Кога една гнойна ангина е опасна

bronhopnevmoniya-1728x800_c

 

 

Свидетели  сме  на  необичайно  високият  брой  заболели  от  гнойна  ангина.

Нещо  повече – когато  „захапе“  някой  пациент  не  си  отива  бързо  и  има  склонност  към  чести  рецидиви.

Под  ангина  разбираме  инфекциозно  заболяване  с  вирусен  или  бактериален  причинител , при  което  имаме  гнойни  налепи  по  сливиците.

Кога  една  гнойна  ангина  е  опасна  и  изисква  по-специално  лечение :

–когато  имаме  повишена  температура – над  39  градуса  повече  от  3  дни

–когато  се  съпътства  от  обрив  по тялото   и  по  лицето. Дребно  петнистия , съчетан  с  блед  триъгълник  около  устата  и  яркочервен  малинов  език  говори  за  Скарлатина. Тя  тази  година  е  особено  активна. Нагледах  се  на  нейните  разновидности  и  на  още  нещо  странно – повтаряше  се  при  някои  пациенти  по  2  три  пъти  в  рамките  на  3  месеца. Това  наистина  е  нещо  необичайно  и  не  съм  го  срещал  при  предишни  епидемии. СЪС  СКАРЛАТИНАТА   трябва  да  сме  много  внимателни  и  винаги  да  я  лекуваме  с  антибиотик продължително  време.

–ще  ме  смути  една  гнойна  ангина , ако  продължава  дълго  време  и  е  съчетана  с  екстремно  уголемени  лимфни  възли  по  шията  и  под  долната  челюст.  Тогава  трябва  да  потвърдя  или  отхвърля  болестта  Инфекциозна  мононуклеоза.

– когато  по  тонзилите  има  мембранозни  налепи  и  язви  под и  около  тях  и  се  задържат  повече  от  3  седмици , то  тогава  трябва  да  отхвърлим  неприятни  болести  на  кръвта

–и  накрая – ако  сливиците  са  уголемени  и  с  налепи , но  и  ако  не  са  симетрични – тогава  подозирам  перитонзиларен  абсцес – гнойна  колекция  около  сливицата , който  е  спешно  състояние  и  изисква  агресивна  терапия  и  манипулация  от  специалест УНГ.

И  съвсем  накрая – винаги  след  преболедуване  започнете  бърза  имунопрофилактика. В  схемите  винаги  ще  присъстват – Сулфур 30 сн,  сироп д-р Марио ИмуноКидс  за деца или  д-р Марио Имунобуст  за  възрастни.

Бъдете  здрави…

13 коментара по “Кога една гнойна ангина е опасна
  1. Деница казва:

    Здравейте, доктор Янакиев,

    От вчера започнах да имам болки в гърлото, през нощта усещах как ми се стичат секрети по и от днес започнаха да се появяват малки гнойни налепи. Нямам температура, чувствам се сравнително в кондиция. Имам лека хрема, която е прозрачна и гласът ми леко се позагуби-дрезгав е.

    Пия чай от джинджифил, Тонзилотрен и шуслерова сол 3, правя си гаргара със Сандрин, но болестта прогресира.

    Моля, дайте ми съвет с какво да продължа, за да стопирам ангината.
    Благодаря Ви!

    Поздрави, Деница

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

      Здравейте Деница,
      Дабавете Ангинхил – 3 пъти по 1 табл.
      Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
      С уважение д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  2. Десислава казва:

    Здравейте, д-р Янакиев! Дъщеря ми е на 3 години и половина, като за последната календарна година има 7 прекарани ангини. При последните 4 има увеличени лимфни възли, които си останаха леко подути и след приключване на антибиотика. Последната ангина е от 01.05.2017г. Започна с воднист сопол и розово гърло. Включих капки за нос и превантивно Хепар сулфур 15сн – 3х5гр., Пирогениум 9 сн – 2х10гр., Меркуриус солибилис 15сн – 3х5гр. На третия ден изби гной и включих Ангин хил по хапченце през 15 мин за 2 часа. Лимфните възли станаха огромни – за тях давам Сулфур йодатум 9сн – 3х5гр. и Пулсатила 30сн само вечер /последната комбинация я видях в една ваша друга статия/. На следващия ден вдигна 39 градуса и почти цял ден поддържаше тази температура, сливиците се уголемиха и се покриха с гной. Минахме на антибиотик, като освен него давам Хепар сулфур и Пирогениум, а за лимфните възли Сулфур йодатум и Пулсатила, по вече описаната смеха.
    Били сме при специалисти УНГ. Казват, че сливиците не са за махане.
    Какво бихте ме посъветвали – какви изследвания да пусна и евентуално – каква схема на хомеопатично лечение да приложа, за да предотвратя следваща ангина?
    Благодаря Ви!
    Поздрави, Деси

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

      Здравейте Деси,
      Ще трябва да се направи микробиологично изследване на гърлен секрет, както и пълна кръвна картина с ц реактивен протеин, и диферинциално броене на левкоцитите. След това ще направим индивидуална консултация.
      С уважение д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  3. Яна казва:

    Здравейте, колко време след заболяването лимфните възли спадат до нормалните си размери?

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

      Здравейте Яна,
      Различно – при всяка болест и индивид.
      Обикновенно след банална инфекция от 2 до 3 седмици.
      С уважение д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  4. Десислава казва:

    Благодаря Ви много, д-р Янакиев!
    Утре приключваме с приема на антибиотика и след 8 дни ще пусна всички необходими изследвания.
    Желая Ви успешен ден!

  5. Десислава казва:

    Здравейте, д-р Янакиев!
    Пуснахме гърлен и носов секрет – Не се изолира патогенна флора. CRP – 0.24mg/l.
    WBC (левкоцити) 5.49 x10^9/L 4.00 – 11.00
    NEU% (гранулоцити) 25.3 % 30.0 – 70.0
    LYM%(лимфоцити ) 62.5 % 20.0 – 50.0
    MONO% 8.0 % 0.1 – 12.0
    EOS% 3.1 % 0.01-7.0
    BASO% 1.1 % 0.01 – 2.0
    NEU# (гранулоцити – бр.) 1.39 x10^9/L 1.3 – 7.4
    LYM# (лимфоцити – бр.) 3.43 x10^9/L 0.9 – 5.3
    MONO# 0.44 x10^9/L 0.05 – 0.90
    EOS# 0.17 x10^9/L 0.01 – 0.77
    BASO# 0.06 x10^9/L 0.01 – 0.20
    RBC (еритроцити – бр.) 4.65 x10^12/L M(4.6 – 6.2) Ж(4.0 -5.5)
    Hgb (хемоглобин) 122.0 g/L М(140 – 180) Ж(120 – 160)
    Hct (хематокрит) 0.377 L/L 0.35 – 0.55
    MCV (ср. обем на еритроцита) 81.1 fL 82.0 – 98.0
    MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. ) 26.2 pg 27.0 – 33.0
    MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 324 g/ L 320 – 350
    RDW (девиация на ерит. р-ие) 13.2 % 11.6 – 15.7
    Plt (трoмбоцити) 351 x10^9/L 140 – 440
    MPV (ср обем на тромбоцита) 10.2 fL 7.5 – 11.0
    Pct (тр обем/ общ обем) 3.60 % 1.2 – 4.0
    PDW (девиация на тромбоцити) 11.8 0.0 – 99.9

    Лимфните възли са все още леко подути.
    Поздрави, Деси

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

      Здравейте Деси,
      няма нещо страшно.
      С уважение д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  6. Атанаска Мицова казва:

    Здравейте, от вчера дъщеря ми на 2г и 11м вдига 38,9 температура,за температурата давам нурофен. Забеляхах , че има бял налеп от дясната страна на гърлото като точка . По принцип и давам по ваша схема Аграфис нутанс 5сн и Пулсатила 30сн + вашия сироп Имунокидс за намаляне на трета сливица, сега включих и Изопринозин 3×6мл. Какво мога да давам за налепа?

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

      Здравейте Атанаска, Детето с тези симптоми трябва да бъде прегледано от лекар.
      Към посочената от вас терапия мога да добаве Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
      С уважение д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  7. Йоана Вълчева казва:

    Здравейте! На 19г. съм и от 4 дни се боря с гнойна ангина. Бях на преглед при личната – изписа ми антибиотик Сефпотек, но вече четвърти ден няма никакво подобрение, даже по-скоро нещата се влошават. Да Ви попитам – има ли начин да избегна предписването на друг антибиотик, защото не искам имунната ми система да спадне още повече. Възможно ли е лечение без антибиотик? Благодаря предварително!

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

      Здравейте Йоана,
      Добавете към Вашата терапия :
      – Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
      – Пирогениеум 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
      Ако нямате подобрение за 1 ден, то се налага да отидите на УНГ специалист.
      След оздравяване задължително имуностимулация с Д-р Марио Имунобуст – по 10 мл. на ден за един месец.
      С уважение д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Как да се справим с „ТРУДНИТЕ“ ученици
Facebook

https://rezerv-e.com/mario-21

Posted by Rezerv-E on 10 юли 2015 г.