Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Зъболечение и Хомеопатия

1140988780lnj08fЗъболечението като процедура и изживяване е много стресово събитие за плашливия пациент.

 

То започва от самата мисъл за миризмата на антисептик, посрещаща пациента в зъболекарския кабинет. Свистенето на стоматологичното борче наистина може да разграничи възрастния смелчага от страхливото дете. В кабинета пациентът е обграден от хора в униформи, които се доближават до него, държейки в ръце някакви предмети, с които се канят да нахлуят в много важна от психологическа гледна точка зона – устата…

Вярна или не, това е картината в главата на много от хората, на които предстои зъболечение.
Хомеопатията може да помогне много, както на тръпнещия пациент да понесе зъболечението по-спокойно, така и на зъболекаря да си свърши работата в по-нормална обстановка.

Gelsemium (жълт жасмин) е хомеопатичното лекарство N1 за страх от зъболекар. Един прием (30СН или 200СН), взет сутринта преди процедурата е достатъчен, за да превърне зъболекаря от нашественик, въоръжен с причиняващи болка инструменти в приятел, какъвто в действителност е.
Много пациенти изпитват особено силен страх от процедурите по почистване на зъбния канал. Това може да се случи на всеки от нас, но съществуват начини картите да се наредят в полза на пациента. Най-очевидният е да се ходи при зъболекаря редовно, за да може той да се справя навреме с по-дребните проблеми, преди те да кулминират в спешна ситуация. Така отваряне на зъбния канал може да не се наложи никога.
Зъбният канал оформя кухия център на зъба, който нормално е изпълнен с кръв, нерв и лимфна тъкан, наречена пулпа. Тази тъкан може да бъде увредена от травма или от бактериална инфекция, развиваща се във вътрешността на зъба. Най-добрият и лесен начин за предотвратяване на необходимостта от почистване на зъбния канал е превенцията на ранни кариеси чрез добра устна хигиена.
Хомеопатията може да помогне за укрепване на зъбите и предотвратяването на кариес.
Тъканната (Шуслерова) сол Calcarea phosphorica 6x заздравява зъбите, както и костите, предотвратявайки остеопороза.
Развие ли се инфекция, самопомощта не е достатъчна – трябва да се срещнете със зъболекаря си за хирургична обработка на абсцеса. Кухината, където се развива възпалението, трябва да се отвори, за да има изходно отвърстие за изтичане на гнойните материи. Но Хомеопатията може да помогне много за овладяване на болката.
Chamomilla (лайкучка) е прекрасно лекарство за свръхчувствителни пациенти, които се страхуват от болка и припадат или пищят само при мисълта, че може да изпитат болка. Тя е особено подходяща за деца и по-нервни пациенти. Болката е пулсираща, стрелкаща или дърпаща и се усилва от студено, от течение, от пиене на кафе или други горещи напитки, при дъвчене, от натиск и в топло помещение.
Mercurius solubilis (живак) е подходящ при дърпаща, притискаща, разкъсваща болка, влошаваща се през нощта, от студен въздух, от влажно време и по време на хранене. Това се съпровожда от обилно слюноотделяне, оток на зоната около възпаления зъб, абсцес в корените на зъбите.

 

Най-популярното хомеопатично лекарство за болка в зъба след поставяне на пломба е Arnica. Налице е усещане за дърпане на зъба по време на хранене, влошава се при дъвчене и болката е като от натъртено или възпалено; влошава се при докосване.

Приемането на Arnica преди и след пломбиране на зъб, вадене на зъб и други травматични процедури може да ви спести много проблеми.
Друго ценно лекарство е Hypericum (жълт кантарион), когато имаме типичната стрелкаща, невралгична болка, която се разпространява по хода на нерва. Тя се усилва нощем и когато човекът се движи.

Calendula (невен) е нейната алтернатива при по-обширни операции в устната кухина, особено когато пациентът знае, че раните му заздравяват бавно. Невен може да се ползва под формата на запарка за жабурене на устата.
Друго чудесно средство за жабурене при всякакъв род проблеми в устната кухина е Plantago (жиловлек).
Ако не сте успели да предотвратите намесата на зъболекаря, може поне да му помогнете много, разчитайки на хомеопатичните лекарства, а това, от своя страна, ще спести на вас необходимостта да приемате антибиотици и да намалите до минимум дозите на обезболяващите медикаменти./homeohelp.eu/bg

 1. Денка

  Здравейте д-р Янакиев! Преди седмица ми вадиха нерви на горен зъб. След няколко дни ми се появи отток и ми предписаха антибиотик Оспамокс,но въпреки това оттока не изчезна и се наложи да се отвори и почистят каналите отново. Сега съм с лекарство ,но оттока не намалява.Моля Ви, предложете ми хомеопатичен препарат за намаляване на оттока!
  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Денка,
   Започнете да приемате Арника 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и Бриония 9 сн – 2 пъти по 5 гран.
   Ако имате болка – Хиперикум 30 сн.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 2. Майя Любомирова

  Доктор Янакиев, на дъщеря ми от доста време й прорязва кътник, тя сега навърши 7г. Половината зъб излезе, другата не е и е подут венеца. От три дни не яде и преглъща едва едва, понякога прокашля, мислех, че се разболява. Днес обаче се появи хиперсаливация и ръцете са й в устата. Тя е с аутизъм и не може да говори. Ще я заведа на зъболекар чак другата седмица. Има ли нещо хомеопатично при хиперсаливация и цялостното неразположение

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, Ето една работеща схема:
   – Калкарея фосфорика 9 сн – 2 пъти по 5 гран.
   -Меркуриус солубилис 30 сн – 2 пъти по 5 гран.
   сироп ИмуноКидс


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

   1. Доктор Янакиев, благодаря Ви! Взех монопрепаратите. Водих детето при педиатър, който потвърди, че гърлото е спокойно, дишането чисто, много слюнка. Препоръча Ialocleen ако все пак надолу трахеята е възпалена и има секрет, който не се вижда, но през нощта се усещаше. Успяхме да идем на зъболекар, потвърди се и че венецът е подут, препоръча гел за мазане. Носът е запушен, говори носово температурата е на границата 37″. Мисля си, че се разболява защото в ДГ има вирус сред децата. Подходящо ли е да се дава инфлуцид и феррум фосфорикум заедно с тези препарати? Извинявайте че отново Ви занимавам, но държа на мнението Ви ! Имунокидс пием, да увелича ли дозата?

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Мая,
     Да, може да давате препоръчаните от мен препарати. Може да давате имунокидс трикратно.
     Правете инхалации с Иялоклийн.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 3. Михаела Бояджиева

  Здравейте, доктор Янакиев!
  Бихте ли ми казали какво да давам преди и след ваднене на мъдреци. Как да избегна евентуално възпаление и прием на антибиотик?
  Благодаря!

 4. Elka Ivanova

  Здравейте др. Марио! Дъщеря ми е на 6години и има кариеси на всички млечни зъби, без предните. Скоро й изникнаха и постоянните кътници и вече единият е с кариес. Какво ще ми препоръчате за заздравяване на зъбите и с каква паста да ги мие. Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, Може да създадем профилактична схема. Моля пишете ТУК.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*