Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Омикрон избягва имунитета, придобит както след преболедуване, така и след ваксиниране

 

Преболедувалите по-рано хора и тези със завършен цикъл на имунизащия, са застрашени от заразяване с новия вариант Омикрон. Той е напълно устойчив на всички антитела, които се използват днес в клинична употреба. Това показват резултатите от ново проучване на изследователи от Университета Колумбия, в сътрудничество с учени от Университета в Хонг Конг, публикувани на 23 декември 2021 г. в списание Nature.

Според споделеното от Дейвид Хо (David Ho), доктор по медицина, директор на Центъра за изследване на СПИН Aaron Diamond и професор по медицина и Хелън Ву (Helen Wu) от колежа по лекари и хирурзи на Колумбийския университет, проучването добавя нови доказателства, потвърждаващи, че вариантът Омикрон може да избегне имунната защита, предизвикана от ваксини и естествена инфекция, и предполага необходимостта от нови ваксини и лечения, съобразени с новия вариант.

„Не е твърде пресилено да се каже, че SARS-CoV-2 сега е на разстояние само една или две мутации от това да бъде напълно устойчив на настоящите антитела“, подчертава Хо.

Поразителна характеристика на варианта Омикрон е тревожният брой промени в шиповия протеин на вируса, които биха могли да представляват заплаха за ефективността на настоящите ваксини и терапевтични антитела.

 

Новото проучване тества способността на антителата, генерирани чрез ваксинация, да неутрализират варианта Омикрон в лабораторни анализи, които противопоставят антитела срещу живи вируси и срещу псевдовируси, конструирани в лабораторията, имитиращи Омикрон.

Антителата от хора, двойно ваксинирани с която и да е от четирите най-широко използвани ваксини – Moderna, Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson – са значително по-малко ефективни при неутрализиране на варианта Омикрон в сравнение с вируса от предишните варианти. Антителата от по-рано заразени индивиди е още по-малко вероятно да неутрализират Омикрон.

Индивидите, които са получили бустер ваксина на една от двете иРНК ваксини, вероятно ще бъдат по-добре защитени, въпреки че дори техните антитела показват намалена неутрализираща активност срещу Омикрон.

„Новите резултати предполагат, че по-рано заразени лица и напълно ваксинирани индивиди са изложени на риск от инфекция с варианта Омикрон“, отбелязва Хо. „Дори третата бустерна инжекция може да не предпази адекватно от заразяване с Омикрон, но разбира се е препоръчително да си направите такава, тъй като все пак ще се възползвате от известен имунитет.“

Резултатите са в съответствие с други проучвания, както и ранни епидемиологични данни от Южна Африка и Великобритания, които показват, че ефикасността на две дози от ваксините срещу симптоматично заболяване е значително намалена спрямо варианта Омикрон.

Когато се прилагат рано в хода на инфекцията, моноклоналните антитела могат да попречат на много хора да развият тежък COVID. Но новото проучване показва, че всички терапии, които се използват в момента и повечето в разработка, са много по-малко ефективни срещу Омикрон, ако изобщо работят.

В проучвания за неутрализиране с моноклонални антитела, само едно (Brii198 одобрено в Китай) поддържа забележима активност срещу Омикрон.

Омикронът е напълно устойчив на всички антитела в клинична употреба днес. Авторите отбелязват, че Омикрон сега е най-ефикасният „беглец“ от неутрализация, който учените са виждали.

В това проучване лабораторията на Хо също така идентифицира четири нови шипови мутации в Омикрон, които помагат на вируса да избягва антителата. Тази информация трябва да е полезна за дизайна на нови подходи за борба с новия вариант.

Бъдещи насоки

Хо предполага, че учените ще трябва да разработят ваксини и лечения, които могат по-добре да предвидят как се развива вирусът./ Източник : www.lexmedicanews.com/

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*