Корона вирус (обновява се непрекъснато)

Корона вирус (обновява се непрекъснато)

Нови вируси ще се появяват непрекъснато. Създаването на ваксини и лечение за  тях  винаги ще изостава. Най-важното  е  да  поддържаме  имунната  система  в  добра  кондиция.

Защо ИмуноКидс и ИмуноБуст на д-р Марио са Вашите сиропи за имунитета Ви ? 
✔️Защото са Природни продукти и не са токсични за организма.
✔️Защото са създадени по рецепта на лекар с 30 годишен стаж
✔️Защото съдържат български билки.
3 от тях са в класацията на най-силните имуностимулатори – черен бъз, ехинацея, кръвен здравец …. 

И  разбира  се : Пробиотик  на  Д-р Марио

коронавирус

 

Разпространение на коронавирус  в момента (карта, статистика онлайн) 

 

Много  сме  близо  до  създаването на ваксина и терапия  срещу  коронавирус

koronawirus

Moderna Therapeutics, биотехнологична компания със седалище в Кеймбридж, Масачузетс, е доставила първите партиди от своята ваксина COVID-19. Ваксината е създадена само 42 дни след като генетичната последователност на вируса COVID_19, наречен SARS-CoV-2, е пусната от китайски изследователи в средата на януари.

Първите флакони бяха изпратени до Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания (NIAID), част от Националния здравен институт (NIH) в Бетесда, MD, който ще подготви ваксината за изследване на хора още през април.

Учените от NIH също започнаха да тестват антивирусно лекарство, наречено Remdesivir, което е разработено за Ебола, върху пациент, заразен с SARS-CoV-2. Пробният процес е първият, който изпробва лекарство за лечение на COVID-19, и ще бъде ръководен от екип в Медицински център на Университета в Небраска.

Първият пациент, който доброволно се включи в новаторското проучване, е пътник, който е бил върнат в САЩ, след като е тествал положителни за болестта на борда на Диамантената принцеса. Други с диагноза COVID-19, които са хоспитализирани, също ще бъдат част от проучването.

Remdesivir показа обнадеждаващи резултати сред животни, заразени с два свързани коронавируси, един отговорен за тежък остър респираторен синдром (SARS) и друг за причиняване на респираторен синдром в Близкия Изток (MERS). Доброволците ще бъдат назначени на случаен принцип, за да получават или лекарството, или плацебо венозно за 10 дни, и те ще имат кръвни изследвания и тампони на носа и гърлото, взети на всеки два дни, за да проследят количеството на вируса в телата си. Дори ако лекарството покаже известна ефикасност за поддържане на растежа на нивата на SARS-CoV-2 в кръвта, това може да помогне за ограничаване на разпространението на инфекцията.

Ваксината на Модерна срещу COVID-19 е разработена за рекордно кратко време, тъй като се основава на сравнително нов генетичен метод, който не изисква нарастващи огромни количества вируси. Вместо това ваксината е пълна с иРНК, генетичния материал, който идва от ДНК и прави протеини. Модерна зарежда ваксината си с иРНК, която кодира правилните коронавирусни протеини, които след това се инжектират в тялото. Имунните клетки в лимфните възли могат да обработват тази иРНК и да започнат да правят протеина по точно правилния начин, за да могат другите имунни клетки да ги разпознаят и маркират за унищожаване.

Както д-р Стивън Ходж, президент на Модерна, каза пред TIME по-рано този месец, „мРНК е наистина като софтуерна молекула в биологията. Така че нашата ваксина е като софтуерната програма за организма, която след това преминава и прави [вирусните] протеини, които могат да генерират имунен отговор. ” Това означава, че този метод на ваксина може да бъде увеличен бързо, спестявайки критично време, когато се появи ново заболяване като COVID-19 и започне да заразява десетки хиляди хора./https://time.com/

 

Коронавирус  симптоми:

Проблемът  при  коронавирус  е този,  че  човешкия  ортганизъм  до  сега  не  се  е  срещал  с  него  и  нащта  имунна  система  не  е  поготена  за  това. С  течение  на  времето  ще  се  създаде  придобит  имунитет  и  случаите  на  зараза  ще  намалеят.

Ето  и  главните  симптоми,  чрез  които  се  представя  този  вирус:

  • Почти 90% от случаите на 2019-nCoV (Covid-19) инфекция са представени с треска
  • Суха кашлица.
  • Обща слабост.
  • Умора.
  • Болки в тялото.
  • При 20%  от  заболелите  ще развият задух,  3-5 дни от началото  на  болестта.
  • Почти 15% от всички случаи ще изпаднат в дихателен дистрес в рамките на ден или два от развиване на задух.
  • Рентгеновата снимка показва двустранно засягане на белите дробове с непрозрачност в  основите.
  • Левкопения -Нисък брой на WBC особено лимфоцитите – лимфопения.

Защо коронавирусът порази най-богатите зони с отлична здравна система?

 

Как стана така, че в Италия – страната с една от най-добрите здравни системи в света, се разпространи мълниеносно епидемията от коронавируса с най-голяма скорост в Европа?

И как се обяснява, че тя тръгна именно в богатите области Ломбардия и Венето, давани винаги за пример с висококачественото си здравеопазване?

Тези и други въпроси търсят отговори от страна на лекари и вирусолози, които още не могат да разберат кой всъщност е пациент 0, внесъл вируса от Китай в Италия. Идентифицирането му може да доведе до разнищването на много загадки. Смятаният за пациент №1 – 38-годишен мъж от Кодоньо, Ломбардия, от когото тръгна заразната верига в Италия, никога не е бил в Китай, пише 24 часа.

Италия беше единствената страна в ЕС, която затвори летищата си за връзки с Китай. Пътниците, пристигащи на италианските аерогари, се проверяват непрекъснато за висока температура. И всичко това не се оказа достатъчно. Недостатъчната комуникация още в първите дни за това какво да се прави в случай на симптоми на коронавируса, се оказа като троянски кон в сърцето на най-богатата област на Италия.

Заразен с вируса 38-годишен италианец, който не е предполагал това, вместо да се обади по телефона на болницата в Кодоньо, отиде на крака, заразявайки масово медицинския персонал и пациентите в нея. Те също не са си дали сметка за истинските причини за заболяването му и са го лекували без никакви мерки за сигурност. Всичко това се превърна в лавина, тъй като всеки от медиците и хората, били този ден в болницата, е предал вируса на приятели и близки.

Според експертите масовото тестване с тампон на хиляди хора за наличието на коронавирус в Ломбардия е започнало с една седмица закъснение, защото никой не е предполагал, че заразата вече е пристигнала по ненадейни пътища. В същото време във Франция и Великобритания например хиляди тестове са правени превантивно още от самото начало.

Ловът на пациент Нула, внесъл коронавируса в богатата северна област Ломбардия, е в момента основна задача за експертите. Именно чрез него може да се разбере произходът на заразата и да се предприемат необходимите предпазни мерки. С тази цел здравните служби на Милано ангажираха екип от математици, физици и медици, които трябвада изработят алгоритъм.

С него трябва да се изчисли каква е вероятността всеки от заболелите или от хората, с които са контактували, да е вероятният пациент 0.

Подобен математически модел не е правен никога досега, за да се разбере начинът на предаване на болестта. Първоначално се предполагаше, че вирусът е внесен в страната от италиански предприемач с бизнес в Шанхай, който се е върнал в отпуск в Кодоньо. Оказа се, че той отговаря отрицателно на всички възможни тестове, отрицателни са и тестовете му за развитието на противотела, които могат да сигнализират за наличието на вирус и без симптоми. Изводът е, че той не е пациент 0.

Според губернатора на Ломбардия Атилио Фонтана в момента се върви по две следи за вероятния нулев пациент, но няма никаква сигурност, че те са истинските. Специален компютърен мозък изчислява в реално време кои и колко са контактите на заразените пациенти сред приятели, колеги, роднини.

“Детективи” вирусолози от Института за заразни болести в Милано разследват кой кого е заразил, как точно върви веригата на заразата. Всеки от хората, влезли в контакт със заразен, от своя страна се подлага на разпит и тест с тампон за вируса. Всичко това наподобява нареждането на пъзел, от който липсват обаче основните части.

“Не е казано, че и в други европейски страни няма да се случи това, което става в Италия в момента”, твърди Масимо Гали, професор по заразни болести в Университета на Милано, пред в. “Кориере дела сера”. Според него на Апенините се е реализирал възможно най-лошият сценарий, тъй като заразата е тръгнала от болница. Затова и тя се е превърнала на практика в ускорител на заразата, внесена от пациент, за когото не се е предполагало, че е носител на вируса. Отишлият в болницата на Кодоньо италианец никога не е бил в Китай. Болничната епидемия води до серия от вторични и третични случаи на зараза. Вирусът се е разпространил безпроблемно, защото е станало в затворени помещения, където хората са на по-малко от 2 метра разстояние един до друг.

Според проф. Гали предположенията са, че някой е пристигнал от Китай като носител на вируса в инкубационен период. След това, когато е бил в Италия, е развил заболяването без наличието на симптоми, което му е позволило да води нормален живот и контакти, заразявайки, без да знае, серия от хора, които пък, от своя страна, са заразили други серии от хора. Подобен човек с вируса в инкубационен период, дори да е бил спрян на границата за тестване, е нямало да бъде разпознат като носител. Във Франция например британец, идващ от Сингапур, зарази няколко души.

Защо обаче лошият сценарий се случи именно в богатите Ломбардия и Венето? Предположенията са, че именно в тези силно индустриализирани райони, които произвеждат 31% от БВП на Италия, са най-интензивни връзките с Китай по икономически и търговски причини. Не е казано обаче, че вирусът е внесен от китаец, може това да е станало чрез италиански бизнесмен, върнал се от Китай.

Надеждите са, че с идването на топлия сезон, когато хората не се събират на тълпи в затворени помещения, случаите на коронавирус ще намалеят. Така става например в Китай с епидемията от SARS през 2002-2003 г., която изчезва през юни-юли.

Според италианския вирусолог особено важно е да се идентифицира наличието не толкова на вируса, колкото на противотелата му в човешкия организъм. Това може да информира дали вече е имало вирус, тъй като често носителите може и изобщо да не са усетили, че са били заразени.

На базата на данните за Китай смъртността сред заразените там е 3,8%. Извън Китай обаче тя е много по-ниска, като най-много смъртни случаи има сред хората над 60 години.

Засега съществуват само експериментални методи на лечение. В момента в Италия се прибягва до комбинацията Lopinavir/Ritonavir, която е била използвана дълго и при заразени с вируса HIV пациенти. Няма обаче доказателства чрез изследвания дали това лечение функционира за коронавируса. Друг вариант според вирусолога е лечение с Remdesivir.

Проф. Гали смята, че няма да бъде необходимо много дълго време за измислянето на ваксина срещу коронавируса. От заразата и борбата с нея е заинтересовано населението на целия свят, затова и усилията ще бъдат много повече, отколкото например при изработването на ваксина за SARS./http://bulgaros.ovh/

Корона вирус – въпроси и отговори

Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от лека настинка до по-тежки заболявания, като респираторен синдром в Близкия изток (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV). В момента в Китай върлува нов коронавирус (nCoV). Той е щам, който не е бил идентифициран по-рано при хора.

Коронавирусите са зоонози, което означава, че се предават между животни и хора. Подробни разследвания установяват, че SARS-CoV и MERS-CoV се предават от животни към хора. Няколко известни коронавируси циркулират само при животни, а все още не са преминали към хората.

Признаците на инфекция включват респираторни симптоми, температура, кашлица и затруднено дишане. В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Стандартните препоръки за предотвратяване на разпространението на инфекцията включват редовно измиване на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане, старателно готвене на месо и яйца. Избягвайте тесен контакт с всеки, показващ симптоми на респираторни заболявания като кашлица и кихане.

Как се предава коронавирусът?

Новият коронавирус е респираторен вирус, който се предава по въздушно-капков път. Това означава, че заразяването се осъществява чрез капки/аерозоли, които се отделят във въздуха от болния човек при кихане, кашляне и говорене и са вдишани от друг човек. Поради това е важно да се спазва много добра хигиена – използване на маски, кихане и кашляне в сгъвката на лакътя/ръкава, често миене на ръцете и дезинфекциране.

Може ли коронавирус да се предава по повърхности като дръжки на врати и колко дълго оцелява върху тях?

Ако пръски, съдържащи вируса, попаднат върху повърхности или с ръце бъдат пренесени върху тях, някой друг също може да се зарази, докосвайки тези повърхности и след това лицето си (очи, уста, нос). Дръжки на врати, копчета на асансьори, перила на стълбища, места за хващане в градския транспорт са примери за повърхности, които могат да бъдат заразни. Все още не е ясно колко време може вирусът да живее върху тези повърхности – дали часове или дни, но най-добре е да се избягва докосването им, а ръцете да се мият често.

Пръскането на тялото с алкохолни разтвори и белина ще унищожи ли коронавируса?

Не, използването на дезинфекциращи разтвори за повърхности върху тялото, не могат да окажат влияние върху вируса, който вече е проникнал в тялото. В същото време тези разтвори може да увредят кожата, лигавиците ви (очи, уста, нос) или дрехите Ви, затова не се препоръчва използването им върху тялото.

Климатът и температурата оказват ли влияние върху разпространението на коронавирус?

Все още не е известно дали сезонните температурни промени повлияват разпространението на вируса, за разлика от вируси като грип.

Може ли човек да се разболее, ако консумира храна, приготвена от болен?

Да, възможно е, ако пръски от слюнка на болен човек при кашлица или кихане попадне върху храната. Измиването на ръцете преди приготвяне и консумация на храна е превантивна мярка за разпространението на вируса.

След преболедуване от коронавирус създава ли се доживотен имунитет?

Все още не са известни всички имунологични промени, които причинява инфекцията с коронавирус. След преболедуване е възможно да има имунитет, но е малко вероятно той да е дълготраен.

Какви са разликите между коронавирус и грип?

Инфекциите с коронавирус и грип споделят подобни симптоми, които правят трудно диагностицирането им без да бъдат направени специфични тестове. Докато тестовете за грип са широко разпространени, тези за коронавирус не са общо достъпни. Основните симптоми на коронавирус инфекцията са висока температура и кашлица. Грипът често има и други допълнителни симптоми като болки в мускулите и гърлото. Всеки, който се съмнява за инфекция с коронавирус, или са имали контакт с болен човек, трябва да се обърнат към личния си лекар.

Колко ефективно е ползването на маска за лице за предпазване от коронавирус?

Заедно с измиването на ръцете и избягване докосването на повърхности на обществени места, използването на маска е сред най-ефвктивните средства за защита.

Може ли коронавирусът да се предава по полов път?

Към момента се смята, че единствените начини за предаване на вируса са по въздушно-капков път.

Колко дни е инкубационният период на коронавируса?

Според СЗО инкубационният период варира между 2 и 10 дни, като последните данни показват, че той може да бъде удължен и до 21 дни.

Възможно ли е болните от коронавирус да се възстановят напълно?

При голяма част от заразените пациенти инфекцията с коронавирус протича с леки симптоми и пълно възстановяване до около седмица. Въпреки това, при по-възрастни и увредени хора, с диабет или ракови заболявания, както и такива с имунодефицити, инфекцията може да протече тежко.

Може ли на коронавирус бъдат предаден чрез предмети и стоки, закупени от Китай и по-специално от Ухан?

Коронавирус може да попадне върху предмети от кихащи и кашлящи болни, но едва ли оцелява дълго върху тях, особено при международен и междуконтинентален транспорт.

Ако сме били в Италия – при завръщане какво да предприемем 

Препоръката е по време на карантинния период – 14 дни да ограничим контактите си и да следим за температура-

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

*

Facebook
Профилактична схема срещу Грип 2020