Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Изтръпване на ръцете – причини

1515144162_woman1

 

Много хора, особено по-възрастните, често страдат от изтръпване, “мравучкане”, непохватност, безчувственост на ръцете, най-вече през нощта. Въпреки това този неприятен проблем може да се прояви във всяка възраст.

Основната и най-често срещаната причина за изтръпване на ръцете през нощта е шийната остеохондроза или отлагането на соли в шийните прешлени. Това заболяване възниква при 70% от хората на възраст над 50 години, но процесът започва след 30-годишна възраст. Сега често специалистите диагностицират остеохондроза и при юноши.

Сред другите причини за появата на неприятните усещания в ръцете са болестите на сърцето и кръвоносната система, атеросклероза, атеротромбоза на съдовете, диабет, хипертония, артрит на малките стави, възпаление на нервите, липса на витамин В.

 

ИмуноБуст съдържа билки като Кръвен здравец, Трибулус, Коприва и др., които подобряват изтръпването. Вижте повече тук.

 

При липса на патология изтръпването на ръцете може да възникне заради неправилно избрана възглавница или нефизиологично положение на тялото и преди всичко на ръцете по време на сън. Много хора имат навика да спят с повдигнати нагоре или подпъхнати под главата ръце, което затруднява кръвообращението в горните крайници.

Неприятните усещания могат да бъдат много разнообразни в локализацията. Много рядко изтръпва цялата ръка. По-често изтръпват само определени зони от ръката, което напълно зависи от причината за проблема:

1. Шийна остеохондроза, спондилоза, херния или протрузия на междупрешленните дискове в областта на врата, особено когато болестният процес е локализиран в долните шийни сегменти (С5-С7). Точно от тези части на гръбначния стълб излизат нервите, които продължават към ръцете. В този случай, в зависимост от засегнатия нервен корен, може да се появи изтръпване:

• по вътрешната повърхност на ръцете от рамото до петия пръст и половината от четвъртия (С7);

• по задната част на рамото и предмишницата, задната повърхност на 2 и 3 пръст (C6);

• по страничната част на ръката до палеца и показалеца (C5).

При разпространен патологичен процес на долната част на шията, мястото на скованост може да бъде най-различно. Главоболието при шийната остеохондроза също не е необичайно.

2. Синдром на карпалния тунел – компресия на нервите на ръцете в тесния канал, образуван от костите на китката. Възниква при продължителна работа, свързана с един и същ тип натоварване на ръката от вида на сгъване-разгъване (работа пред компютъра, свирене на музикални инструменти, сглобяване на части, работа на конвейер). В този случай има изтръпване на цялата китка или на част от нея – под китката, понякога има изтръпване на пръстите на ръцете. По-високо разположените области от ръката не са включени в патологичния процес.

3. Полиартрит на малките стави в ръката. Характерното в този случай е, че изтръпват само пръстите.

4. При патология на раменните или лакътните стави се появят симптоми в долната част на ръцете.

5. Захарен диабет и други метаболитни нарушения (черен дроб, бъбреци, ендокринна патология). Това може да включва злоупотреба с алкохол и никотин, тъй като механизмът за развитие на патологията е много сходен. Изтръпването в същото време има “възходящ” характер, започва в по-отдалечени зони и с течение на времето се издига нагоре – с постепенното въвличане в патологичния процес на по-големите съдове. Обикновено засяга двете ръце наведнъж, усещанията са симетрични.

6. При хипертонично заболяване изтръпването на ръцете се появява през нощта само при повишени нива на кръвното налягане.

7. От особено значение е вкочаняването на ръцете при заболявания на сърцето. Тук трябва да обърнете внимание на това коя ръка е вцепенена. Ако усетите дискомфорт в дясната си ръка, с голям процент на вероятност може да припишете проблема на шийната остеохондроза. Но изтръпването на лявата ръка може да е признак на сериозни сърдечни проблеми, като стенокардия или инфаркт. Ако изтръпването на лявата ръка е станало внезапно, особено през нощта и не премине в рамките на един час, трябва да се консултирате със специалист.

 

 

1. Опитайте се да премахнете всички възможни фактори:

♦ сменете възглавницата;

♦ изберете по-удобна позиция за сън, като често променяте позицията, за да предотвратите притискането на съдовете;

♦ изключете употребата на алкохол и никотин, особено през нощта;

♦ не натоварвайте ръцете преди лягане.

2. Упражнения при изтръпване ръцете през нощта:

♦ без да ставате от леглото, легнете по гръб и изпънете ръцете си нагоре, свивайте и отпускайте пръстите си 50 пъти, а след това сложете ръце покрай тялото и повторете упражнението;

♦ въртеливи движения с китките;

♦ станете и сложете ръцете си зад гърба и ги хванете здраво, опитайте се да ги повдигнете възможно най-високо;

♦ в по-леките случаи е достатъчно само да разтръскате ръцете си.

 

Схема  на  Д-р Марио  за  преодоляване  на  изтръпването : ImmunoBoost ,  Агарикус 9 сн – 3  пъти по 5 гранули  на  ден,  Пулсатила 15 сн – 2 пъти по 5 гран.  на  ден.

 

3. Може да отпуснете напрегнатите мускули на врата с лек масаж, преди да си легнете и през целия ден. Достатъчно е само да си разтривате врата с ръце, а можете да използвате и противовъзпалителни мазила.

4. При липса на противопоказания и в зависимост от причината, могат да се използват физиотерапевтични процедури:

♦ магнитотерапия на шията;

♦ фонофореза на ръцете;

♦ парафин върху ръце, предмишница;

♦ електрофореза с лидаза в областта на карпалния тунел.

5. Народни средства:

♦ меден компрес: намажете с мед изтръпналите области на ръцете на тънък слой, завийте ги с бинт или чиста кърпа и оставете компреса да действа през нощта. Курс на лечение – 7-10 процедури;

♦ блатен ледум: 5 супени лъжици от нарязаната на ситно билка се заливат с 1 чаша ябълков оцет, настоява една седмица и се използва за разтриване на изтръпналите части;

♦ чаша топла вода всяка сутрин на празен стомах ще спомогне за укрепване на стените на съдовете.

Схема  на  Д-р Марио  за  преодоляване  на  изтръпването :  ImmunoBoost ,  Агарикус 9 сн – 3  пъти по 5 гранули  на  ден,  Пулсатила 15 сн – 2 пъти по 5 гран.  на  ден.

Свързани статии:

Кръвен здравец – лековита българска билка

Вълшебен Природен продукт при изтръпване и проблем с кръвното оросяване.

Стресът се повлиява успешно от хомеопатия.

 

 1. Поликсена

  Здравейте, моят съпруг, тази сутрин се събуди с изтръпнала дясна ръка, и не може да си вдигне китката на горе, чувства мравучкания по ръката, така е от тази сутрин в 5часа! Обадихме се на невролог, той му изписа лечение по Телефон но без да го прегледа, не можахме да намерим друг невролог който да го прегледа тъй като са почивни дни, казаха му че е вид пареза на захапан нерв, който тръгваш от рамото! Та въпросът ми какво бихте препоръчал вие? Благодаря предварително! Бъдете здрави!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, Препоръчвам първо да се направи консултация с невролог.
   След като знаете диагнозата – пишете.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 2. Здравейте, преди 2 седмици бях натоварила лявата китка и усещах болка на съвката на китката. Днес усещам , че китката и пръстите са ми изтръпнали, като пробождане от множество иглички. Какво бихте ми препоръчали. Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Нели,
   Ето една схема за 1 месец:
   – Хиперикум 30 сн – 3 пъти по 5 гран.
   ИмуноБуст капсули – 2 пъти по 1 капсула.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*