Какво е перименопауза?

Какво е перименопауза?

image__4c6a982ad24edb5c9507061bd28add46

 

 

Според дефиницията на СЗО, перименопаузата е период, предшестващ менопаузата, в който се появяват клиничните или биологични признаци, анонсиращи менопаузата. Продължава една година след спиране на менструацията.

След 1 година на аменорея пациентката е в менопауза.

Средната възраст на навлизане в перименопауза е 42-48 години. Хормоналните промени, съпътстващи този период са: количествено и качествено намаляване на фоликулите, намаляване на секретирания от яйчниците инхибин и нарушаване на обратната връзка по хипоталамо-хипофизната ос, повишаване на фоликулостимулиращия хормон (FSH), чието трайно завишение е маркер за навлизане в менопауза, прогестеронова недостатъчност с релативна хиперестрогенемия, периоди на хипер – и хипоестрогения.

Перименопаузалният период трае 4 – 5 години, но може да бъде и по-продължителен. Само ¼ от жените преминават през този период без оплаквания. При повечето има оплаквания от множество органи и системи (централна нервна система, сърдечно-съдова система, уро-генитална система, кожа, опорно-двигателен апарат). Симптоматиката е разнообразна и мултифокална и включва: промени в менструалния цикъл, предменструален синдром, топлинни пароксизми, тревожност, депресивност, безсъние, хипертония, изравняване на сърдечносъдовия риск с този при мъжете, метаболитни нарушения – дислипидемия, хиперинсулинизъм, смутена въглехидратна обмяна, ускоряване на темповете на костна деминерализация и много други.

Конвенционалният подход включва симптоматична терапия според оплакванията и находката при съответната пациентка (антихипертензивна терапия, антидепресанти и др.), както и хормоно-заместителна терапия.

Хомеопатично лечение – Хомеопатичната терапия има широко приложение в перименопаузалния и менопаузалния период. Добре подбраните хомеопатични медикаменти могат успешно да тушират много от оплакванията на пациентките (горещи вълни, предменструален синдром, безсъние и др.) и да подобрят значително качеството им на живот.

Хомеопатичната терапия се базира на предписването както на симптоматични медикаменти, подбрани, съобразно кръста на Херинг, така и на хомеопатични разреждания на хормони, които да се намесят, когато това е възможно, в патогенезата на оплакванията. Особено важно в този период е и подбирането на подходящ медикамент за терапия на терена, тъй като това ще позволи овладяване на симптоматиката с ползване на минимален брой симптоматични медикаменти и ще осигури устойчивост в повлияването на оплакванията.

Навлизането в перименопаузалния период най-често започва с появата на функционални нарушения на менструацията с обилно и/или болезнено менструално кръвотечение. В тези ситуации, преди да се започне хомеопатична терапия, винаги първо трябва да се елиминира хипотезата за органична патология – ендометриален полип, тумор на шийката на матката или друго.

В зависимост от характера на нарушенията най-често в съображение влизат следните хомеопатични медикаменти:

Менорагия при къс цикъл :

 • Actaea racemosа 9 СН – при спастични болки, пресичащи корема и увеличаващи се с усилването на кръвотечението.
 • Murex purpurea 9 СН – при много обилна менструация с големи съсиреци. • Phosphorus 9 СН – при много продължителна менструация.
 • Sabina 9 СН – при менструация с яркочервена кръв и съсиреци.Пациентката споделя за силни болки в областта на сакрума и пубиса, ирадииращи към горната част на бедрата:
 • Trillium pendulum 5 СН – при много скъсен цикъл (15 дни) и болки в сакро-илиачните стави, подобряващи се при натиск, склонност към синкопи.
 • Veratrum album 9 СН – при обилна менструация и крамповидна дисменорея, придружена от диария и изразена вегетативна симптоматика: повръщане, прилошаване, студена пот. Менорагия при цикъл с нормална продължителност:
 • Ipeca 9 СН – при много обилна менструация с червена кръв, гадене, повръщане и силна астения.
 • Achillea millefolium 5 СН – при менорагия с червена, блестяща кръв. Менструацията е обилна, но не е болезнена.
 • Secale cornutum 9 СН – при продължително менструално кървене с тъмен цвят и крамповидни болки.
 • China rubra 9 СН – при бледност, хипотония, отпадналост, бучене в ушите, свързани с кръвозагубата. Съчетанието на Phosphorus 9 СН и Arnica montana 9 CH, може да допълни всеки друг симптоматичен медикамент при обилно кървене.

 

Оскъдно менструално кървене с болки:

 • Caulophyllum thalictroides 9 СН – при спастична дисменорея.
 • Lilium tigrinum 9 CH – при менструация с тъмна кръв и съсиреци, течаща единствено през деня. Тежест в малкия таз, често придружаващо сърцебиене.
 • Viburnum opulus 5 СН – при закъсняваща и много къса менструация (понякога само няколко часа), съсиреци, болки в кръста, ирадииращи към пубиса и бедрата.

Дозиране: със старта на симптомите се изписват по 5 гранули на толкова по-чести приеми, колкото по-силно изразени са оплакванията (включително и на всеки час. Приемите се разреждат при подобрение.

При нарушения в менструалния цикъл, които отдаваме на нарушен баланс в хормоналната секреция, е добре в хомеопатичната терапия да бъдат включени и разреждания на хормони, насочени към коригиране на установените хормонални промени.

В съображение най-често идват:

 • Folliculinum (на базата на естрон). Разполагаме с разреждания 5, 9, 15 и 30 СН.
 • Progesteronum (на базата на прогестерон). Регистрираните в България разреждания са 9 и 15 30 СН.
 • Luteinum (на базата на жълто тяло). Предлага се в разреждания 5, 9, 15 и 30 СН. • FSH (на базата на фоликулостимулиращ хормон). Разполагаме с разреждания 9 и 15 СН.
 • Testosterone acetate (на базата на тестостерон). Наличен в 15 СН.

Дозиране: Разреждането се избира, съобразно целите, които искаме да постигнем при пациентката и видът на хормоналните нарушения, които наблюдаваме при нея. Общото правило е: при симптоми, говорещи за повишена секреция или повишена рецепторна чувствителност към съответния хормон – 15 или 30 CH. При симптоми, говорещи за понижена секреция или понижена реактивност към съответния хормон – 5 CH. Честотата на приемите е обичайно по 5 гранули на ден, в избрани фази от менструалния цикъл. Възможно е и предписване на дози от по 10 гранули в определени дни от цикъла – напр. при изяви на хиперестрогения бихме могли да изпишем Folliculinum 30 CH само в дните от цикъла, когато физиологично се регистрират пикове на естрогенната секреция.

 

Сироп Д-р Марио ИмуноБуст – мощен  природен сироп, който  помага  на  жените…

 

 Може би най-често срещаното оплакване, което споделят пациентките в перименопауза и менопауза са топлинните пароксизми или т.нар. топли вълни. Тяхната генеза е комплексна и недокрай изяснена, но се счита, че те имат връзка с повишените нива на фоликулостимулиращ хормон (FSH). Повече от 75% от жените съобщават за топли вълни в период около 2 години около менопаузата, а при 25% от тях те продължават повече от 5 г.

Симптоматичните медикаменти, които най-често влизат в съображение са:

 • Belladonna 9 СН – при зачервяване на лицето, силно изпотяване, внезапно начало и край на топлите вълни.
 • Sanguinaria сanadensis 9 СН – при кръгово зачервяване на бузите, горене на дланите и стъпалата и пулсиращо главоболие в хода на топлите вълни.
 • Lachesis mutus 9/15 СН – при тръгващи от гърдите към лицето топли вълни, които предизвикват чувство за стягане в шията и за задушаване.
 • Sepia officinalis 9/15 СН – при топли вълни, които са най-вече сутрин, с изпотяване и прималяване. Започват от таза и се придвижват към главата, без лицето да се зачервява. Приключват с усещане за студ, апатия и тъга.
 • Sulfur 9/15 СН – при парене в главата, дланите и стъпалата и обилно изпотяване. Подобряване от свеж въздух и влошаване от топлината на леглото, което води до чести нощни топли вълни с необходимост от многократно преобличане. • Glonoinum 9 CH – при много силни топли вълни със зачервяване и усещане за пулсиране в каротидите и дори в цялото тяло. Мъчително безпокойство.
 • Amylium nitrosum 9 СН – при обилно изпотяване, последвано от усещане за студ и втрисане.
 • Ignatia amara 15 СН – при отключване на топлите вълни от ситуации на стрес (професионални срещи, противоречия …).
 • Aconitum napellus 9/15 СН – при топли вълни, които са внезапни, силни, придружени със сърцебиене и значителна тревожност.
 • Veratrum viride 9 СН – при топли вълни, придружени със силно изпотяване, мек пулс, липотимия.
 • Opium 15 СН – при топли вълни, последвани от силна отпадналост и сънливост.

Дозиране: по 5 гранули, толкова често, колкото е необходимо, според ритъма на топлите вълни. Ако избраният медикамент покрива само симптомите на пациентката, той се предписва в 9 СН, но ако покрива и нейния чувствителен тип, той се изписва в разреждане 15 или 30 СН. Успешното и трайно повлияване на топлинните пароксизми изисква също така изписването на теренен медикамент, както и на хомеопатично разреждане на фоликулостимулиращ хормон във висока (потискаща секрецията и рецепторната чувствителност) потенция – FSH 15 CH. Дозирането и на двата медикамента е по 5 гранули веднъж дневно в началото на терапията, а след постигане на терапевтичен резултат – по 10 гранули веднъж седмично.

При жените в перименопауза често се наблюдават и нарушения в поведението, настроението и съня, хипертония, метаболитни нарушения, проблеми с кожата, затлъстяване, костно-ставни проблеми. Често се влошава значимо и наличния предменструален синдром. При всеки един от тези проблеми, хомеопатията би могла да предложи подкрепа.

В перименопаузалния и менопаузалния период е добре да се помисли и за профилактика на сърдечно-съдовия риск и остеопорозата. Това се постига с изписването на периодични курсове от по 5 гранули ежедневно или през ден на комбинации от следните хомеопатични медикаменти: Arnica montana 9 CH – за съдова и кардио-протекция, Baryta carbonica и Arsenicum iodatum 9 CH за превенция на атеросклеротичните процеси, Calcarea phosphorica 9 CH и Silicea 9 CH – за профилактика на костната деминерализация и остеопорозата.

Безспорно основна роля в терапията на различните нарушения, свързани с перименопаузата и менопаузата има правилният подбор на теренно лечение. Избирането на медикамент за чувствителен тип ще спомогне за овладяване на оплакванията при конкретната пациентка, но също така и за профилактика и отлагане във времето на прогресията на заложените при нея патологични тенденции.

Д-р Райна Томова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

*

Facebook
Ваксини по време на covid-18