Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Не всичко е ковид. Детето е починало от менингококов менингит. Какво всъщност представлява той?

За огромно съжаление има починало дете от мнингококов менингит.

Както разбирате не всичко е коронавирус.

Този вид менингит //възпаление на мозъчните обвивки/ се причиняа от грам отрицателна бактерия – Neisseria meningitidis . Известни са над 12 серологични типове, на 90% от тях са А, B и С.

 

ИмуноКидс ще ви помогне за продължителна имуностимулация, а Интуитива ще го замести при първи симптоми за кратко.

 

 

Тази инфекция има склонност да се разпространява в детски колективи на възраст до 5 години. Зимата и пролетта са предпочитани сезони.

Срещу тази бактерия има създадена ваксина и в много страни от Европа, като Испания и Англия е включена в имунизационния календар.

Как става заразяването?

Източник на инфекция са болните и здравите менингококови носители. Заразяването става по въздушно-капков път – чрез вдишване на пръски от секрети от устата или носа на болен или здрав носител.

Менингококите попадат в назофаринкса. В повечето случаи те се задържат там без да предизвикват възпаление, налице е здраво заразоносителство. То продължава 7 до 10 дни, но може и повече. В други случаи в назофаринкса се развива възпаление – менингококов назофарингит. При една малка част от случаите менингококите проникват в кръвта и достигат нервната система, където причиняват гнойно възпаление на менингите – менингококов менингит или менингококов енцефалит. Чрез кръвта менингококите могат да достигнат до други органи – кожа, стави, сърце, очи и др. – настъпва менингококов сепсис.

Инкубационният период най-често е 4 дни, но може да варира от 3 до 10 дни.

Какви са симптомите при менингококов менингит?

Менингококовият менингит се характеризира с три основни синдрома:

  • тежък токси-инфекциозен синдром.

Заболяването започва остро, с втрисане, бързо повишаване на температурата до 40 °С, силно главоболие, повишена чувствителност към допир, звук, болка, фотофобия. У малки деца често има гърчове, бомбирана фонтанела у кърмачета, характерен плач. В зависимост от степента на интоксикация, съзнанието може да бъде нарушено в различна степен – от леко замъглено съзнание или сънливост до кома.

Лицето на болните е зачервено, може да има херпес по устните.

В над 50 % от случаите на менингококов менингит се наблюдава петехиален обрив по кожата, като най-обилен е по седалището, по гърба и крайниците.

  • синдром на менингорадикулерно дразнене

Развива се тежък синдром на менингорадикулерно дразнене с главоболие, повръщане, вратна ригидност, положителни симптоми на Керниг и Брудзински. Може да се наблюдава опистотонус – дъговидно извито тяло с отметната назад глава. Дължи се на съчетаването на вратната ригидност с повишен тонус на мускулите на гърба, корема и крайниците.

  • ликворен синдром

При менингококов менингит ликворът изтича под повишено налягане и е гноен (мътен). Установява се значително количество неутрофилни гранулоцити и силно повишен белтък (хиперпротеинорахия). Захарта и хлоридите са понижени. Установяват се интра- и екстрацелуларно разположени менингококи.

Усложнения при менингококов менингит

Възможни усложнения при менингококов менингит са: хидроцефалия, парализа на някои черепно-мозъчни нерви, епилептични пристъпи, огнищна неврологична симптоматика.

Как се поставя диагнозата менингококов менингит?

За поставянето на диагнозата менингококов менингит допринасят:

  • характерните клиничните прояви – остро начало, тежка интоксикация, менингеален синдром
  • лабораторните изследвания – има левкоцитоза с олевяване, увеличена СУЕ
  • изследване на ликвор – плеоцитоза от неутрофилни гранулоцити, повишен белтък

Решаващо значение за поставянето на диагнозата менингококов менингит има изолирането на менингококите. Могат да се изолират от назофаринкса, ликвора, кръвта. За бързо поставяне на диагнозата се използват латекс аглутинация, PCR-реакция.

Менингококовият менингит трябва да се разграничи от:

  • вирусен менингит, при който ликвора е бистър, с малко клетки, незначително повишен белтък
  • други видове гноен менингит (пневмококов, стафилококов, стрептококов) – обикновено те се предшестват от друго заболяване – пневмония, абсцес, остеомиелит, синуит.

При всиччки случаи е важна профилактиката и прецизирането на контактите на нашите деца.

ИмуноКидс ще ви помогне за продължителна имуностимулация, а Интуитива ще го замести при първи симптоми за кратко.

 

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*