Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Проучване в САЩ : Рутинните детски ваксини са предотвратили повече от 24 милиона заболявания през 2019 г.

Ваксините в детска възраст са предотвратили повече от 24 милиона заболявания през 2019 г. и могат да генерират значителни икономически ползи, според две нови проучвания.

 

„Рутинната имунизация в детска възраст в САЩ продължава да води до значително устойчиво намаляване на заболеваемостта от всички целеви заболявания“, пишат авторите в „Въздействие на рутинната имунизация в детска възраст при намаляване на предотвратимите чрез ваксини заболявания в САЩ“ (Talbird SE, et al. Pediatrics, юли 13, 2022 г.). „

Необходими са усилия за поддържане и подобряване на ваксинационния обхват, за да продължим да изпитваме ниски нива на заболеваемост от болести, предотвратими с ваксина.“

 

Изследователите са разгледали рутинните ваксинации за деца надо 10 годишна възраст. Те сравниха нивата на заболеваемост преди и докато ваксините бяха налични и изчислиха въздействието въз основа на населението през 2019 г.

 

Проучването установи : приблизително 24 милиона предотвратени заболявания през тази година. Намаляването на заболяването включва:

 

100% или почти 100% за дифтерия, Haemophilus influenzae тип b, морбили, паротит, полиомиелит и рубеола;

98% за тетанус и варицела;

91% за ротавирусни хоспитализации и коклюш;

87% за хепатит А;

86% за хепатит B;

84% за нивата на хоспитализация при пневмококова пневмония;

75% за пневмококов остър среден отит (AOM);

60% за инвазивно пневмококово заболяване; и

17% за грип при деца под 11 години.

Ваксинацията помогна да се избегнат около 6,1 милиона случая на Streptococcus pneumoniae AOM, близо 4,3 милиона случая на варицела и повече от 3,6 милиона случая на морбили. Авторите отбелязват, че техният анализ не отчита други мерки за обществено здраве, които може да са допринесли.

 

Дори и с ваксини, имаше около 13 412 случая на грип на 100 000 души и 2 756 случая на S. pneumoniae AOM на 100 000 души, което представлява заболяванията с най-висок процент в ерата на ваксините сред изследваните.

 

В отделно проучване, „Стойност на имунизационната програма за деца в кохортата на раждане в САЩ през 2017 г.“ (Carrico J, et al. Pediatrics. 13 юли 2022 г.), същата група разглежда въздействието на ваксинацията в детска възраст върху продължителността на живота на хората родени през 2017 г.

 Те изчисляват, че ваксините ще предотвратят 17,8 милиона случая на заболяване и повече от 31 000 смъртни случая за тази група. Ваксините също така ще спестят 55,1 милиарда долара обществени разходи и 13,7 милиарда долара разходи на платците за здравеопазване.

 

Източник: https://publications.aap.org/

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*