Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

КАК ДА ПРЕОДОЛЕЕМ АЕРОФОБИЯТА ( СТРАХА ОТ ЛЕТЕНЕ)

Аерофобията или страхът от летене е страх или отвращение към летене в самолети.

Статистиката показва, че приблизително един на всеки трима души (повече от 30% от населението) страда от този вид фобия.

Въпреки че летенето не може да се разглежда като основна дейност, то става важно в нашето общество от момента, в който започва да ни пречи да преследваме професионална кариера, в която например, е важно да пътуваме, да се виждаме с познати или роднини, или да се наслаждаваме на ваканции в държави или места, достъпни само със самолет.

Трябва да имаме предвид, че тази фобия може да бъде свързана или придружена от други, като акрофобия (страх от височини), клаустрофобия (страх от затворени пространства), агорафобия и др. В този смисъл е необходимо да се уточни в детайли какво наистина причинява фобията на пациента.

Аерофобията може да бъде компонент от пообщо тревожно разстройство или да бъде част, като симптом, от друго заболяване.

Симптоми на аерофобията:

 • Стягане и тежест в гърдите или задушаванеусещане за буца в гърлото.
 • Замайване и световъртеж.
 • Чувство за загуба на равновесие, нестабилност, прилошаване.
 • Тахикардия, сърцебиене.
 • Студена пот или горещи вълни.
 • Мравучкане, изтръпване.
 • Бодежи в различни части на тялото, тремор.
 • Диспнея (усещане за задушаване), задавяне.
 • Умора, слабост.
 • Гадене и/или повръщане, диария, коремен дискомфорт.
 • Усещане, че нещата не са реални, самоотчуждение (загубване на връзка със самия себе си).
 • Страх от загуба на контрол.

Причини за аерофобията, страха от летене

Както споменахме, зад страха от летене може да се крие по-специфична фобия и е добре двете да не се смесват. Например: • Страх от катастрофа и смърт. • Клаустрофобия, страх от затворени пространства, каквато е самолетната кабина. • Акрофобия, страх от височини. • Агорафобия, страх от паническа атака на места, където е трудно да избягаш. • Негативен опит, свързан с предишни полети. • След самолетна катастрофа, когато по принцип, дори и временно възниква фобия към летене.

Лечение на аерофобията, страха от летене

Страхът от летене може да се лекува с медикаменти и/или психотерапия. Има доказателства, че последната е по-ефективна и полезна. Нека да направим кратък преглед на конвенционалните фармакологични средства, психотерапията, „кратката терапия“ и хомеопатията. „

Фармакологични средства Лекарства като алпразолам, диазепам могат да се използват епизодично за намаляване на тревожността, въпреки че очевидно, не са решение.

Психотерапия Предвид често срещания страх от летене, авиокомпаниите спонсорират или провеждат курсове за преодоляването му. Тези курсове обикновено се основават на идеята, че пътниците имат погрешни представи за това как работи самолетът и неговите системи за безопасност. Затова те получават обучение за различните части на самолета, тяхната функция и елементите за безопасност, които притежават. Обяснява им се също всичко, свързано със страшната турбуленция и колко добре е подготвена структурата на самолета за нея, и им се пома – га да се научат да различават различните шумове на самолета. На следващ етап обикновено се прави „експозиционна терапия“, т.е с виртуални или реални техники се възпроизвежда самия полет.

Кратка стратегическа терапия Нашето заключение за този тип курсове на авиокомпаниите, погледнато през призмата на „Кратката стратегическа терапия“, е, че за истинския пациент с фобия към летене, тези технически и рационални обяснения не са особено полезни.

Страхът е напълно незасегнат от рационалната логика. Всъщност, колкото повече знаем за всички части на самолета и неговата деликатна работа, координацията на различните сензори и мерките за сигурност, толкова повече сме наясно с всички неща, които могат да се объркат и следователно нашата фобия може дори да се влоши още повече. От друга страна, техниките, които използваме при тази фобия, са „най-лошата фантазия“ и това, което се нарича „техника на антрополога“. Последната се състои в това, че пациентът внимателно записва всичко, което вижда пътниците да правят, за да успокоят тревожността си, особено в най-деликатните моменти като качване, затваряне на вратите на кабината или излитане. Пациентите, които страдат от фобия биват помолени да се обадят на кабинния персонал преди и след полета.

 

Хомеопатия и лечение на фобията от летене

Хомеопатията разполага с добри медикаменти за преодоляване на тази ситуация. Хомеопатич – ните медикаменти, за разлика от споменатите по-горе анксиолитици, не създават пристрастяване и почти нямат странични ефекти.

Ще посоча някои от тях, но, както винаги подчертавам, трябва да ги адаптираме към особеностите на пациента и характерните за него обстоятелства. Така понякога медикаменти, които по прин -цип, не фигурират в нито един „списък на хомеопатични медикаменти за тревожност“, могат да се окажат най-подходящите за преодоляване на тази (и други) фобия, като ефект от по-общо подобрение на пациента на различни нива

. • Aconitum. Пациент с внезапни пристъпи на паника, изключителна тревожност и чувство за неизбежна смърт. Страх, когато се намира на оживени места, клаустрофобия, изтръпване в различни части на тялото.

 • Argentum nitricum. Прибързан, възбуден, уплашен преди всяко събитие пациент. Прави нещата набързо, сякаш винаги закъснява. Много фобии, световъртеж… Стомашно-чревни симптоми, диария…
 • Gelsemium: Импулсивен пациент, който може да страда от диария, но, при който преобладава парализата. Пациентът е обездвижен, притихнал, уплашен. Страх от загуба на контрол, свето въртеж, треперене, слабост, проблеми със зрението… Усещане, че сърцето му ще спре, ако не се движи.
 • Lycopodium. Пациентът изпитва непрекъснато притеснения поради факта, че дълбоко му липсва самочувствие, въпреки че това може да бъде прикрито от подчертаната му гордост и/ или арогантност, придружена от голяма раздразнителност, ако му се противоречи. Обикновено има съпътстващи храносмилателни симптоми като метеоризъм, гастралгия и др

. • Silicea. Липсата на увереност прави пациента да изглежда срамежлив и плах; кара го да се страхува от публичност, от провал; да прави неща, за които смята, че няма необходимите умения.

 • Arsenicum album. Тревожност с безпокойство и възбуда, особено през нощта, което кара пациента постоянно да се мята и да се обръща в леглото или кръстосва стаята напред назад. Изпитва страх, че може да умре или да му се случи нещо…

Аерофобия – резултати Моят професионален опит показва, че комбинирането на хомеопатия и „кратка терапия“ дава  добри резултати за преодоляване на аерофобията за относително кратко време. Искам да добавя, че повечето пациенти в моята практика страдаха не само от аерофобия или страх от летене, а и от други фобии, най-често агорафобия. Не мога да не отбележа със задоволство, че хора, които обичат да пътуват, но бяха изключили напълно възможността за летене, отново се връщат към него. Летят до екзотични страни, където отиват да прекарат ваканцията си, или се връщат към пътуванията, които им налага работата. И не само са преодолели фобията си, но и се наслаждават на полета. И както не веднъж съм се убеждавал, когато човек се изправи и преодолее даден страх или ограничение, не само придобива по-голяма свобода и автономия, но също така прави една малка крачка в посока положителна промяна на характера си.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*