ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИ МЕДИКАМЕНТИ

ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИ МЕДИКАМЕНТИ

Противозачатъчните хапчета са едни от най-сигурните и най-често използваните предпазни средства срещу забременяване. Какво трябва да знаете за хапчетата „антибебе“ и защо толкова много жени им се доверяват?

18114_1Повече за противозачатъчните хапчета

Първото противозачатъчно хапче е „изобретено“ през 60-те години на XX-ти век. От тогава то е претърпяло многократни промени, за да се усъвършенства и да се превърне днес в един от най-използваните и надеждни контрацептивни методи. Има различни видове противозачатъчни хапчета в зависимост от съдържанието на хормони в тях – еднофазни, двуфазни и трифазни, като за начинаещите се препоръчва първият вид. Тъй като хапчетата влияят по различен начин на всяка жена, те трябва да бъдат предписани от гинеколог и съобразени със здравния й статус.

Има случаи, когато даден вид противозачатъчни хапчета не си пасват с нуждите на организма и предизвикват неприятни странични ефекти като сънливост, променливо настроение, а понякога дори главоболие, напълняване и болки в гърдите. Тогава е най-добре да се проведе повторна консултация с гинеколог. Важно е да се отбележи, че хапчетата „антибебе“ не осигуряват защита от болести и инфекции, предавани по полов път.

Противозачатъчните хапчета не се препоръчват за жени със сърдечно-съдови проблеми, захарен диабет, някои видове алергии, епилепсия. Този контрацептивен метод не е подходящ и за пушачи, тъй като хапчето в комбинация с никотина повишава риска от образуване на тромби.

18114_2

Противозачатъчните хапчета
Защо жените избират противозачатъчните хапчета?

 • Предпазване от забременяване – водеща причина. Противозачатъчните хапчета имат способността да потискат овулацията, като по този начин затрудняват движението на сперматозоидите.
 • Регулиране на месечния цикъл – много жени се оплакват от нередовен цикъл. Хапчето от своя страна гарантира точна дата, стига да се следва стриктно схемата на прием.
 • Намалява ПМС – болки в кръста или ниско долу, болки в гърдите, раздразнителност са сред най-често срещаните симптоми на предменструалния синдром (ПМС). Противозачатъчните хапчета имат способността да намаляват и дори елиминират някои от тях.
 • За красота – приемът на противозачатъчни хапчета помага за почистване на кожата и предпазва от появата на акне.
 • Независимост – много жени предпочитат да вземат нещата в свои ръце и да не се осланят на благоразумието на мъжа. Противозачатъчните хапчета им дават усещането, че държат ситуацията под контрол.
 • За повече удоволствие по време на секс.
 • Режим на противозачатъчното хапче
  Обикновено противозачатъчните хапчета са 21 на брой в опаковка, защото се приемат в продължение на 21 дни от месеца. След това настъпват 7 дни почивка, като 3 – 4 от тях са заети от месечния цикъл на жената. Понякога над хапчетата има посочени дни от седмицата, за да се следва стриктно схемата. Приемът на противозачатъчни хапчета изисква дисциплина и отговорно отношение. Всяко хапче се взима под час, защото ако се пропусне – влиянието му намалява.За да не забравяте да го пиете, си изградете навик, който да ви сигнализира, че е време да вземете предпазните мерки. Например пийте хапчето сутрин след закуска или вечер преди сън. Преди време лекари твърдяха, че на 6 месеца е желателно да се прави почивка от противозачатъчните хапчета. Днес това твърдение вече не е валидно –може да ги приемате в продължение на няколко години, без да спирате.

  „Спешна помощ“

  Съществува хапче и за спешна контрацепция, което може да вземете еднократно в случай, че сте правили секс, без да сте използвали предпазни средства. Пие се до 72 часа след половия акт, но най-силен ефект има през първите 12 часа. Не злоупотребявайте с него, защото може да си навлечете хормонални проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

*