Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

За пръв път е доказано, че ваксинацията срещу HPV намалява риска от инвазивен рак на маточната шийка.

Четиривалентната HPV ваксина е ефективна за предотвратяване на инфекция с HPV, генитални брадавици и високостепенни цервикални лезии.

 

Но какъв ефект има върху инвазивния рак на маточната шийка ?

  • За да разбере това, група изследователи от Института Каролинска в Стокхолм, провеждат проучване, което оценява честотата на инвазивен рак на маточната шийка според ваксинационния статус (ваксиниран или не) на жените в Швеция.
  • Въз основа на Регистър за гражданско състояние в Швеция, са открити 1672983 жени на възраст между 10-30 години в периода 2006 и 2017 г., които отговарят на критериите за проучване.
  • Изследователите определят ваксинационния статус на тези жени, използвайки различни източници: националния регистър за ваксинации, националния регистър на лекарските предписания и шведския регистър за ваксинация срещу HPV.
  • Новите случаи на инвазивен рак на маточната шийка и датата на диагнозата са анализирани в Шведския национален онкологичен регистър.

Кумулативна честота на инвазивен рак на маточната шийка в зависимост от ваксинационния статус срещу HPV 1

  • От 1 672 983 жени, включени в проучването, 527 871 момичета и жени (на възраст от 10 до 30 години) са приели поне една доза HPV ваксина. 83,2% от ваксинираните момичета са приели първата доза преди 17-годишна възраст.
  • 19 случая на инвазивен рак на маточната шийка са диагностицирани в групата на четиривалентната ваксина в сравнение с 538 в неваксинираната група , което означава кумулативна честота от 94/100 000 при неваксинирани жени преди навършване на 31-годишна възраст и 47/100 000 жени, ваксинирани в същата възрастова група.
  • При по-нататъшен анализ са разгледани няколко фактора* и след корекция рискът за развитие на инвазивен рак на маточната шийка е с 53% по-нисък, когато ваксинацията срещу HPV е извършена на възраст между 17 и 30 години и с 88% по-нисък, ако ваксинацията срещу HPV е започнала преди 17-годишна възраст.

Това шведско проучване за първи път показва, че ваксинацията срещу HPV с четиривалентната ваксина е пряко свързана със значително намален риск от инвазивен рак на маточната шийка, особено когато ваксината се прилага при юноши и млади възрастни.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*