Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Измислената диагноза фимоза

В книгата на Д-р Марио “От Нула” ще откриете информация за правилното отглеждане, развитие и хранене на детето.

 

file24956

 

Пиша тази статия, тъй като това е вероятно една от заблудите, които срещам най-често. Излиза, че всеки е чувал за дете или мъж, който е „трябвало“ да бъде обрязан заради стегнат препуциум, известен още като фимоза. Чувайки тези истории, повечето хора не поставят под въпрос истинността на диагнозата и начина на справяне с нея и просто я приемат като „нещо, което е трябвало да се направи“. Възможно ли е наистина толкова много мъже да са били създадени с такъв дефект или това е просто епидемия от погрешни диагнози, които дължим на масово невежество сред медицинските специалисти по въпросите на препуциума?

В тази статия ще направя общ преглед на развитието на „недокоснатия” мъж и ще обясня, защо диагностицирането с фимоза на деца и тийнейджъри е изцяло измислено. В допълнение, ще очертая какво представлява истинската фимоза, правилното й лечение и ще обясня защо лекарите ни са толкова объркани.

Развитие на препуциума (кожичка на главичката на пениса при мъжете/„качулка“ при жените):

По време на детството препуциума е здраво сраснал към гланса (главичката) на пениса. На тази възраст, самата тъкан е плътна и стегната, тъй като се състои от плетеница от мускулни фибри. Отворът на препуциума играе ролята на сфинктер и се отпуска само, за да позволи на урината да премине. Това устройство служи на няколко основни функции:

Предпазва развиващият се пенис от изпражнения, бактерии и други вредни патогени. Това е особено важно в годините, през които се носи пелена, когато през повечето време бебето е в контакт със собствените си фекалии (ешерихия коли и други вредни бактерии/вируси);

То играе защитна роля за развиващия се гланс и предпазва от обезчувствяване и кератинизиране (загрубяване на кожата);

Предпазва от инфекции на уринарния тракт.

В процеса на растеж на детето, кожичката ще се отдели от главичката. Това, за някои момчета, може да отнеме много години, а за други сякаш ще стане отведнъж. По време или след отделителния процес може да има изхвърляне на мъртви кожни клетки под формата на смегма (обърнете внимание, че жените и момичетата също имат смегма). Това секретиране има спомагателна функция по време на отделянето, тъй като съдейства за отлепването на препуциума от гланса.

Няма нужда да се опитваме да изчистваме смегмата от вътрешната страна на детския препуциум. Тя сама ще си проправи път през тесния отвор. Това, че детския препуциум е напълно отлепен от гланса не е индикация, че отдръпването на кожичката над главичката на пениса е възможно.

Отдръпването е отделна функция, която е предназначена единствено за полов акт и мастурбация. То позволява на препуциума да се плъзга плавно над главичката на пениса. Това плъзгане стимулира нервните окончания, както в препуциума, така и в главичката. За да се осъществи отдръпването, препуциума трябва да се е отделил от гланса и отвора на кожичката трябва да се е разширил, за да й позволи да се върне обратно над главичката.

Как трябва да подхождаме към детския пенис – прочетете в книгата “От Нула”.

 

Как се разширява отвора на препуциума? През детството и юношеството се отделят хормони. При повишаването на нивата им, фибресто-наситената тъкан на препуциума бива заместена от по-еластична тъкан. Момчето започва да изследва своите гениталии едновременно с порастването си и докато времето минава, еластичната тъкан ще позволи на отвора на кожичката на главичката да се разшири.

Това може да се случи на всяка една възраст, но не е често срещано при малките момчета. В действителност само при 50% от момчетата се наблюдава отдръпване на десетгодишна възраст. Другите 50% обикновено могат да отдръпват кожичката си между десет години и приключването на пубертета.

Защо тогава се вдига толкова шум за отдръпването?! Защото много родители се страхуват, че, ако момчето не може да отдръпва кожичката, ще получава инфекции. Този страх, вероятно извира преди всичко от погрешната информация, подавана им от техните доктори и собствените им страхове от липсата на хигиена.

Първо, родителите трябва да знаят, че няма абсолютно никаква нужда да се чисти под детския препуциум. Както споменахме по-горе, смегмата произвеждана от момчето е само отделяне на мъртви кожни клетки. Тя не е вредна и не е огнище на бактерии. Опитите да се почисти под кожичката на невлязло в пубертета момче се равнява на опит да се измие момичешката вагина. Това е напълно ненужно и всъщност, е вредно. Ненавременното забелване привнася вредни патогени, нарушава естествената флора, обезобразява тъканта, уврежда сложни структури и може да доведе до дългосрочни усложнения.

Освен това, родителите трябва да знаят, че отдръпване на кожичката не е необходима функция през детството. Отдръпването е създадено специално за сексуални отношения. Единствената функция, която детския пенис трябва да изпълнява през детството е уринирането. С други думи, ако едно момче може да уринира, то пенисът му прави точно това, което се иска от него.

 

За  правилният  подход  към  тази  деликатна  тема  прочетете  тук

 

Погрешната диагноза фимоза:

Когато един доктор диагностицира дете с фимоза, това е защото той/тя не разбира нормалното развитие на препуциума. Първо, за да се постави диагноза за това състояние, докторът би трябвало или да се е опитал да отдръпне кожичката, или да насърчи момчето да опита да отдръпне препуциума. На това ние казваме едно огромно „не, не“, заради гореизброените причини.

Второ, няма краен срок за развиването на отдръпващия се препуциум. За всяко момче е индивидуално кога ще са завършени процесите на отделяне и разширение. Както всяко момиче ще получи по различно време своята менструация, така всяко момче ще изживее отдръпването когато му дойде времето. Тъй като хормоните играят важна роля в изменението на композицията на тъканта на препуциума, не е абнормно, ако процесът не е завършен до края на пубертета.

Щом веднъж препуциума на юношата се отдръпне, той може лесно да го издърпва докато е под душа, да се изплаква с вода и да връща кожичката отново над главичката на пениса. Повечето мъже правят това естествено по време на нормалната манипулация на гениталиите по време на къпане. За момчето няма нужда да чисти под препуциума си, в случай, че може да го отдръпва преди да е навлязло в пубертета, освен ако то самото не реши. Ако юношата не може да отдръпва кожичката, това още не означава, че трябва да се притеснява за почистването под препуциума. Запомнете, не е ненормално отдръпването да се случи до края на пубертета.

Истинската фимоза:

Истинска фимоза има, когато излязъл от юношеството мъж не може да отдръпне кожичката си или вече не може да отдръпва препуциума си и чувства неудобство по време на сексуален акт. Малък процент от мъжете (и жените) имат препуциум, който никога не се отдръпва. Това може да бъде нормална вариация, доколкото не възпрепятства сексуалната активност. Ако обаче я възпрепятства, тогава мъжът трябва да потърси консервативно лечение.

90% от мъжете с това рядко състояние могат да поправят проблема с прилагането на стероиден крем и упражнения за разтягане. Стероидния крем имитира ефекта от хормоните през пубертета и позволява кожата да стане по-еластична. Мъжът обикновено нанася крема няколко пъти дневно и използва мануални упражнения за разтягане докато се къпе. Мъжете трябва да бъдат предпазливи към всеки доктор, който препоръчва обрязване преди да е опитал по-консервативно лечение.

Объркани/невежи доктори:

Защо тогава повечето от докторите ни са объркани или невежи по отношение на нормалното развитие на препуциума? Този въпрос има няколко отговора. Първо, ако вземем предвид препоръките на ААП (Американската академия по педиатрия), чак в началото на 90-те години ААП най-накрая започва да предупреждава за вредите от насилственото отдръпване и очертава развитието на кожичката на главичката на пениса при „недокоснатото момче”.

Преди това предупреждение от ААП е било широко разпространено схващането, че родителите трябва да отдръпват кожичката на недокоснатите си синове с цел „почистване“. Както можете да си представите, това доведе до много усложнения за тези момченца и резултира в много, иначе ненужни, обрязвания.

На второ място, беше проведено предварително изследване, обхващащо около 300 момчета, с цел да се определи средната възраст, на която препуциума започва да се отдръпва свободно. Това проучване е заключило, че на три години при повечето момчета започва да се наблюдава отдръпване на препуциума. Това неактуално изследване постави краен срок за отдръпването в умовете на медицинските професионалисти. Последващо изследване на хиляди момчета заключи, че всъщност, само 50% от момчетата могат да отдръпват препуциума си до навършване на десетгодишна възраст. Много лекари, незапознати с най-новото проучване, все още оперират водени от погрешната информация от предходното изследване. Трето, развитието на препуциума не се преподава в медицинските учебни заведения. Не се води дискусия за това как е структуриран препуциума, как се изменя по време на детството и за това какви са неговите предпазни и сензорни функции. По същество, единственото нещо, което учат студентите по медицина е как да ампутират препуциум. Някои студенти по медицина може и да научат за състоянието фимоза, но те не са информирани, че това се отнася само за възрастни мъже, тъй като детския препуциум е създаден да бъде стегнат. Факт е, че американската медицинска професия е отрязала толкова препуциуми през последното столетие, че докторите рядко, ако изобщо някога, са виждали недокоснато момче и са загубили основата на познанието за диагностицирането и лечението. Сега специалистите оперират в информационен вакуум или дори по-зле, в среда на погрешна информираност. И докато нивата на обрязване на национално равнище са спаднали драстично, недокоснатите момчета навсякъде страдат от последиците от широко разпространеното незнание относно препуциума сред лицата, които практикуват медицинската професия. Всяка година хиляди недокоснати момчета между две и повече години ненужно се обрязват от ръцете на погрешно информирани здравни специалисти. Образованието на родители, лекари и бъдещи медици е съществена стъпка към поправянето  на  този проблем. https://pippilotamentolka.wordpress.com/2011/01/17/phimosa/

 

В книгата на Д-р Марио “От Нула” ще откриете информация за правилното отглеждане, развитие и хранене на детето.

 

Свързани статии:

Детето през първия месец.

Детето от 1 до 2 години.

Хранене на детето от 1 до 3 години.

 

 1. Веселин Цветков

  Д-р Марио, а нормално ли е момче на 14 години да има слепната кожа за пениса, че се притеснявам.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Веселин, По-прецизен отговор ще дадае уролог след преглед.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 2. Йордан

  Здравейте докторе! След гъбична инфекция ми се получи фимоза,ходих на уролог и каза че най-добрия вариант е обрязване… Да ама аз не искам.опитах с крем банивал,10 дни мазах и ефект имаше,кожата се отпусна и главичката започна да се забелва нормално ,но получих лек обрив и го спрях.бихте ли ми препоръчали някакъв мехлем или каквото и да е.фимозата ми е в лек стадии,в не еректирало състояние кожата се забелва без проблем,в ерекция се забелва главичката почти без проблем ,но има леко напрежение, фимозен пръстен има но е много тънък около 0.5 см може и по-малко.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Йордан, не искам да Ви подведа.
   Направете консултация с уролог. сигулно ще се намери и начин да се оправят нещата без операция.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 3. Rumiana Dimitrova

  Здравейте, синът ми е на 15 години, казва ми, че забелва пениса си в спокойно състояние без проблем, но при ерекция не може да издърпа кожичката назад, защото изпитва дискомфорт. Нужно ли е посещение при уролог?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Румяна, Да, добре е да се направи консултация с урулог.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 4. Ваня Ангелина

  Здравейте, синът ми има направена операция на пениса, когато беше на 2 години(имаме смесен брак и по желание на бащата е направихме). Досега не сме имали проблем освен, че понякога главичката стои като синя и в края се образува тънка червена линия като пръстенче(извинявам се за начина, по който го описвам, но не мога да го обеся правилно). Това посиняване нормално ли е(само на моменти е така)?
  Другото, което искам да попитам е от една неприятна случка. В училище се е изпуснал и не е успял да се изчисти добре, когато си го взехме и се прибрахме беше отпред и отзад цялия изцапан(около 30-40 мин е бил така преди да се приберем).Взе си душ и няколко пъти измихме със сапун. Възможно ли е от фекалиите да се получи инфекция на пениса? Извинявам се, ако въпроса ми е глупав, но имам притеснения. Детето е на 7 години, ако това има значение.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, Най-вероятно няма проблем с пениса на детето.
   Може да има временно възпаление – червената линия.
   Използвайте антибиотичен крем – напр. Фуцидин.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 5. Владимир Цветков

  Здравейте,доктор Янакиев. Бих искал да споделя моят случай:на 27 съм и имам фимоза от 3 години. Преди 2 ходих на уролог и той ми каза,че е нужно обрязване. Тогава реших да не предприемам интервенция и си закупих гумени пръстени за разтягане. Няколко пъти стигнах до резултат заголване на главата,но накрая като преминавам на по-голям гумен пръстен,кожата като че ли и идва в повече и се свива и резултата се загубва. Понеже напоследък ми попаднаха статии за Баланит, въпросът ми е може ли с фимоза да се диагностицира дали има някаква инфекция,когато няма видимост заради невъзможността да се види главичката? И може ли да се получат необратими последици,след като толкова време избягвам обрязване?Мерси искрено ако намерите време да отговорите!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Владимир, Фимозата като диагноза в тази възраст не се дължи на възпаление, а на по-тесен пръстен на препуциума.
   Според ммен няма нищо страшно да се направи обрязване за да се реши дефитивно въпроса.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*