Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Как да тълкуваме лабораторните резултати

Вашият лекар ви е назначил лабораторни изследвания. Дали ви стана ясно какво сочат те? Какви са показателите, които сочат повишена опасност от сърдечен удар, диабет или ниска активност на щитовидната жлеза. Изглеждате и се чувствате добре, но здрави ли сте в действителност? Рутинните медицински изследвания могат да са наистина показателни, но само ако знаете как да интерпретирате получените резултати.

 

1. Кръвно налягане

 

Със сигурност това е най-често срещаното измерване на някакъв телесен показател. Всъщност то сочи силата, която кръвта упражнява върху артериалните стени в резултат на сърдечната дейност.

 

Числовата стойност на кръвното налягане се състои от две числа. Систолното налягане (по-голямото число) е налягането, което кръвта оказва на артериите по време на сърдечния удар. По-ниското число е диастолното налягане, което отговаря на налягането в артериите по време на сърдечната пауза.

 

Оптимални стойности: 120/80 mmHg. Всички стойности на кръвното равни или под (умерено) 120/80 се приемат за норма.

 

Извън нормата: Постоянни (!) стойности на систолното налягане над 140 или диастолното налягане над 90 говорят за артериална хипертония.

 

Когато систолното налягане е трайно покачено в рамките на 120-139 или диастолното – 80-89, тогава имате прехипертония, което означава, че е твърде вероятно да развиете артериална хипертония.

 

2. Холестерол

 

Холестеролът е незаменим градивен елемент на клетъчната мембрана, който също така участва в синтезирането на полови хормони и витамин D. Но твърде високите нива на холестерол в кръвта могат да доведат за развитието на някои заболявания.

 

Тялото произвежда два вида холестерол:

 

• HDL, т.нар. „добър холестерол”, понижава риска за сърдечносъдови заболявания, тъй като предпазва артериите от натрупването на атеросклеротични плаки.

• Лошият или LDL холестерол има тъкмо обратния ефект. Той допринася за формирането на плаки в големите артерии, които забавят кръвния поток и увеличават риска от сърдечносъдово… … заболяване.

 

Освен холестерола съществуват и други фактори, които повлияват неблагоприятно сърдечносъдовото здраве. Такива са триглицеридите.

 

Оптимални стойности:

• Общият холестерол трябва да е под 5 mmol/l.

• HDL холестерол – под 1,29 mmol/l при мъжете и под 1,03 mmol/l при жените.

• LDL холестерол – под 3 mmol/l за двата пола, а при хора с повишен риск (с миокарден инфаркт, исхемична болест, диабет и периферна съдова болест) – под 2,5 mmol/l.

 

Извън нормата: Всички стойности над посочените по-горе повишават риска от сърдечносъдови заболявания.

 

3. C-реактивен протеин (CRP)

 

C-реактивният протеин е белтък, нормално произвеждащ се от черния дроб. Неговите нива се покачват при наличието на възпаление в организма.

 

hs-CRP (highly sensitive C-Reactive Protein) представлява тест, който измерва нивата на протеина в кръвта. Хората с високи нива на C-реактивен протеин са с около 2 пъти по-висок риск за сърдечен удар от останалите.

 

Оптимални стойности: Нива на hs-CRP по-ниски от 1 mg/l показват нисък риск; стойности от 1 до 3 mg/l означават умерен риск.

 

Извън нормата: Нива на hs-CRP над 3.0 показват висок риск.

 

4. Тироид стимулиращ хормон (TSH)

 

TSH се произвежда от хипофизната жлеза и регулира секрецията на щитовидни хормони в кръвта. Хормоните на щитовидната жлеза участват в контрола на голям брой телесни функции, включително процесите на храносмилане, обменните процеси, терморегулация и менструация при жените.

 

Намалената функция на щитовидната жлеза води до забавяне на обменните процеси в организма – състояние, наречено хипотироидизъм. Симптомите включват необяснимо покачване на тегло, понижен апетит, постоянно чувство на студ, нужда от повече сън, запек, загуба н коса, намалено сексуално влечение, депресия и умора.

 

Увеличената функция на щитовидната жлеза ускорява прекомерно обменните процеси в тялото – състояние, наречено хипертироидизъм. Симптомите включват необяснима загуба на тегло, повишен апетит, постоянно чувство… … чувство за топло, проблеми със съня, учестен пулс, диария, изпотявания и нервност.

 

Нивата на TSH са обичайно високи при хора с хипотироидизъм, тъй като по този начин тялото се опитва да компенсира ниските нива на щитовидни хормони. Аналогична е ситуацията при хипертироидизъм: стойностите на TSH в кръвта са ниски, тъй като тялото се опитва да компенсира повишените нива на щитовидни хормони в кръвта.

 

Оптимални стойности: TSH от 0,4 до 4,0 mIU/l

 

Извън нормата:

• Над 4,0 mIU/l показват хипотироидизъм.

• Под 0,4 mIU/l показват хипертироидизъм.

 

5. Кръвна захар

 

Изследванията на кръвна захар ще покажат дали тялото преработва кръвната захар правилно, съответно дали е налице диабет или повишен риск от него. Именно диабетът е една от водещите причини за инвалидизация и смърт в развитите страни.

 

Най-общо казано, когато в тялото навлизат въглехидрати, те се преработват до кръвна захар. При здрави хора хормонът инсулин, който се секретира от задстомашната жлеза, понижава нивата на кръвна захар, която е основен източник на енергия.

 

При някои хора обаче е налице дисбаланс – задстомашната жлеза не произвежда достатъчно инсулин или тялото не е чувствително към него. В резултат на това се покачва концентрацията на глюкоза в кръвта, т.е. развива се състояние на диабет. Продължителните високи нива на кръвна захар могат да увредят кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците, очите и нервите.

 

Най-честото изследване на кръвната захар се провежда рано сутрин на гладно. При стойности на кръвната захар около и над горната граница, се прибягва до по-задълбочени изследвания, какъвто е например оралният глюкозотолерантен тест – отново се изследва кръвната захар сутрин на гладно, след което човек изпива определено количество глюкоза на прах разтворена във вода и втори път се изследва кръвната захар най-често на 60-тата и 120-тата минута след изпиване на разтвора.

 

Друг метод на изследване, който дава информация за кръвната захар на пациента от преди 2-3 месеца,… … , е изследването на гликерания хемоглобин (HbA1C).

 

Оптимални стойности: HbA1C трябва да бъде под 5,7%, кръвната захар на гладно под 6,1 mmol/l, а след втория час от нахранване под 7,8 mmol/l.

 

Извън нормата:

• Стойности на HbA1C от 5,7% до 6,4% показват предиабет, над 6,4% – диабет.

• Кръвна захар на гладно – над 6,1 mmol/l

 

Вземете  новия мощен  природен  продукт,  който  стимулира  имунните  реакции…

 

6. Костна плътност

 

Костноминералната плътност е показател за здравината на костите: колкото по-плътни са те, толкова са по-устойчиви.

 

Костната плътност се измерва чрез изследване, наречено двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия. То е напълно безболезнено, продължава 10-20 минути и е безопасно, тъй като лъчевото натоварване е минимално. При анализ на резултатите се използва сравнение със здрав 30-годишен човек и по този начин се определя т.нар. T-score. При резултат 0 костите са еднакво здрави с тези на 30-годишен човек. По-високите числа показват по-висока костна плътност, а по-ниските – по-ниска.

 

Подобно на Т-score, Z-score показва каква е плътността на костите в сравнение със здрав човек на същата възраст.

 

Оптимални стойности: Референтните граници на T-score са в рамките на +1 до -1, докато Z-score е добре да бъде над -2.

 

Извън нормата:

• Т-score от -1 до -2,5 показва ниска костна плътност – състояние, известно като остеопения.

• Т-score по-нисък от -2,5 показва наличие на остеопороза.

 

7. Индекс на телесната маса (ИТМ)

 

Индекс на телесната маса е един от най-точните показатели за количествено и качествено определяне на телесното тегло. То ще ви покаже, дали и с колко сте над или под нормалните килограми за вашата височина.

 

Индексът на телесна маса се изчислява по формулата: теглото, разделено на квадрата на височината.

 

Оптимални стойности: ИТМ от 18,5–24,9.

 

Извън норма:

• Под нормалното тегло – под 18,5.

• Наднормено тегло – 25–29,9.

• Затлъстяване – над 30.

 

8. Обиколка на талията

 

Обиколката на талията е показател, който най-точно определя затлъстяването на вътрешните… … органи.

 

Оптимални стойности: обиколка на талията под 94 см за мъжете и под 80 см за жените.

 

Извън нормата: Всичко над тези стойности.

 

Вземете  новия мощен  природен  продукт,  който  стимулира  имунните  реакции…

 

Разбира се, показателите от всеки от изброените тестове, са сравнително прости за интепретация. Но в повечето случаи, за да се достигне до точно определяне на състоянието, следва да се вземат предвид и други важни фактори. Затова винаги е най-добре ако резултатите от тестовете стигнат до вашия личен лекар или специалиста, който е назначил изследването

 1. Таня Петкова

  Моля, ако Ви е възможно да ми разчетете изследването Anti-TRO (MAT), жена 48 г.
  TSH 4.100 mIU/L 0,270-4,200
  Anti-TRO ( MAT ) 232.80 IU / ml до 34,00

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Таня, Резултатите говорят за Хашимото.
   Но трябва по-детайлен преглед и други изследвания.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 2. Здравейте! Не знам дали въпросът ми е за тук, но се извинявам ако не е и все пак моля за отговор!
  Лятото на 2020г. направих профилактични изследвания и уробилиногена в урината ми беше 1.6umol/l – не обърнах внимание, тъй като бях след цикъл, предположих, че има някаква връзка и не го сметнах за проблем. Днес отново пуснах изследване на уробилиноген и той се оказа още по-завишен –

  Уробилиноген +33umol/l

  Наред с това изследване пуснах ПКК – с повишени лимфоцити –

  Лимфоцити % 45 % реф.ст. 20 – 40

  Също така и ASAT и ALAT, които са в норма –

  ASAT(GOT) 13 U/l реф.ст. < 45
  ALAT(GPT) 12 U/l реф.ст. < 45

  Имам и кетони в урината ++3.9mmol/l.

  Нещото, което най-много ме притесни е уробилиногена в урината. Чета всякакви неща в интернет, които ме плашат още повече… и искам да разбера толкова опасно ли е, колкото си мисля…

  ПП. Преди 2-3 години ми откриха малка киста на черния дроб, която не расте и някои лекари дори не я виждат.
  Ако има значение – Жена съм на 43г.
  (Изследването отново е правено 1-2 дни след цикъл)

  Благодаря за отделеното време!

  1. Mario Janakiev

   Здравеейте, За да разберете дали е нещо притеснително , трябва да си направите кръвно изследани – общ билирубин, директен и индеректен.
   След това пишете.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

   1. Много благодаря за бързият отговор!
    Най-много се притеснявам от нещо онкологично. Мислите ли, че е възможно да се изявява към момента само с уробилиногена?

    1. Mario Janakiev

     Най-вероятно нямате нищо страшно.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 3. Силвия

  Моля за мнение по повод пуснати профилактимни изследвания? Прилагам и референтни стойности
  СУЕ 2
  ЛЕВКОЦИТИ 8,4 /3,5-10,5/
  НЕУТРОФИЛНИ ЛЕВКОЦИТИ % 61,65 /39,30-73,70/
  НЕУТРОФИЛНИ ЛЕВКОЦИТИ бр 5,18 /1,63-6,96/
  Еозинофилни левкоцити % 2,88 /0,6-7,3/
  Еозонофилни левкоцити бр 0,24 /0,03- 0,44/
  Лимфоцити % 26,77 /18-48,30/
  Лимфоцити бр 2,25 /1,09-2,99/
  Моноцити % 7,51 /4,4-12,7/
  Моноцити бр 0,63 /0,24-0,79/
  Базофилни левкоцити % 1,19 /0,00-1,7/
  Базофилни левкоцити бр 0,10 /0,00-0,08/
  Еритроцити 5,03 /3,70-5,40/
  Хемоглобин 144
  Хематокрит 0,42 /0,35-0,44/
  ср обем на еритроц 83 /82-98/
  ср Hgb съдърж в еритр 28,60 /26,5-32,00/
  ср конц на Hgb в еритр 341 /295-360/
  Тромбоцити 266 /130-440/
  Девиация на ер разпред 10,41 /11,5-14,5/
  Среден обем на тромбоцити 6,4 /6,5-11,5/
  Девиация на тромбоц разпред 16,2 /15,5-30,5/
  тромбокрит 0,17 /0,0020-0,45/
  С – реактивен протеин 0,40 /до5/

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Силвия, Изследванията са Ви в нормата.
   Ако имате някакви симптоми или искате възстановителна програма, мога да Ви помогна.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 4. Захарина Бакларева

  Здравейте на скоро карах пневмония, като лечението ми бе в домашни условия Предписан ми бе Таваник, Бронлес и 2 вида витамини
  След 7 дневно лечение получих отткок по краката и моравене в сърдечната област, болка около зад стомашната жлеза и от др страна около черен дроб.
  Направих си изследвания от които някои крайности определено ме изплашиха и бих помолила да ми ги разтълкувате
  СRP-16,1, Инсулин-46,1, глицерин хемоглобин- 7.75,Глюкоза -7,82
  Хематокрит- 0,49, хемоглобин- 164
  Базофилни левкоцити/Бр/0,12;
  Ср.обем тромбоцити-6,4
  СУЕ – 80
  Благодаря ВИ предварително

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Захарина, Явно сте изкарали ковид пневмония.
   Тя е е отключила тези проблеми в метаболизма – най-вече в посока кръвна захар.
   Може да препоръчам възстановителна схема.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up