Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

КАК ХОМЕОПАТИЯТА МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА СИНУЗИТ

Синузитът е чест повод за медицинска консултация, а моят личен опит показва, че в този случай хомеопатията и хомеопатичните медикаменти са простичка и ефикасна опция за справяне с проблема, дори в случаи, когато конвенционалните медикаменти не са дали желания резултат.

В тази статия ще разгледаме какво представлява синузита, какви видове синузит съществуват, какво го причинява, как го диагностицираме и какви опции за лечение имаме, като обърнем специално внимание на хомеопатичния подход.

Какво представлява синузитът

Синузитът е възпаление на тъканите, които покриват т.н. параназални синуси. Последните представляват кухини в костите, които обграждат носа и очите. При нормални обстоятелства дренажът на слуз и вентилацията на въздух в тях трябва да бъдат адекватни.

Набъбването на носната лигавица затруднява дренажа на синусовите кухини и води до натрупване на слуз. Това генерира поредица от симптоми, които ще опишем по-нататък. Натрупването на слуз може да доведе до инфекция било от самото начало на заболяването, било на по-късен етап.

При първи прояви на вирусна инфекция-Интуитива. След това продължете с ИмуноКидс за деца и ИмуноБуст за възрастни.

 

Синузитът може да се прояви в остра форма и да продължи няколко дни или в хронична форма – повече от три месеца.

Кои са най-честите причини за синузит

Респираторните инфекции Те са най-честата причина за остър синузит, а често и за хроничен синузит.

Говорим за хроничен синузит, когато след остър синузит в резултат на „настинка“, той не отшумява, а се удължава с времето и продължава с месеци. Тези настинки създават условия, които найчесто пораждат синузит. Обикновено те имат вирусен произход, въпреки че често преминават в бактериални инфекции. Гъбичките също могат да бъдат причина за тези състояния, макар че се наблюдават много по-рядко и обикновено се появяват при пациенти с особено слаби защитни сили.

Алергичните ринити

Алергията към цветен прашец или акари (или който и да е друг алерген) може да доведе до възпаление, което блокира дренажа и причинява натрупване на слуз с цялата му последваща симптоматика.

Назални полипи Растежът на тези лезии може да запуши ноздрите и синусите, което води до появата на синузит.

Изкривяване на носната преграда

Изкривяването на носната преграда може да възпрепятства правилния дренаж на синусите.

В обобщение предразполагащите фактори за синузит са следните:

 • алергичен ринит,
 • фиброкистоза,
 • хипертрофия на аденоидите,
 • гастроезофарингеален рефлукс,
 • тютюнопушене,
 • отслабени защитни сили поради заболяване или медицинско лечение,
 • промяна в надморската височина (летене или гмуркане),
 • вродени аномалии на синусите или носните кухини.

При първи прояви на вирусна инфекция-Интуитива. След това продължете с ИмуноКидс за деца и ИмуноБуст за възрастни.

 

Кои са най-често срещаните симптоми Най-често областта около очите и лицето е болезнена и подута. Освен това дишането през носа често е затруднено. И така основните симптоми на синузит са:

 • Назална секреция на гъста слуз и понякога усещане за слуз в задната част на гърлото. Има моменти, когато слузта е само в синусите и е едва забележима другаде.
 • Назална конгестия, която затруднява дишането през носа.
 • Усещане за подуване и напрежение с болка в скулите, носа, челото и очите. Много често може да има интензивна болезнена чувствителност към палпация.
 • Тази конгестия обикновено предизвиква в поголяма или по-малка степен загуба на вкус и обоняние.

Други по-рядко срещани симптоми са:

 • болка в ушите и гърлото,
 • кашлица,
 • болка в зъбите,
 • лош дъх,
 • влошено общо състояние.

Тези симптоми могат да се проявят при острия синузит и много по-рядко при хроничния. Трябва да се има предвид, че макар и рядко, могат да се появят усложнения особено при малки деца и индивиди с отслабени защитни сили. Инфекцията на синусите може да мигрира към други съседни зони, да предизвика менингит, инфекции в близките кости или кожни и офталмологични нарушения.

Диагностика В повечето случаи диагнозата се поставя въз основа на симптомите, които ни представя пациентът и с основен преглед и задълбочена анамнеза. Други методи за диагностика са компютърната аксиална томография (КТ) или магнитния резонанс (ЯМР). Те дават много надеждна информация за състоянието на възпалението на околоносните кухини. Възможност за диагностика представлява също риноскопията, която се състои в поставянето на тръбичка през носа със светлина и фиброоптика, която позволява да се видят синусите и ноздрите. В някои случаи много полезни са тестовете за алергия или микробиологичното изследване на секрет от носа, за да се установи точния причинител на синузита.

 

Хомеопатични медикаменти

Параназалните синуси са част от нашето тяло, където кръвообращението не достига, да кажем, толкова щедро, колкото до други части от него. По тази причина достъпът до тях на лекарства като антибиотици или кортикостероиди не винаги е оптимален.

Оттук и трудността, която възниква за лечение на синузитите, особено на хроничните.

Хомеопатичните медикаменти не трябва физически да достигат до синусите. Тяхното действие е насочено към активиране на собствените механизми на организма да дренира и реабсорбира носните секрети и към стимулиране на защитните сили на организма да преодолее сам инфекцията.

Вярвам, че това е ключът към добрите резултати, които според моя опит, обикновено получаваме при лечението на синузити, дори на такива, които са резистентни към конвенционалните методи на лечение. Излишно е да се казва, че винаги когато е необходимо, хомеопатичните медикаменти могат да се комбинират с други медикаменти, което помага в повечето случаи да се редуцира използването на медикаменти с по-голям потенциал за нежелани лекарствени реакции.

Дори в случаите, когато е показана операция, придружаването ù преди и след интервенцията от прост хомеопатичен модел, може да сведе до минимум риска от усложнения и да улесни възстановяването.

Най-интересното при нашите хомеопатични медикаменти е възможността да бъдат предписани съобразно конкретните характеристики на всеки пациент. Така пациенти, с различна симптоматика, няма да имат едно и също лечение, въпреки че имат една и съща диагноза. Афоризмът, според който медицината не лекува болести, а болни хора, в хомеопатията придобива пълния си смисъл. Бих искал да илюстрирам това, което казвам с примери за някои хомеопатични медикаменти и техните конкретни показания при синузит според състоянието на пациента.

 

Kalium iodatum

Този медикамент е един от най-интересните, които се прилагат за спиране на катарални процеси, когато прогнозата е, че пациентът вероятно ще еволюира към синузит. Пациентът има водниста и дразнеща секреция. Носът е подут, очите сълзят и са подпухнали. Постепенно се появява силна болка в зоната на фронталните синуси, придружена от усещане за констрикция в основата на носа. Когато този медикамент бъде приет в ранен етап на настинката, ще помогне за преодоляването ù и ще предотврати появата на остатъчен синузит.

Kalium bichromicum

Този медикамент е показан в случаите, когато пациентът има синусова болка, придружена от гъсти жълто-зелени секрети. Често при издухването на секретите може да се появи малко кръв. Пациентът се подобрява от топлина и често има усещането, че непрекъснато поглъща слуз.

Cinnabaris

 За този медикамент мислим когато пациентът ни казва, че го болят очите. Те могат да бъдат силно зачервени.

Mezereum

Характерна за тези пациенти е болката в областта на костите на носа и лицето. Особеното на тази болка е, че се влошава при натиск в областта на скулите.

Mercurius solubilis, Hepar sulfur, Pyrogenium Три медикамента, които ще бъдат показани винаги, когато има гнойна, зеленикава слуз. Големи медикаменти за справяне с инфекциозни процеси.

Silícea Това е един от най-използваните медикаменти при гнойни процеси, които са хронифицирали с течение на времето. Silicea e един от най-пред – почитаните хомеопатични медикаменти в контекста на хроничен и/или рецидивиращ синузит. Както вече посочих, това са само няколко примера, които могат да ни помогнат да разберем как хомеопатичното лечение винаги се адаптира към индивидуалните особености, с които протича заболяването при отделния пациент. Тези и други медикаменти могат да бъдат предписвани по отделно или в комбинация./ Д-р Гийермо Басаури, Испания

 

При първи прояви на вирусна инфекция-Интуитива. След това продължете с ИмуноКидс за деца и ИмуноБуст за възрастни.

 

 1. Здравейте,
  Имам лека синусова болка, придружена от гъсти, слузести жълтеникави секрети (основно сутрин) през деня са безцветни,но отново гъсти. Стичат се през гърлото, което налага постоянно да се храча. При излизане на открито, ако е студено започва обилна безцветна секреция(като вода) през носа. Какво бихте ми препоръчали? Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, Започнете с тази схема:
   – Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   -Геломиртол форте – 3 пъти по 1 табл.
   Сироп ИмуноБуст – по 10 мл. на ден, разтворен с 10 мл. вода.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

   1. Здравейте, за възпален синузит, хроничен, със зелен секрет, каква хомеопатия препоръчате? И в какво разреждане? Втори сироп Имунобист пия и съм много добовлна!

    1. Mario Janakiev

     Здравейте, Освен Имунобуст – Геломиртол форте, Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и Пирогениум 9 сн – 3 пъти по 5 гран.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 2. Ели Петрова

  Здравейте Д-р Марио. Изключително доволна съм от вашите продукти. Преди две седмици благодарение на ИНТУИТИВА бързо се справих с поредния вирус( предполагам от градината на баткото) Започнах с болки в ухото бързо стана и болки в гърлото ( обичайното ) хрема и отпаднат.
  Остана ми секрета който се стича в гърлото цветът е бял ( като яйчен белтък) храчки постоянно . Усещане за запушен нос. На топло изсъхва и има корички в носа. На студено се влошава теква обилно. Обложен език бял. Лека болка в слепоочието и носа.
  Моля за съвет за бързото справяне.
  Бъдете здрав

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Еи, Радвам се, Че Интуитива Ви е помогнала.
   Започнете да приемате Геломиртол форте, Калиум бихромикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*