Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Какво ще се случи, когато Covid-19 и грипът се срещнат?

Никой не може да предвиди какво ще се случи, когато грипът се срещне с COVID-19, но според здравните специалисти, това може да доведе до доминиране на единия вирус или до смъртоносна комбинация и хората трябва да се подготвят за най-лошото.

„Може да се получи перфектната буря от ускорена Covid-19 активност, тъй като хората се събират повече на закрито, особено след като са все по-уморени от носенето на маски, социалното дистанциране и хигиената на ръцете и тъй като са изложени и на сезонен грип“, сподели Жана Марацо (Jeanne Marrazzo), директор на отдела по инфекциозни болести в Университета на Алабама в Бирмингам, по време на брифинг на Американското общество по инфекциозни болести или IDSA на 10 септември.

Срещата на грипа и коронавируса е притеснителна по множество причини: претоварване на здравни системи, повече тестове – дали се касае за грип или Covid-19, множественоо вирусно заразяване и следователно по-тежки симптоми и протичане.

Учените прогнозират тежестта на грипните сезони в северното полукълбо, наблюдавайки какво се случва в южното. Тазгодишният предварителният анализ е обнадеждаващ: лек сезон за грип и някои други респираторни вируси.

През последните пет-шест години грипните сезони в Австралия са тежки, тъй като започват по-рано от обикновено и продължават по-дълго. Например през 2019 г. Австралия е засегната от ранен грипен сезон, който започва през март и „продължава много дълго“, разказва Канта Субарао (Kanta Subbarao), вирусолог от Дохърти Институт в Мелбърн, Австралия, а тази година гръпът е започнал още по-рано, допълва Субарао.

„Наблюдавахме началото на грипна активност още през януари и февруари“, лятото в южното полукълбо. „Тогава просто напълно спря. Изчезна в края на март, по същество, когато започна да се появява COVID-19“.

Интересно е, че от април до юли само 33 души са имали положителни резултати за грип в Австралия от 60 031 тествани, съобщава международна група изследователи на грипа на 18 септември в седмичния доклад за заболеваемостта и смъртността, публикуван от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Грипът почти не се появява в Южна Африка и Чили в края на пролетта и началото на летните месеци. В трите държави са регистрирали едва 51 случая на грип сред 83 307 тествани, като процентът на позитивност е 0,06%. За разлика от тази година за тези три държави, през периодите от април до юли през 2017, 2018 и 2019 г. общо 24 512 от 178 690 души са имали положителни тестове за грип, процент на позитивност от 13,7 процента.

Мерките на социална изолация за ограничаване на разпространеието на Covid-19 – ограничаване на пътуванията, затваряне на училища, носене на маски, социално дистанциране, засилената хигиена на ръцете – може да доведе до ограничаване или дори до унищожаване на огнищата на грипа.

Предполаганото зачестяване на случаите на грипа и RSV в Австралия, след отворянето на училищата не се случи, разказва Субарао. „Изследвахме много дълго и упорито“, но открихме много малко от двете болести, вместо това, откривахме риновирус“, който причинява настинки, разказва Субарао.

Всичко това навежда на мисълта, че сезонът на грипа в Северното полукълбо може да бъде по-лек от обичайното пак в резултат на ограничението в пътуванията брой пътувания, сподели по време на брифинг на IDSA на 15 септември бившият директор на CDC Том Фриден (Tom Frieden)ç Covid-19 заплахата обаче си остава: „Ако се съмнявате, дали COVID е по-заразен от грипа, погледнете Южна Африка или Чили, където COVID мина като пожар, а грипът изобщо не се разпространи“.

В Съединените щати през 2019–2020 г. грипната епидемия протича по-леко – по-малко случаи – след въвеждането на мерките срещу коронавируса – само 2,3% от тестовете за грип се оказават положителни, което навежда на мисълта, че голяма част от тези грипоподобни заболявания, които не са предизвикани от грип, вероятно да са били Covid-19.

Следователно, ако социалното дистанциране и други мерки за ограничаване на Covid-19 останат, сезонът на грипа може да бъде притъпен или забавен, смятат някои изследователи, но предупреждават, че грипът е непредсказуем.

Трудно може да се предскаже как грипът ще се съчетае с Covid-19.

Ричард Уеби (Richard Webby), вирусолог в Детската изследователска болница Сейнт Джуд в Мемфис, Тенеси, участва в усилията да се предскажат кои грипни щамове ще доминират, смятата , че възникването на нов пандемичен грипен щам, ще изтласква друг щам – когато грипният пандемичен щам H1N1 от 2009 г. се появи, друг грипен щам H1N1, който циркулира от 1977 г., изчезна.

SARS-CoV-2 – вирусът, който причинява COVID-19 – и грипът ще се конкурират за заразяването на гостоприемниците, което може да доведе до изтласкване на единия вирус от другия, отбелязва Уеби.

 „Трудно ми е да повярвам, че едновременно ще има широко разпространен грип и широко разпространена COVID активност. Мисля, че един от тях ще доминира. Не бих могъл да кажа кой от тях ще бъде“, коментира вирусологът. Той твърди, че двете болести вероятно няма да бъдат едновременно много активни, „но лесно бих могъл да греша ужасно.“

 

Понякога и двата вируса успяват да се внедрят в гостоприемника, заразявайки един човек едновременно.

Балрадж Сингх (Balraj Singh), хематолог и онколог, лекувайки тежките последици от Covid-19 у болни в Университетския медицински център на Сейнт Джоузеф в Патерсън, тества пациентите си и за инфекции с други вируси, които произвеждат подобни симптоми. Той и колегите му откриват, че трима от пациентите им са заразени с SARS-CoV-2 и грип едновременно, за което съобщават на 18 август в Cureus.

Едновременното заразяване и с SARS-CoV-2, и с грип вероятно ще бъдат крайно редки, смята Дейвид Моренс (David Morens), вирусолог и лекар по инфекциозни болести, старши научен съветник на директора на Американския национален институт по алергия и инфекциозни болести в Бетесда, Мичиган

Анализ на на 30 проучвания, предимно в Китак, публикуван в Journal of Infection, показва, че само около 3% от пациентите с Covid-19 са били едновременно заразени с друг вирус. Най-често срещаните вируси, които се комбинират с SARS-CoV-30 проучвания, предмно в Китай2, са RSV и грип А.

Трудно е да се прихванат няколко вирусни инфекции едновременно или в бърза последователност – ако е прихваната една вирусна инфекция, това обикновено затруднява прихващането на друга, твърди Моренс. И това е така, защто първият вирис вече е изпратил алармени сигнали под формата на имунни химични вещества, известни като интерферони.

Кръстосаният имунитет срещу други вирусни нашественици е различен от специфичния вид имунитет, произтичащ от създаването на антитела срещу определен вирус, но е полезен. Например имунологът Елън Фоксман (Ellen Foxman) отдавна подозира, че настинката, причинена от риновирус, може да е забавила грипната пандемия H1N1 през 2009 г. в Европа.

Някои учени предполагат, че ваксините срещу туберкулоза, морбили или полиомиелит – които съдържат живи, отслабени вируси или бактерии – могат да осигурят известна степен на защита срещу Covid-19, като обикновено укрепват имунната система. Един от тях е и Константин Чумаков, заместник-директор по изследвания в отдела за ваксини към Службата по храните и лекарствата (FDA) на САЩ, професор от университета Джордж Вашингтон и университета в Мериленд.

„Авторите на противотуберкулозната ваксина откриха през 20-те години, че тя предпазва не само от туберкулоза, но и от много други заболявания. И това всъщност е общо свойство на много живи ваксини, като морбили, полиомиелит, рубеола и други. Те предизвикват имунитет не само срещу специфичен вирус, но и засилват така наречения вроден имунитет“, споделя Чумаков в интервю за радио „Свобода“ през май т.г.

Смята се, че някои противогрипни ваксини, например използваната при деца назална FluMist, може също да осигури малко неспецифична защита срещу други вируси, въпреки краткотрайния си ефек, смята Субарао. такъв начин на защита обаче е малко краен.

 

 

Инжектираните грипни ваксини обикновено се правят с умъртвени вируси и не предлагат същата защита срещу вируси като живите ваксини. Но здравните експерти призовават хората да си сложат противогрипни ваксини, за да намалят шансовете за заразяване с двата вируса и да се надяваме да преминат леко неприятния грипен сезон.

„Ако има година, в която имате нужда да си направите ваксина срещу грип, да ваксинирате децата си, това е тази годината“, подчертава Марацо.

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*