Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Как и защо да използваме Хуск (псилиум) за по-добро здраве

 

Какво е Хуск?
Хуск представлява продукт получен от смлени люспи на семената от растението Индийски бял живовляк (Plantago ovata). Може да се открие още с наименованията испагула или псилиум. Растението произхожда от Индия и Пакистан, но благодарение на здравословните си ефекти, добива все по-голяма популярност в света, включително и у нас.

Полезни действия на Хуск

Най-известното действие на хуск (псилиум) е слабителното. Изследванията обаче показват, че той действа благоприятно и за други органи и системи в човешкото тяло, включително сърцето и панкреаса.

Помага на храносмилателната система

Хуск намира широко приложение за общото здраве на червата, тъй като намалява апетита, подобрява храносмилането и прочиства храносмилателния канал.

Има два вида фибри – разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри, открити в храни като овесени трици, ядки и бобови растения, привличат вода в червата, за да създадат гелообразно вещество, което забавя храносмилането. Неразтворимите фибри, съдържащи се в зеленчуците и пълнозърнестите храни, пък позволят на храните да преминат през храносмилателната система по-бързо. Както разтворимите, така и неразтворимите фибри са еднакво важни за цялостното здраве, профилактиката на заболяванията и здравословното храносмилане

Редовният прием на хуск може да осигури нужното количество фибри, което често липсва при диети с ниско съдържание на въглехидрати. Всеки 100 грама хуск осигуряват 71 грама разтворими фибри, а в такова количество овесени трици се съдържат едва 5 грама.

Също така, псилиум (хуск) е пребиотик – вещество, подпомагащо развитието на здравословните колонии от бактерии (пробиотици) в червата. Тези полезни бактерии в храносмилателната система са от съществено значение за здравата имунна функция. Те помагат на тялото да се бори с инфекцията, да намали възпалението и да поддържа здрави тъкани и клетки.

Хуск помага при запек и други разстройства на червата

Хуск се прилага като средство за превенция и лечение на запек, както и при синдром на раздразнените черва, при наличие на анални фисури и хемороиди и често се препоръчва след анална или ректална хирургия, по време на бременност, тъй като спомага за улесняване на изхождането.

Може да се използва еднократно за облекчаване на запек или да се добави към ежедневната диета, за да спомогне за насърчаване на редовността на изхожданията. Освен това, спрямо редица други източници на фибри, хуск (псилиум) допринася и за намаляване на метеоризма и подуването на корема.

Понижава холестерола

Изследванията, докладвани в The American Journal of Clinical Nutrition, заключават, че употребата на разтворими фибри от зърнени култури е ефективно и добре поносимо за лечение на лека до умерена хиперхолестеролемия. Разтворимите фибри като тези в люспи от псилиум и овесени трици спомагат за понижаване на холестерола, когато се добавят към диета с ниско съдържание на мазнини и ниско съдържание на холестерол.

Едно проучване показва, че поне шест седмици ежедневен прием на псилиум е ефективен начин за понижаване на холестерола с много малко странични ефекти за хората със затлъстяване или с наднормено тегло.

Здраве на сърцето

Многобройни проучвания показват, че богати на фибри храни като хуск, добавени към здравословната диета, могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Хуск може да повлияе на сърцето като понижава кръвното налягане, подобрява нивата на липидите и укрепва сърдечния мускул.

Диабет

Хората с диабет трябва да внимават за диетата си, за да поддържат здравословен баланс на инсулин и кръвна захар (глюкоза). Някои изследвания предполагат, че фибрите в псилиум могат да помогнат на хората да поддържат здравословен гликемичен баланс.

Хуск за отслабване

Хуск, отслабване

Поддържането на здравословно тегло е проблем за много хора, особено за тези с хронично заболяване като диабет. Освен че е полезен за здравето на сърцето и нивата на кръвната захар, хуск доби широка популярност и като природно средство за отслабване. Включването му в диетата може да помогне за намаляване на телесното тегло, тъй като разтворимите фибри в люспите на псилиум (хуск) потискат апетита, като образуват гелоподобно вещество в червата, което поддържа усещането за ситост за по-дълго и така насърчава загубата на тегло.

Диетичните насоки на американското министерство на земеделието за 2020–2025 г. посочват дневен прием на фибри за възрастни под 50 години от 25–28 грама за жени и 31–34 грама за мъже. Ежедневното количество леко намалява с възрастта. За възрастни над 50 години жените трябва да се стремят към 22 грама на ден, а мъжете – около 28 грама на ден.

Проучване от 2016 година установява, че обвивките от семената на псилиум (Хуск), взети преди закуска и обяд в продължение на три дни, намаляват усещането за глад между храненията в сравнение с плацебо.

Повишената ситост не е единствената полза от добавянето на повече фибри към диетата. Проучванията показват връзка между гелообразуващите фибри и загубата на тегло сред популации с хронични заболявания като метаболитен синдром, сърдечни заболявания и диабет тип 2. Например, скорошно проучване, публикувано в Nutrition Journal, установи, че хората с диабет тип 2, които приемат по 10,5 грама псилиум на ден в продължение на осем седмици, имат по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ) в сравнение с тези, които са на стандартна диета. Изследователите също отбелязват подобрение в кръвната захар след добавяне на фибри от люспи от псилиум.

Освен това, преглед от 2017 година изследва ефектите на водоразтворимите гелообразуващи фибри като обвивките на псилиум в тънките черва, като отбелязва положителни резултати като понижен холестерол и подобрен инсулинов отговор при пациенти с метаболитен синдром. Авторите предполагат, че гелообразуващите влакна могат да помогнат за улесняване на загубата на тегло в резултат на подобреното метаболитно здраве.

Имайте предвид, че тези проучвания включват участници с хронично здравословно състояние. Що се отнася до потенциалните ползи от загуба на тегло от обвивките на псилиум в общите случаи, все още са необходими по-мащабни и строги изследвания.

Как да използваме Хуск (псилиум)?

Как да използваме Хуск?

Псилиум се консумира най-често под формата на прах, разтворим във вода. Предлага се също в капсули, гранули и като течен концентрат. Често се съдържа като съставка в някои лаксативни продукти, отпускани без рецепта.

Следвайте указанията на опаковката, когато приемате някое от тези продукти. Не забравяйте, че ключов компонент на това как псилиумът действа в долната част на червата е способността му да попива течност, така че не забравяйте да пиете много вода всеки ден.

Дозировка на псилиум

Точната дозировка на псилиум зависи от конкретния продукт, който използвате. Изискванията за дозиране също могат да варират в зависимост и от причината да приемате псилиум. Обикновено може да се приема един до три пъти на ден с пълна чаша вода.

Започнете с ниска доза и след това бавно увеличавайте количеството в продължение на една до две седмици, докато достигнете препоръчаната доза. Смесете добре обвивките от люспи на псилиум с препоръчителното количество вода. Поддържането на оптимална хидратация помага да се поддържат меки изпражненията и улеснява преминаването на червата.

Следвайте внимателно всички инструкции за продукта. Не приемайте повече от препоръчаната доза, освен ако Вашият лекар не Ви каже друго.

Възможни нежелани реакции

Стомашно неразположение

Тъй като псилиумът има слабително действие, това може да предизвика неблагоприятни странични ефекти. Може да сте особено предразположени към странични ефекти, ако за пръв път приемате псилиум или ако вземете повече от препоръчаното количество на ден.

Някои от възможните нежелани реакции включват:

коремни болки и спазми
диария
газове
усилени движения на червата
гадене и повръщане
стомашни болки
Обадете се веднага на Вашия лекар, ако получите алергични реакции към псилиум. Макар и рядко, това може да включва:

затруднено дишане
сърбеж
кожни обриви
подуване, особено около лицето и гърлото
повръщане
 Безопасност и противопоказания

Лекар

 

Ако обмисляте включването на хуск за допълване на програма за отслабване, първо говорете с Вашия лекар. В зависимост от текущото ви здравословно състояние, гелообразуващите разтворими фибри може да не са най-добрият подход за вас. Независимо от това, винаги можете да добавите повече фибри към вашата диета с храни с високо съдържание на фибри, които подобряват цялостното ви хранене.

Хуск не трябва да се приема от хора с остри състояния и заболявания на стомашно-чревния тракт (като апендицит), запушване на червата или спазми, затруднено преглъщане, колоректален аденом или стесняване или запушване по хода нахраносмилателния тракт. Хората с бъбречни заболявания и тези, които приемат определени лекарства, може да не са в състояние да приемат добавки с фибри от псилиум.

Приемът на хуск (псилиум) с недостатъчно течности или в големи дози може да доведе до запушване на червата.

Взаимодействия между Хуск и лекарства
Хуск (псилиум) може да взаимодейства с други лекарства, като затрудни усвояването им или намали действието им. Поради това, ако приемате някакви перорални лекарства, вземете ги 2 часа преди или 2 часа след приема на хуск.

Други лекарства пък могат да повлияят на действието на хуск (псилиум), включително лекарства с или без рецепта, витамини и растителни продукти. Уведомете Вашия лекар за всяко лекарство или добавка, което започнете или спрете да използвате едновременно с прием на Хуск.

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*