имунния отговор при децата са изложени на риск от повторно заболяване.

„Трябва да проучим дали същото се случва, когато делта вариантът е заразен“, казват авторите на изследването. /Източник: www.lexmedicanews.com/

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*