Какво представлява автоимунния тиреоидит на Хашимото?

Какво представлява автоимунен тиреоидит на Хашимото? Защо тази болест е кръстена на Хашимото и кой е той? По кои симптоми ще я познаем. Хранене и диета. Хашимото и бременност. Други заболявания на щитовидната жлеза. Хомеопатия. Какви изследвания се правят. Какво е “хашимото тат мат”. Алтернативно лечение. Кои са обичайните лекарства

хашимото

В диагностиката за Болестта на Хашимото се започва от механичното опипване на жлезата

Автоимунен тиреоидит на Хашимото е най-често срещаното възпаление на щитовидната жлеза. Счита се, че заболяването има автоимунен характер (medik.bg). Изследването му все още не е достигнало до отговор на въпроса – коя е точната причина да боледуваме от тиреоидит на Хашимото. Болестта засяга повече жени и често се развива “в комбинация” с други автоимунни заболявания. Броят на хората с Хашимото непрекъснато се увеличава.

Защо тази болест е кръстена на Хашимото и кой е той?

Хакару Хашимото е японски медик, роден през 1881 година. Той не е единственият медик във фамилията, известна в района на родното му селце Мидау. Завършва медицина и започва практика в клиника по неврохирургия, а по-късно заминава на специализация в Германия и Англия. Д-р Хашимото пръв обръща внимание на заболяването на щитовидната жлеза, което днес носи неговото име. През 1912 година публикува изследванията си, направени след анализ на тъканни проби от болни жени. Първата световна война прекъсва кариерата му на учен: д-р Хашимото се връща в Япония и започва практика в родния си край, отбелязват от bolime.net. Славата му на добър и вещ лекар и човек е така голяма, че пациенти идват специално при него от десетки километри. Самият той също е постоянно в движение и пътува часове наред, за да посещава и лекува болни хора. Твърди се, че пациентите му са били повече от десет хиляди. През 1934 година умира от коремен тиф, с който се заразява при лечението на пациент. Изследванията на японския лекар върху тази болест на щитовидната жлеза дълго време остават неоценени. Минават десетилетия, преди да получи признание от научния свят.

По кои симптоми ще разпознаем Хашимото

Болест на Хашимото е страдание, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони – както е при хипотироидизъм. Това засяга функционирането на целия организъм и най-напред се отразява на сърдечно-съдовата система и метаболизма.

В начална фаза Хашимото не се разпознава и проявите на болестта се свързват с преумора, стрес или други здравословни проблеми. По принцип е прието, че това автоимунно заболяване се проявява по-вероятно при генетично предразположение и под въздействието на външни фактори – стрес, трайни нервно-психични напрежения, лъчения, лекарства, йод (puls.bg). Натрупването на симптоми впоследствие позволява да се сглоби една обща картина, която насочва към въпросната болест на Хашимото. Ето кои са те:

 • болки в мускулите и ставите, скованост;
 • необяснимо покачване на теглото;
 • постоянно усещане на умора и студ;
 • подпухнало лице с бледа кожа, изсъхване на кожата;
 • констипация;
 • дрезгав глас, дразнене в гърлото;
 • повишен холестерол;
 • тежки месечни цикли – при жените;
 • депресивни състояния;
 • проблеми с паметта;
 • щитовидната жлеза се подува и става видима (zdraventer.com).

Хранене и диета при болест на Хашимото

При диагностицирана болест на Хашимото се започва лечение с хормони  и медикаменти, но паралелно с това е необходимо да се спазва подходяща диета (zdravencatalog.com).

Заболяването, за което става дума, на практика разрушава щитовидната жлеза и лишава организма от регулаторните й функции върху метаболизма. Така необяснимото трупане на килограми може да бъде разбрано; следователно – предотвратяването му е въпрос и на волево усилие.

Съобразяването на храненето с такива условия не винаги е приятно, но то е едно от условията за поддържане на здравето. При Хашимото е необходимо дневният прием на храна да бъде организиран в три “модула” с четиричасови паузи между тях. По време на паузите не бива да се приемат никакви храни и дори напитки, само вода. Храненето се организира около продукти с достатъчно калории, така че по време на паузите да няма постоянно усещане на глад. Подходящите храни са месо, сладководна риба, яйца, сирене, кашкавал, пълномаслени млека, ядки, киноа, елда и амарант; допустими са 1-2 порции въглехидрати дневно – макарони, ориз, картофи, филия хляб. За препоръчване са растителните мазнини – зехтин, ленено масло. Задължителни са пресните плодове и зеленчуци, сурови, печени или сварени на пара. Не бива да се ядат океански риби, морски дарове и водорасли, храни с консерванти, изобщо храни, които могат да стимулират възпалителни процеси.

хашимото

Японският лекар д-р Хакару Хашимото пръв изследва заболяването

По съвет на лекаря болните с Хашимото могат да приемат хранителни добавки: добри за тях са комбинираните с желязо,магнезий, селен, цинк, В-витамини и витамин С, Д, Е, омега-3. Изборът на хранителна добавка не е стандартна процедура – необходима е преценка на индивидуалните потребности с помощта на специалист (revita.bg).

Хашимото и бременност

Жените с болестта на Хашимото, които искат да станат майки, по правило забременяват по-трудно от нормалното. Това е така заради нарушения хормонален баланс и неспособността на щитовидната жлеза да контролира функциите на организма като цяло и в частност – на репродуктивната система (bremennost.bg). При проблеми със забременяването и диагностициране на насочващи симптоми е препоръчително да се провери вероятността от проблем с щитовидната жлеза. Ако това се потвърди е възможно да се проведе лечение, което ще осигури здравословното протичане на една бъдеща бременност.

Тялото на една бременна жена с болестта на Хашимото не е в състояние да достави всички хормони, необходими за развитието на бъдещото дете. Те могат да бъдат внасяни в организма още от четвъртата гестационна седмица, така че да компенсират стабилно дефицита. За жалост често се случва моментът на забременяването да остане неразпознат, така че съответните мерки не се вземат – в такива случаи бременната е в повишен риск от спонтанен аборт.

Жените с болестта на Хашимото всъщност са в състояние да родят напълно здрави деца. Известно е, че склонността към това заболяване се предава генетично, но не е задължително и децата от майка с Хашимото да го развият. Жената с Хашимото във фертилна възраст трябва смело да се стреми към майчинството, ако това е нейното желание – разбира се, като не забравя необходимостта от постоянни грижи за специфичните потребности на тялото си.

Други заболявания на щитовидната жлеза

Болестта на Хашимото е една от възможностите при намалени функции на щитовидната жлеза, илихипотиреоидизъм. Намаляването на функциите е възможно също при облъчване, оперативно отстраняване, тумори. Причинява външно умора, вялост, загуба или прекомерно увеличаване на теглото, отоци по лицето, поява на участъци със суха кожа, свръхчувствителност към студ.

При хипертиреоидизъм функциите на жлезата са прекомерни, отделяните хормони са в по-голямо от необходимото количество и това причинява сърдечни смущения, неспокойствие и раздразнителност, разстройство на съня, загуба на тегло въпреки вълчия глад, окапване на косата; тази болестна форма се среща пет пъти по-често при жените.
Струма (гуша) – уголемяване на щитовидната жлеза поради недостиг на йод; жлезата продължава да функционира, но създава проблеми при дишане или преглъщане (detoxcenter.eu).

Хомеопатия при болест на Хашимото

При болестта на Хашимото тъканта на щитовидната жлеза се заменя със съединителна – на практика това е самоунищожаване на този важен ендокринологичен център. Лечението с хомеопатични средства дава възможност този процес да се прекрати, а трансформираната тъкан да се редуцира (hapche.bg). Специалистите по хомеопатия препоръчват в такива случаи да се вземат всеки ден по пет дражета Graphites 9 CH. Процесът се контролира чрез ехографско проследяване; на контрол подлежат и нивата на произвежданите от жлезата хормони.

Хомеопатичната терапия може да съдейства за общо укрепване на щитовидната жлеза – подходящият инструмент е Calcarea fluorica, съставка на комбинирания препарат Osteocynesine. Препоръчва се в дозировка 2х1 хапче на ден до нормализиране на функциите.

Какви изследвания се правят?

хашимото

Болните с Хашимото са обречени на хормонозаместваща терапия

При съмнения за дисфункция на щитовидната жлеза и по-конкретно за болест на Хашимото, обикновено се констатира най-напред увеличеният размер на щитовидната жлеза. Налице са субективните симптоми, описани по-горе, или част от тях. Лошото е, че обикновено диагнозата се потвърждава при вече напреднало развитие на заболяването. Необходими са преглед при ендокринолог, ехографско изследване, изследване на хормоните, кръвни тестове. Целта е да се изяснят нивата на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, т.е. до каква степен е увредена тя. Тогава се преценява как да протече лечението (rozali.com).

Какво е “хашимото тат мат”?

МАТ и ТАТ са абревиатури от названията на две специфични изследвания, важни за овладяването на болестта на Хашимото. Изследването МАТ установява дали в кръвта има антитела срещу микрозомите – това са компоненти от клетките на щитовидната жлеза. Ако се открият такива антитела, значи е “включен” автоимунен процес и жлезата е в процес на увреждане.

Чрез ТАТ се установява наличие или отсъствие на тиреоглобулинови антитела – още едно доказателство за автоимунна атака срещу щитовидната жлеза. Високите стойности на ТАТ и МАТ са доказателство, че се развива болестта на Хашимото (monitor.bg).

Алтернативно лечение

Ако болестта на Хашимото е в ранна фаза, рестартът на имунната система може да провокира затихване на автоимунните процеси – така щитовидната жлеза може да бъде пощадена. Ето препоръката на известния фитотерапевт д-р Атанас Михайлов за рестартиране на имунната система с клеева тинктура и пчелно млечице:

 • От тинктурата се приемат дневно два пъти по 20-30 капки с вода.
 • Пчелното млечице се приготвя, като 10 г се разбъркват с 200 г пчелен мед. От тази смес всяка сутрин се хапва по една чаена лъжичка.

Билковите комбинации също могат да съдействат за рестартиране на имунната система и блокиране на автоимунните процеси. Приготвя се следната билкова смес: “ …листа от маточина и корен валериана по 60 г, корен от блатен тъжник – 100 г, цвят от глог, стръкове комунига, исландски лишей, корен бял оман – по 40 г, шишарки хмел – 50 г, листа салвия – 30 г”. След като се разбърка добре тази смес, от нея се вземат 2 супени лъжици; варят се 5 минути в половин литър вода, след това се запарват половин час и се прецеждат. Цялото количество се разделя на три равни части и се изпива за един ден, 30 минути преди хранене (zdraventer.com).

Кои са обичайните лекарства

Лечението при болест на Хашимото е индивидуално. Най-често при увредена щитовидна жлеза се предлага хормонозаместваща терапия с продукти от рода на левотироксин, съдържащи синтетичен хормонозаместител. Този тип терапия предвижда прием на една таблетка всеки ден с прогноза това да бъде доживотна грижа (maskaran.com). Препоръчват се също хранителните добавки със съдържание на селен. Споменава се в определени моменти и за оперативно лечение, т.е. отстраняване на жлезни тъкани.
За доста хора с такава диагноза мисълта за доживотна хормонозаместителна терапия е непоносима. Коментира се в мрежите т.н. импулсна терапия, при която се въздейства върху жлезата за възстановяване на опознавателните сигнали – така, че да престане атакуването й като чуждо тяло и да се спре притокът на левкоцити (blitz.bg).

44 коментара по “Какво представлява автоимунния тиреоидит на Хашимото?
 1. Ива Иванова казва:

  Здравейте д-р Янакиев!Имам Хашимото от крито 2012 г. на контролен преглед при мамолог след спиране на кърмене.Имам проблем със свалянето на килограмите.Всеки ден пия Еутирокс 125 мл , в момента TSH ми е 0.190 .ТАТ и МАТ сега не съм изследвала но бяха много над нормата.Оказа се че имам инсулинова резистентност .Въпроса ми е мога ли да вземам клеева тинктура и пчелно млечице с тази инсулинова резистентност и какви хомеопатични лекарства бихте ми препоръчали ? Благодаря Ви предварително !Поздрави ! Ива

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ива,
   Да, може да приемате пчелните продукти.
   Добавете и Калкарея флуорика 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Ива Иванова казва:

    Здравейте,благодаря д-р Янакиев за бързия отговор !
    Приятен ден !
    Поздрави !
    Ива

 2. маги казва:

  Здравейте д-р Янакиев!Имам Хашимото открито 2013 г. Всеки ден пия Еутирокс 25 микрограма. В момента TSH ми е 3,660, .ТАТ -253,90 и МАТ – 8,27.Въпроса ми е мога ли да вземам хомеопатични лекарства и бихте ми препоръчали? Благодаря Ви предварително!!!

  • маги казва:

   Здравейте д-р Янакиев!Имам Хашимото открито 2013 г. Всеки ден пия Еутирокс 25 микрограма. В момента TSH ми е 3,660, .ТАТ -253,90 и МАТ – 8,27.Въпроса ми е мога ли да вземам хомеопатични лекарства и бихте ми препоръчали? Благодаря Ви предварително!!!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Маги,
   да , можете но трябва индивидуален преглед за да определя хомеопатичния медикамент.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Дима казва:

  Здравейте,имам Хашимото от 9г ,диабет тип2,с хистеректомия съм.От известно време имам силна давеща кашлица ,при което почти повръщам пенести храчки,поричат ми сълзи и гласът ми пада,става дрезгав.Бях на пулмулог,няма хрипове,имам „умерен белодробен застой“в следствие СНедостатъчност.Миже ли да ми каже някой дали кашлицата ми е в следствие проблемите с ЩЖлеза или е от СНедостатъчност-направо ще си изкарам дробовете..Моля за коментар 🙁

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Дима,
   Най-вероятно кашлицата е от сърдечната недостатъчност и тя трябва да се лекува.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Зравейте! Имам хипотиреоидизъм и пия L-тироксин50 Берлин-Хеми по 1 таблетка сутрин. Може ли да ползвам и хомеопатия?

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Галина,
   Да, може да ползвате но се изработват индивидуални схеми.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Сибел Иванова казва:

  Здравейте, доктор Янакиев. Имам Хашимото, лекарства не съм пила досега ( според доктора ми не съм за лекарства), ТСХ винаги ми е бил в норма, около 1- 2 се върти. Единствения ми проблем са килограмите.
  Мога ли с хомеопатия малко да си помогна? Какво бихте ме посъветвали?

  • Сибел Иванова казва:

   пропуснах да добавя, ще имам и възли на щитовидната жлеза

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Сибел,
   когато един пациент страда от Хашимото, то главната задача на лекаря е да съхрани щитовидната жлеза и да спре процеса. Килограмите също ще се редуцират. И така – за 2 месеца Ви предлагам тази схема :
   – Анакардиум ориентале 9 сн – 3 пъти по 5 гран. на гладно се смучат преди хранене.
   – Калкарея флуорика 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   Сироп д-р Марио ИмуноБуст – по 10 мл. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Йорданка казва:

  Здравейте, д-р Янакиев!
  От няколко години съм с диагноза: Автоимунен тиреоидит на Хашимото. Досега не съм имала хормонален дисбаланс, само видоки антитела, но това беше, докато не родих. Веднага след раждането, резултатите ми бяха стряскащи-ТСХ-0,036. След 3 месеца терапия с Тирозол 5мг, резултатите бяха още по- плашещи ТСХ-0,002. Дозата ми беше вдигната и така от 8 месеца пия Тирозол 5мг., но засега няма ефект. Отчаяна съм! Възможно ли е състоянието ми да се повлияе от хомеопатично лечение? На 27 години съм.
  С уважение: Йорданка Йорданова
  Успешен ден!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Йорданка,
   За мен е важно как са останалите хормони – фТ3 , фТ4 а също и антителата МАТ И ТАТ.
   Много е важно да се види на ехограф състоянието на щитовидната жлеза, и дали имате симптоми на тиреотоксикоза – сърцебиене, слабост, тремор и редукция на килограми?
   К уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  • Йорданка казва:

   Благодаря Ви, за бързия отговор. При последните изследвания FT4- 1,360;TSH-0,002; MAT-672; TSH-рецептарни онтитела <0,300. FT3 не ми е назначаван за изследване. Иначе всички симптоми на тиреотоксикоза, които изброихте са на лице, плюс болка в бъбреците и влошаване на зрението,като изключим редукция на килограми, дори започнах да качвам, но предполагам, че е от високите дози Тирозол. Първо го пих 15 дни 3*1, а сега продължавам да го приема 2*1. Ендокринологът, който провежда лечението иска да го продължа до септември месец и тогава ще пусне нови изследвания, за да разберем дали има ефект от него. Междувременно, мога ли да приемам хомеопатия, която да спомогне за по-бързо подобряване на състоянието ми? Или е противопоказно?
   Усмихнат ден!

   • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

    Здравейте Йорданка,
    Да, може да приемате успоредно с Вашата терапия и хомеопатия.
    Но за да направим схема е нужен по-прециден преглед или консултация.
    С уважение д-р МАРИО Янакиев


    Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Как да се справим с „ТРУДНИТЕ“ ученици
Facebook

https://rezerv-e.com/mario-21

Posted by Rezerv-E on 10 юли 2015 г.