Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Преболедуването от Ковид или ваксината дават по-добър имунитет?

 

Ако вече сте преболедували от Ковид, все още ли имате нужда от ваксина?
На фона на новините за зашеметяващи резултати от експерименталните ваксини за Covid-19 на Pfizer и Moderna, сенаторът Ранд Пол публикува в Тъитър провокативно сравнение.
Новите ваксини съобщават за 90% и 94,5% ефективност, казва г-н Пол, републиканец от Кентъки. Но „естествено придобитият“ Covid-19 е още по-добър, с 99,9982 процента ефективност, твърди той.

Г-н Пол е един от многото хора, които уморени от локдауна и икономическите загуби, възхваляват предимствата от заразяването с коронавирус. Тази година сенаторът е диагностициран с болестта и твърди, че оцеляването след пристъп на Covid-19 осигурява по-голяма защита и крие по-малко рискове от ваксинирането.

Проблемът с тази логика е, че е трудно да се предскаже кой ще преживее невредим инфекцията, казва Дженифър Гомермън, имунолог от университета в Торонто. Като се имат предвид всички неизвестни – като болничния капацитет на населението или силата на имунния отговор на човек – изборът на болестта пред ваксината е „много лошо решение“, казва тя. Основното предимство на ваксината е, че е предсказуема и безопасна. „Тя е оптимизирана максимално за генериране на ефективен имунен отговор.“

Но какво знаем за това как имунитетът от предишна инфекция се сравнява със защитата, предоставена от новите ваксини? Ако вече сте имали Covid – безопасно ли е да се ваксинирате? Помолихме експертите да преценят последните доказателства.

Кое предизвиква по-силен имунен отговор: естествена инфекция или ваксина?

Краткият отговор е „не знаем“. Но ваксините за Covid-19 са далеч по-безопасен залог, твърдят експерти.
Ваксините за някои патогени, като пневмококови бактерии, предизвикват по-добър имунитет, отколкото естествената инфекция. Ранните данни сочат, че ваксините Covid-19 могат да попаднат в тази категория. Доброволците, получили ваксината на Moderna, са имали повече антитела в кръвта си, отколкото хората, които са били болни от Covid-19.

В други случаи обаче естествената инфекция е по-мощна от ваксината. Например, заушката – която може да причини стерилитет при мъжете – генерира доживотен имунитет, за разлика от някои хора, които са получили една или две дози от ваксината и все още могат да се разболеят.

Към гледната точка на г-н Пол: Естественият имунитет срещу коронавируса за щастие е доста силен. По-голямата част от заразените хора произвеждат поне някои антитела и имунни клетки, които могат да се борят с инфекцията. И доказателствата досега сочат, че тази защита ще продължи с години, предотвратявайки сериозни заболявания, ако не и реинфекция.
Но има „огромен динамичен диапазон“ в този имунен отговор, с 200-кратна разлика в нивата на антителата.

При хора, които са само леко болни, създадената имунната защита, която може да предотврати повторна инфекция, може да отшуми в рамките на няколко месеца. „Тези хора може да имат повече полза от ваксината, отколкото другите“, казва Bill Hanage, епидемиолог от Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Разнообразието в имунния отговор от естествена инфекция може да се дължи на разликите в количеството на вируса, на което е било изложено лицето.
С ваксина всеки получава една и съща доза. „Знаем дозата, която се прилага, и знаем, че тази доза е ефективна за предизвикване на имунен отговор“, каза д-р Гомерман. „Така че тази променлива се вади от уравнението, когато получите ваксината.“

Аз съм млад, здрав и с нисък риск от Covid. Защо да не рискувам с болестта, вместо да получа ваксина, одобрена по спешност?
Експертите са единодушни в отговора си: Covid-19 е далеч по-опасният вариант.
„Ясно е, че ваксината е по-малко проблематична за тялото да се възстанови, отколкото от инфекцията, където рискът е много по-голям“, казва Marion Pepper, имунолог от Вашингтонския университет в Сиатъл.

Интуитива – Изключително сполучлива Природна тинктура при първи прояви на вирус или при контакт с болен.

Хората, които са със затлъстяване или имат заболявания като диабет, са особено податливи на тежки случаи на Covid-19. Средно вирусът изглежда по-малко рисков за по-младите хора, а жените са склонни да се справят по-добре от мъжете. Но освен тези широки обобщения, лекарите не знаят защо някои хора се разболяват тежко и умират, докато други нямат симптоми.

Например, хора, които крият определени мутации в имунните гени, са по-податливи на болестта, показват няколко проучвания. „Значи има рисков фактор, който няма нищо общо с възрастта“, каза д-р Gommerman.

В проучване на повече от 3000 души на възраст от 18 до 34 години, които са били хоспитализирани за Ковид, 20% са се нуждаели от интензивно лечение и 3 процента са починали.
„Вярно е, че повечето хора няма да бъдат хоспитализирани, повечето хора няма да влязат в интензивното отделение или да умрат“, каза д-р Yvonne Maldonado, която представлява Американската академия по педиатрия на заседанията на федералния Консултативен комитет по имунизационни практики.

„Никой не е имунизиран срещу тежко заболяване“, каза тя. И дори хората да не са изложени на висок риск от Covid, техните приятели или семейство биха могли да бъдат.

Един от всеки трима души, които се възстановяват от Covid, имат хронични оплаквания, включително лесна умора и сърцебиене, в продължение на месеци след това. Това включва и хора под 35 години без предишни здравословни проблеми. Някои оцелели от Covid също показват обезпокоителни признаци, че тялото им се е обърнало само със симптоми, подобни на тези на лупус и ревматоиден артрит.

Covid ваксините, за разлика от тях, носят малко известен риск. Те са тествани при десетки хиляди хора без сериозни странични ефекти – поне досега. „След като започнете да ваксинирате милиони, може да откриете много, много редки странични ефекти“, каза д-р Hanage. „Но трябва да знаем, че те са много, много редки и много по-редки от нежеланите събития, свързани с естествената инфекция.“/Евроком

 

Интуитива – Изключително сполучлива Природна тинктура при първи прояви на вирус или при контакт с болен.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*