Изтръпване на ръцете – причини

Изтръпване на ръцете – причини

1515144162_woman1

 

Много хора, особено по-възрастните, често страдат от изтръпване, “мравучкане”, непохватност, безчувственост на ръцете, най-вече през нощта. Въпреки това този неприятен проблем може да се прояви във всяка възраст.

Основната и най-често срещаната причина за изтръпване на ръцете през нощта е шийната остеохондроза или отлагането на соли в шийните прешлени. Това заболяване възниква при 70% от хората на възраст над 50 години, но процесът започва след 30-годишна възраст. Сега често специалистите диагностицират остеохондроза и при юноши.

Сред другите причини за появата на неприятните усещания в ръцете са болестите на сърцето и кръвоносната система, атеросклероза, атеротромбоза на съдовете, диабет, хипертония, артрит на малките стави, възпаление на нервите, липса на витамин В.

При липса на патология изтръпването на ръцете може да възникне заради неправилно избрана възглавница или нефизиологично положение на тялото и преди всичко на ръцете по време на сън. Много хора имат навика да спят с повдигнати нагоре или подпъхнати под главата ръце, което затруднява кръвообращението в горните крайници.

Неприятните усещания могат да бъдат много разнообразни в локализацията. Много рядко изтръпва цялата ръка. По-често изтръпват само определени зони от ръката, което напълно зависи от причината за проблема:

1. Шийна остеохондроза, спондилоза, херния или протрузия на междупрешленните дискове в областта на врата, особено когато болестният процес е локализиран в долните шийни сегменти (С5-С7). Точно от тези части на гръбначния стълб излизат нервите, които продължават към ръцете. В този случай, в зависимост от засегнатия нервен корен, може да се появи изтръпване:

• по вътрешната повърхност на ръцете от рамото до петия пръст и половината от четвъртия (С7);

• по задната част на рамото и предмишницата, задната повърхност на 2 и 3 пръст (C6);

• по страничната част на ръката до палеца и показалеца (C5).

При разпространен патологичен процес на долната част на шията, мястото на скованост може да бъде най-различно. Главоболието при шийната остеохондроза също не е необичайно.

2. Синдром на карпалния тунел – компресия на нервите на ръцете в тесния канал, образуван от костите на китката. Възниква при продължителна работа, свързана с един и същ тип натоварване на ръката от вида на сгъване-разгъване (работа пред компютъра, свирене на музикални инструменти, сглобяване на части, работа на конвейер). В този случай има изтръпване на цялата китка или на част от нея – под китката, понякога има изтръпване на пръстите на ръцете. По-високо разположените области от ръката не са включени в патологичния процес.

3. Полиартрит на малките стави в ръката. Характерното в този случай е, че изтръпват само пръстите.

4. При патология на раменните или лакътните стави се появят симптоми в долната част на ръцете.

5. Захарен диабет и други метаболитни нарушения (черен дроб, бъбреци, ендокринна патология). Това може да включва злоупотреба с алкохол и никотин, тъй като механизмът за развитие на патологията е много сходен. Изтръпването в същото време има “възходящ” характер, започва в по-отдалечени зони и с течение на времето се издига нагоре – с постепенното въвличане в патологичния процес на по-големите съдове. Обикновено засяга двете ръце наведнъж, усещанията са симетрични.

6. При хипертонично заболяване изтръпването на ръцете се появява през нощта само при повишени нива на кръвното налягане.

7. От особено значение е вкочаняването на ръцете при заболявания на сърцето. Тук трябва да обърнете внимание на това коя ръка е вцепенена. Ако усетите дискомфорт в дясната си ръка, с голям процент на вероятност може да припишете проблема на шийната остеохондроза. Но изтръпването на лявата ръка може да е признак на сериозни сърдечни проблеми, като стенокардия или инфаркт. Ако изтръпването на лявата ръка е станало внезапно, особено през нощта и не премине в рамките на един час, трябва да се консултирате със специалист.

 

 

1. Опитайте се да премахнете всички възможни фактори:

♦ сменете възглавницата;

♦ изберете по-удобна позиция за сън, като често променяте позицията, за да предотвратите притискането на съдовете;

♦ изключете употребата на алкохол и никотин, особено през нощта;

♦ не натоварвайте ръцете преди лягане.

2. Упражнения при изтръпване ръцете през нощта:

♦ без да ставате от леглото, легнете по гръб и изпънете ръцете си нагоре, свивайте и отпускайте пръстите си 50 пъти, а след това сложете ръце покрай тялото и повторете упражнението;

♦ въртеливи движения с китките;

♦ станете и сложете ръцете си зад гърба и ги хванете здраво, опитайте се да ги повдигнете възможно най-високо;

♦ в по-леките случаи е достатъчно само да разтръскате ръцете си.

 

Схема  на  Д-р Марио  за  преодоляване  на  изтръпването : сироп  ImmunoBoost – по  10 мл.  на  ден,  Агарикус 9 сн – 3  пъти по 5 гранули  на  ден,  Пулсатила 15 сн – 2 пъти по 5 гран.  на  ден.

 

3. Може да отпуснете напрегнатите мускули на врата с лек масаж, преди да си легнете и през целия ден. Достатъчно е само да си разтривате врата с ръце, а можете да използвате и противовъзпалителни мазила.

4. При липса на противопоказания и в зависимост от причината, могат да се използват физиотерапевтични процедури:

♦ магнитотерапия на шията;

♦ фонофореза на ръцете;

♦ парафин върху ръце, предмишница;

♦ електрофореза с лидаза в областта на карпалния тунел.

5. Народни средства:

♦ меден компрес: намажете с мед изтръпналите области на ръцете на тънък слой, завийте ги с бинт или чиста кърпа и оставете компреса да действа през нощта. Курс на лечение – 7-10 процедури;

♦ блатен ледум: 5 супени лъжици от нарязаната на ситно билка се заливат с 1 чаша ябълков оцет, настоява една седмица и се използва за разтриване на изтръпналите части;

♦ чаша топла вода всяка сутрин на празен стомах ще спомогне за укрепване на стените на съдовете.

Схема  на  Д-р Марио  за  преодоляване  на  изтръпването : сироп  ImmunoBoost – по  10 мл.  на  ден,  Агарикус 9 сн – 3  пъти по 5 гранули  на  ден,  Пулсатила 15 сн – 2 пъти по 5 гран.  на  ден.

29 коментара по “Изтръпване на ръцете – причини
 1. Светла казва:

  Здравейте, д-р Марио,
  От няколко дни чета коментарите ви в сайта и искам да ви благодаря за вниманието, което отделятеза хората.
  Въпросът ми е следният: какви средтва мога да взимам за кожата на ръцете? От доста време периодично кожата на ръцете ми до китките е изключително суха, в порите е напукана, което за 1- 2 дена се превръща в малки ранички, струпки, които болят и щипят. Кремове помага до помовин-един час и положението си е същото. Дори има кремове, от които кожата се дразни повече. Понякога в студеното време състоянието на кожата съществено се влошава. Също така имам хрема, която се активира от студения въздух, и пак немога да я излекувам. От скоро ползвам Алиумцепа и съм доволна. Преди това ефект нямаше от другите препарати. От 1 месец косата ми е суха, наелектризирана и не се поддава на лечение с маски. Това е, което мога да обясня за състоянието ми. Ще очаквам вашият коментар. благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Светла,
   така както описвате се нуждаете от Арсеникум албум 15 сн – по 5 гран. на ден за 2 месеца.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   • Светла казва:

    Благодаря

   • Цвета казва:

    Здравейте, докторен!
    Бременна съм в 7-ми месец и вследствие на това съм с наднормено тегло – оттогава започнаха проблемите ми с изтръпването на двете ръце в областта на китките, най-вече възглавничките на пръстите. Нощем е придружено с болка като трудно намирам позиция, която да я облекчи. Невролозите вдигат рамене, тъй като не могат да ми назначават никаква терапия.
    Помогнете ми!

    • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

     Здравейте Цвета, Започнете да приемате Хиперикум 30 сн – 3 пъти по 5 гран. и Гелсемиум 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
     С уважение Д-р Марио Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Гергана Драганова казва:

  Здравейте, имам изтръпване на върховете на пръстите на двете ръце и кръвонасядания по някои от пръстите. На какво би могло да се дължи и какво бихте ми предписали. Благодаря.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Гергана, Най-вероятно на нарушено кръвонабдяване на периферните части. Но най-добре ще се произнесе – невролог или кардиолог.
   Аз мога да ви помогна с тази схема – трябва да има облекчение до 2 седмици:
   –Агарикус 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Пулсатила 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   сироп ИмуноБуст – по 10 мл. на ден.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Теменужка Григорова казва:

  Здравейте,д-р Марио!
  Моят внук е на 6 години и се оказа ,че има отворена пора до ухото.От един месец мястото се подува и излиза гной и кръв.Вече два пъти лекари хирурзи отварят раната и временно се подобрява,но после отново набира.Има ли някакво спасение?Възможно ли е да се спре този процес на възпаляване и гноясване със средствата на хомеопатията? Моля,помогнете!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Теменужка, явно се касае за първоначален възпалителен процес, който не е излекуван напълно и се е образувала фистула.
   Може да започнете да му давате тази схема:
   –Графитес 9 сн – 2 пъти по 5 гран.
   –Калкарея фосфорика 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Гергана Игнатова казва:

  Здравейте, докторе!
  От няколко дни детето ми, което е на годинка, си стяга ръцете в юрмуци, докато спи, едва разтварям пръстите. Това се случва в първа фаза на съня, после ги отпуска. Тревожен симптом ли е и необходима ли е помощ от специалист?
  Благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Гергана, След като е само по време на съня, смятам, че не е нещо опасно.
   По-скоро е израз на преживявания.
   Наблюдавайте детето през деня.
   С уважение Д-р марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Ангелина Трифонова казва:

  Здравейте,
  Ще Ви бъда безкрайно благодарна, ако ме посъветвате какви препарати мога да приемам за облекчаване на болките,които имам в резултат на следните изменения (установени с ЯМР и рентгенографско изследвания):
  1. Дискови хернии на всички шийни прешлени
  2. Дискови хернии на всички лумбални прешлени
  3. Бурсит на тазобедрени стави
  Невролозите много се „забавляват“ камо ми обясняват, че положението ми е „тотална щета“. Е аз съм оптимист, сигурна съм, че има и много по-зле от мен и щом все още мърдам, движа се и работя има надежда да намеря подходящия начин да подобря състоянието си.
  Освен болките и схващанията в гърба, ръцете и краката (основно тези от ишиас), почти всяка нощ получавам крампи, раменете ми са постоянно сковани, изтръпват ми върховете на пръстите на ръцете. Напоследък не мога да изкачвам стъпала – коленете ми са сковани, не мога да кажа, че изпитвам болка, но усещането е много неприятно.
  Ще Ви бъда безкрайно благодарна, ако ми препоръчате подходящи хомеопатични препарати за тази „чудна китка“ от болежки.
  Предварително благодаря за отделеното време,
  Поздрави и Бъдете здрав,

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Ангелина, Започнете тази схема за 3 месеца:
   – Хиперикум 30 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Рус токсикодендрон 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   сироп Имунобуст – 2 пъти по 10 мл. , разтворени в 10 мл. вода.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. ЗОЯ МАНОЛОВА казва:

  ЗДРАВЕЙТЕ ! СЛЕД СЧУПВАНЕ НА ДЯСНА РЪКА , КОЯТО ВЕЧЕ Е ГОРЕ ДОЛУ ДОБРЕ,НО НАТОВАРИХ ЛЯВА И ЗАПОЧНАХА МЪКИТЕ МИ.ДЛАНТА ОТ КИТКАТА НА ДОЛУ Е ИЗТРЪПНАЛА – ПРЪСТИТЕ.ХОДИХ НА НЕВРОЛОГ ОРТОПЕД И МИ НАПРАВИ ЕЛЕКТРОМИОГРАФИЯ,КАТО ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НЕ Е ДОБРО.В МОМЕНТА МИ БИЯТ ВТОРА ИНЖЕКЦИЯ -ДИПРОФОС,НО ВСЕ ОЩЕ НЯМАМ НИКАКВО ОБЛЕКЧЕНИЕ.МОЛЯ ВИ ЗА КОМСУЛТАЦИЯ ? БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ОТГОВОРА !

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Зоя, Сигурно това изтръпване се дължи на компесаторното натоварване на лявата ръка.
   Предлагам Ви тази схема за облекчение:
   – Агарикус 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Хиперикум 30 сн – 3 пъти по 5 гран.
   сироп ИмуноБуст – по 10 мл. на ден.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 7. ЗОЯ МАНОЛОВА казва:

  Д-р Янакиев , благодаря за бързия отговор , но как мога да поръчам това , което ми предписвате ? Живея в Поморие .БЛАГОДАРЯ още веднъж @

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Зоя, Хомеопатичните медикаменти се купуват от аптеката, а сиропът Имунобуст – от сайта.
   С уважение д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 8. Таня казва:

  Здравейте Д-р Янакиев. Майка ми има проблем с лявата ръка от няколко дни и изтръпва от рамото до пръстите даже първия ден и около сърцето ,анаскоро ходи на кардиолог и всичко е точно със сърцето .. Болките са най-силни вечер.Може ли да кажете вашето 🙂 мнение

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Таня, Да, Много добре сте направили, че сте направили консултация с кардиолог.
   Ако изтръпването се дължи на нерв, то препоръчвам Хиперикум 30 сн – 3 пъти по 5 гран. и ИмуноБуст – по 10 мл. на ден.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 9. Мариана Славкова казва:

  Здравейте, д-р Янакиев,
  Преди една година бях диагностицирана чрез ЕМГ със „синдром на карпалния тунел“ – по-тежка форма в дясната ръка и по-лека – в лявата. Освен това, с рентгенова снимка, се установи шийна остеохондроза и спондилоза. След двумесечен курс с Нивалин (предписан от невролог) почувствах облекчение, но стомахът ми се раздразни. Поради страничните ефекти и тъй като не съм привърженик на лекарствените продукти, повече не съм приемала каквито и да било лекарства.
  От около 1 месец симптомите отново се появиха и се изострят с всяка изминала нощ до степен да се будя с усещане едновременно на болка, изтръпване и подуване на пръстите на двете ръце – повече на дясната.
  Въпросът ми е – дали описаните симптоми може да се повлияят чрез алтернативни методи. Ако да – във Вашата компетентност ли е да ми помогнете – след съответния преглед.
  Предварително Ви благодаря за отделеното време!
  С уважение,
  Мариана Славкова

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Мариана, Да, може да изготвим схема, за подобрение на състоянието. Ще се нуждаем от индивидуална консултация.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 10. Грета Михайлова казва:

  Здравейте, докторе!
  От няколко седмици наблюдавам дъщеря ми /на 25г./…често, вечер след хранене /необилно, нормално/, веднага получава позиви за повръщане. В 2 последователни дни /вечер, отново след храна и след като повърна/, получи силен спазъм на цялото тяло /схванати крайници, лицеви мускули, неритмично дишане/…продължи от около 30-40 мин. Тревожен симптом ли е и необходима ли е помощ от специалист?
  Благодаря!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Грета, Направете консултация с невролог. Той ще назначи изследвания – еег и др.
   След това пишете ,след като имаме диагноза.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 11. Росица казва:

  Здравейте д-р Янакиев,от няколко дни ми изтръпва дланта на дясната ръка,от какво може да е?Благодаря.

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Росица, Най-вероятно от възпален или притиснат нерв.
   Може да приемате Хипеикум 30 сн – 3 пъти оп 5 гран. и сироп Имунобуст – по 10 мл. на ден.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 12. Меги М. казва:

  Здравеите
  Искам да ви попитам за съпруга ми, неговите ръце изтръпват постоянно тои е на 38год работи като строител !Вечер като си легне и даже се събужда от болка защото и двете му ръце изтръпват ( бяхме на лекар и му изписаха хапчета за кръвно с цел да разширяват кръвоносните съдове но тои не ги пие не се чувства добре от тях) също така и през деня изтръпват ако ги задържи повече време в една позиция. Може ли да препоръчате нещо за това ! Да спомена още че вечер пие по една ракиика и е пушач
  Благодаря предварително!

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Меги, Отговорих Ви във Фейсбук.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 13. Николина Михайлова казва:

  Здравейте докторе, моят баща е на 84г. От 2 месеца се оплаква от силни болки и изтръпване на всички пръсти на ръцете. Непрекъснато ги разтрива и не може да хваща с тях, дори лъжица и вилица. Невролог му предписа Невробекс 3х2 таблетки. Вече месец и половина ги пие, но няма ефект. Понякога болките са много силни. Моля, ако може помогнете му.Забравих да кажа, че пие Нерголин, Пирацетам, Аспирин притект

  • Mario Janakiev Mario Janakiev казва:

   Здравейте Николина,Нека да изпробва тази схема:
   – Хиперикум 30 сн – 3 пъти по 5 гран.
   – Каустикум 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –сироп ИмуноБуст – по 10 мл. на ден, разтворени с 10 мл. вода.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

*