КИСЕЛОТО МЛЯКО И БЕБЕТО

 

Киселото мляко е уникален биологичен продукт, който има не само хранително и лечебни свойства. Основание за това ни дават наличието на  специфичните бактерии в него – Бактериус булгарикус и Стрептококус термофилус. Тяхното действие в дебелото черво е антагонистично /противоборство/ спрямо патогенните бактерии. В същото време те произвеждат специфични ензими и вещества, които имат противовъзпалителен и укрепващ лигавицата ефект.ни ,

ИМЕННО ТОВА ТЯХНО ДЕЙСТВИЕ НИ ДАВА ОСНОВАНИЕ ДА СМЯТАМЕ, ЧЕ КИСЕЛОТО МЛЯКО Е ПЪРВИЯТ В СВЕТА ПРОБИОТИК.

Кога все пак е удачно да дадем на нашето бебе кисело мляко….? ………Имайте малко търпение, отговорът ще откриете малко по късно.

Кисело /квасенo/……или…….прясно краве мляко?

Първоначално основната цел на подкисляването е била да се получи по-фин и по-мек белтъчен съсирек, който се атакува по-добре от храносмилателните ензими и е по-лесно смилаем в сравнение с прясното мляко. Впоследствие се установява, че квасеното мляко има редица други предимства пред прясното . Основните от тях са следните:

–по- лесна смилаемост и по-добра поносимост

–по-висока използваемост на белтъците, калция и желязото

–млечно – киселите бактерии в него потискат развитието на гнилостните и болестотворните микроорганизми, поради което киселото мляко е по-трайно и по-малко изложено на бактериално замърсяване и разваляне. Под влияние на млечно –киселите бактерии се намалява образуването на токсични вещества в дебелото черво, премахва се запекът, което предпазва по-късно от рак.

–според данни на японски и други автори лактобацилус булгарикус на българското кисело мляко отделя термоустойчив антибиотик и вещества, които стимулират растежа на организма. То предпазва и от вредното действие на радиоактивните облъчвания, потиска развитието на някои туморн

Въпреки изброените качества НЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО БЕБЕТО ДО 8 мия МЕСЕЦ ДА СЕ ХРАНИ С КИСЕЛО МЛЯКО.

До този месец ако майката няма кърма е задължително храненето с адаптирани млека.

articles_main_15_kiselo_mlqko_bebe

Те /АМ/ са създадени на базата на краве мляко, но при тях:

–белтъчините са в намалено количество, но с по-висока биологична активност

–коригирани са съотношението на ненаситени към наситени мастни киселини /в полза на

ненаситените/

–въглехидратите са увеличени за сметка на лактозата

–минералните соли са намалени

–обогатени са с витамини

–те са удобни за приготвяне, лесно се съхраняват и дозиратамини и микроелементи, вкл. Желязо

На базата на всичко казана по-горе можем да направим следните изводи:

ПРИ ЛИПСА НА КЪРМА – ДО 8 ия МЕСЕЦ НАЙ – УДАЧНО Е БЕБЕТО ДА СЕ ХРАНИ С АДАПТИРАНО МЛЯКО. ПРИ ДОБРЕ НАДДАВАЩО КЪРМАЧЕ, КОЕТО НЯМА ПРОЯВИ НА ХРАНИТЕЛНИ АЛЕРГИИ ИЛИ ДИСПЕПСИИ, СПОКОЙНО МОЖЕМ СЛЕД 8 ми МЕСЕЦ ДА ВКЛЮЧИМ КИСЕЛО МЛЯКО

ПРЯСНО МЛЯКО ДА СЕ ДАВА НА ДЕТЕТО СЛЕД 2 рата ГОДИНА. До тогава може да се приема като съставка при приготвянето на някоя храна.

И накрая няколко думи за болестта – АЛЕРГИЯ КЪМ БЕЛТЪЧЕНИТЕ НА КРАВЕТО МЛЯКО. 
Трябва да се знае ,че АЛЕГИЯТА КЪМ БЕЛТЪЧЕНИТЕ НА КРАВЕТО МЛЯКО Е ТЕЖКА ДИАГНОЗА И СЕ ПРОЯВЯВА СЪС СЛЕДНИТЕ СИМПТОМИ:С тази диагноза биват плашени доста майки, както от лекари, така и от производители на адаптирани млека. Почти всяко неблагополучие на бебето свързано с храненето се преписват на тази диагноза.

–упорита и профузна диария

–кръв и слуз в изпражненията

–невиреене, обр

Обикновено се проявява до 20 дни след приема на млякото.иви и др.

И ДА НЕ ЗАБРАВИМ – НАЙ – ДОБРОТО МЛЯКО Е КЪРМАТА . Всички останали прояви при бебето – газове, плач, периодичен запек и др. по –скоро са функционални прояви, за които има лечение .Особено подходящо е хомеопатичното.

 

 

 

Прочетете  повече в :

 

213 коментара по “КИСЕЛОТО МЛЯКО И БЕБЕТО
 1. Лили Димитрова казва:

  Здравейте,Др. ЯНАКИЕВ. Бебенцето ми ще направи 9 месеца след няколко дена.Изцяло кърмено до момента. Кърмя го вече само сутрин и вечер. Но кърмата ми много намаля. С какво да дохранвам-адаптирано или кисело мляко? Въвела съм в захранването му млечните продукти, без странични реакции. Благодаря Ви предварително!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Лили,
   Задължително е да заместите кърмата с адаптирано мляко. Освен млечни продукти то трябва да приема и зеленчуково пюре и месно-зеленчуково пюре.
   Всичко това съм описал в книгата „От Нула“ …
   С уважение д-р Марио яНАКИЕВ


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Наталия казва:

  Здравейте,Др.ЯНАКИЕВ.Бебето ми 7 месеца кърмен все още.Сега сме в процес на захранване.Зеленчци,плодовемесни.Започнх млени продукти сирене и масло и му се получи зачарвяване около устат само кадето има колктак с храната, червени петна който минават след 30 минути.Същото се получил и от бисквити с адаптирани мляко. Няколко дена спрях пробвах пак и пак има, но като че ли избледняват по бързо. Моля за съвет как да постъпя, според вас алергия ли,имахме консултация с педиятър каза ми да спирам млечните за сега. Благодаря извинете за дългия въпрос.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Наталия,
   няма алергия към млечни продукти, но му са се се събрали много нови продукти за кратко време. За един месец не давайте сирене и масло.
   Много държа на правилното захранване и спазване на интервал от един месец на внасяне на нов продукт.
   Прочетете повече в книгата „От Нула“.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Марияна казва:

  Здравейте,д-р.Янакиев ние сме на почти 11м нямам намерение да му спирам АМ можели само за сутринта или следобедна закуска кисело мляко и то ще бъде подквасено.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Марияна,
   Извинете за късния отговор…
   Да, може да се дава подквасено кисело мляко като добавка след основно хранене.
   Повече за храненето на детето може да прочетете в книгата „От Нула“
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Катя казва:

  Здравейте, Д-р Янакиев, бебето ми е на 10 месеца и е на смесено хранене, предимно на кърма. Захранен е със зеленчуци, месо и плодове, зърнени каши, вече и такива с глутен. Желая да въведа кисело мляко и сирене. И те ли се въвеждат по 3 дни с постепенно увеличаване на количеството, както повечето храни или има някаква особеност при въвеждането им. Благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Катя,
   Няма никаква особеност при въвеждането. Не е постепенно. Съветвам в тази възраст киселото мляко да е като десерт след основно хранене.
   Сиренето участва в попарата.
   Повече за храненето на детето прочетете в книгата „От Нула“
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Как да се справим с „ТРУДНИТЕ“ ученици
Facebook

https://rezerv-e.com/mario-21

Posted by Rezerv-E on 10 юли 2015 г.