Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Клинични прояви на намален имунитет при децата

Дете във възраст от 1 до 8 години, което боледува над 4 пъти годишно, е често боледуващо дете.

Допреди години повечето деца не изпълняваха тези критерии, а сега като че ли всяко второ е често боледуващо.

Причината за това е естествено намаленият имунитет на детето. А кое довежда до това състояние ще разгледам постепенно в тази книга.

И най-важното – как да укрепим детето и да предотвратим и отдалечим следващата болест.

Детският организъм се изтощава най-много от сценария „от болест в болест“. Тогава той не е имал време да се възстанови напълно от предишното страдание.

Как да се ориентирате, че нещо не е наред с имунитета на вашето дете?

Естествено, ключът е пак у вас. Няма нужда от специализирани и сложни изследвания, за да разберете, че общата му защита срещу вируси и бактерии „боксува“.

Много често и ние, лекарите, подценяваме тази слабост и оправдаваме честото боледуване с определенията „нормално е за тази възраст“, „така се изгражда имунитетът, чрез боледуване“, „градински вируси и болести“ и т.н.

Лекарите трябва да бъдем активни в този процес. Още като забележим, че едно дете боледува необичайно често, трябва да предприемем действия. Първо, да назначим съответните изследвания и след това веднага да определим най-добрата имунопрофилактика, която ще е индивидуална за всяко едно дете, дори и да са близнаци в семейството.

Много е важно педиатърът навреме да определи схема за бърза имуностимулация. За нея ще прочетете малко по-късно. Само ще ви спомена, че при правилното ѝ назначаване ще се избегнат до 50% от болестите и усложненията.

Искам веднага да ви отговоря на 2 въпроса, които ви вълнуват. На първо място – дали честото боледуване в ранна детска възраст „гради“ имунитета и прави децата по-защитени през следващите години? Дали да преглътнем честото и отвратително боледуване на малките деца в детските градини с мисълта, че след това ще имат изграден имунитет и по-малко и по-леко ще боледуват?

Тези въпроси са колкото прости, толкова и сложни. От една страна, детският организъм изгражда своята имунна система, като се сблъсква с микробните агенти, но само ако тя функционира нормално и адекватно за възрастта.

Моят отговор е отново в златната среда: боледуване до 4 – 5 пъти в годината за деца от 1 до 6 години, дори и да са употребявали 2 – 3 пъти антибиотик, не е страшно. Важното е да не се прекалява с антибиотиците и да не се стига до усложнения.

Важно е също да няма хронично огнище – непрекъснато възпаление на трета сливица, синузит или честа кашлица.

Да се върнем на антибиотиците. Те нито са толкова невинни, нито пък трябва да ги демонизираме. Те са откритие на ХХ век и са спасили милиони човешки животи. Неправилната и честа употреба е довела до тяхната неефективност и резистентност от страна на бактериите.

 

ИмуноКидс Dr.Mario – най-ефективния Природен сироп за подкрепа на детския имунитет.

 

Непрекъснато излизат нови формули, но те постепенно ще се изчерпят. Ако допреди 20 години една от най-често срещаните бактерии – стрептококовата – е била чувствителна на пеницилин, то за нейното унищожаване сега използваме широкоспектърни антибиотици.

И друг интересен факт – знаете ли колко нови антибиотични формули са произведени през последните 16 години? Всички вие ще възкликнете – „МНОГО“, като имате предвид богатото им разнообразие в аптеките. Но истината е шокираща – само… 2. Всички останали антибиотици в аптеките са генерици, тоест едни и същи продукти с различни наименования.

Това е опасно.

Това е проблем.

Науката се е изчерпала в създаването на нови формули. Въпрос на време е да се появи нова бактерия, която ще преодолява успешно сегашните антибиотици.

Именно за това ние, лекарите, трябва много прецизно да предписваме тези лекарства, а вие, пациентите, винаги да се информирате след прегледа на детето – каква е диагнозата, защо се налага антибиотик и защо точно този. Вашият лекар ще бъде по-убедителен, ако преди терапията назначи изследвания – пълна кръвна картина и микробиология.

Много често се задава въпросът дали антибиотиците пряко намаляват имунитета. Отговорът ми е: категорично НЕ.

Но те по косвен и заобиколен път го отслабват. Така например един от най-големите им странични ефекти е унищожението на нормалната микрофлора в организма. А тя спомага за развитието на местния имунитет и секретирането на имуноглобулини А.

 

Ето и кои са клиничните прояви на намален имунитет:

 

  1. Детето започва да боледува още от кърмаческа възраст (до една година) – повече от три пъти, като единият е по-тежко заболяване – от бронхит или пневмония. Почти всяка инфекция се лекува с антибиотик.

Както вече стана дума, до 6-месечна възраст бебето получава антитела от майката. Ако се кърми, това е допълнителен бонус. Кърмата е високо биологична храна, която съдържа не само най-ценните хранителни съставки, но и изключително много имунни клетки и вещества.

След 6-ия месец бебето става по-уязвимо, защото се изчерпват имуноглобулини G, преминали от майчиния организъм.

Започва производството на свои антитела. При правилно хранене и отглеждане бебето няма как да се разболее от инфекции на дихателните пътища и гастроинтестиналния тракт.

Едно бебе не трябва да боледува сериозно до първата си година. Случва се да има лека хрема, лека кашлица.

Може да регистрираме и преходна температура – до 37 градуса.

Много често вие, родителите, я обяснявате с растежа на зъбките. На нас, лекарите, не ни се иска много да приемем това обяснение, но като че ли се съгласяваме.

 

Кога една температура е преходна:

  • когато е лека – до 37,8 градуса;
  • когато е за кратко – ден-два;
  • когато при прегледа не открием инфекциозно огнище – нито зачервено гърло, нито гнойна секреция от носа, а за белия дроб, да не говорим;
  • когато бебето е в добро общо състояние.

 

Това са допустимите болестни оплаквания, които детето преодолява с лекота, със или без лечение. Ние можем само да подпомогнем оздравителния процес с хомеопатия, витамини и Шуслерови соли.

Изключително важна е ролята на родителите за предпазване от болести на кърмачето.

Нали си спомняте формулата 30% – 50% – 20%? Именно тук тя важи с особено голяма сила. В 50% „топката е във вашите ръце“ – на родителите.

Вие трябва да прецизирате контактите на детето си. Да мислите много, когато го пускате в детски колектив. Да питате директно родителите на децата, с които ще си играе вашето дете, дали тяхното дете е болно.

На този въпрос никой няма да ви отговори положително. Питайте имало ли е някакви симптоми в близките 3 дни – температура, кашлица, повръщане, диария… Интересува ви отговорът: „да“ или „не“. Въобще не трябва да знаете какво обяснение ще дадат другите родители за симптомите – напр. „то кашля, но е от алергия и следователно не е заразно“.

НЯМА кашлица, която не е заразна!!!

Пазете бебетата! Едно дете до 1 година не трябва да боледува. А това ще се случи, ако имате неправилни контакти.

Деца до 7 години, които винаги са болни, нямат място в близки контакти с бебето.

И последно – ако децата ви са с малка разлика (бебе и дете на 2 – 3 години), е изключително опасно по-голямото да се дава на ясла или градина. Тогава всяка болест ще я умножавате по 2. Все едно, че гасите огъня с бензин. Дните ви ще бъдат кошмарни от честите болести. Повярвайте ми.

 

И все пак да обобщя: бебето не трябва да боледува от сериозни болести. То може да има хрема и по-продължително запушено носле. Може да покашля с цел да евакуира секретите.

Ако се случи след провокация – контакт с болно по-голямо дете или простуда – симптомите на вашето бебе да се задълбочат и лекарите да ви кажат, че се е разболяло от бронхиолит или пневмония, то тогава трябва да се замислите сериозно за нивото на неговия имунитет.

Вашият лекар ще назначи нужните изследвания и след като се съобрази с тях и с особеностите на бебето, ще определи най-точната имунопрофилактична схема.

Кои са останалите 9 – прочетете тук – https://www.d-rmario.com/product/kod/

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*