Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Защо и как да следим кислорода в кръвта си при пандемията от К-19?

 

Интуитива на Dr.Mario – ефективна при първи симптоми на вирус, простуда или при контакт с болен.

 

 

 

Заедно с новия коронавирус в живота ни се появиха не само маските, но и пулсовите оксиметри. Това е малко медицинско устройство, което прилича на щипка за дрехи с екран. Показва колко кислород има в кръвта. Този показател се нарича още и сатурация и се измерва в проценти.

 

Защо трябва да знаем какво е количеството на кислорода в кръвта ни?

Сатурацията може косвено да ви каже колко добре работят белите ви дробове. Тя няма да обясни какъв е проблемът, но ще изостри вниманието ви навреме.

Как работи пулсовият оксиметър?

Пулсовият оксиметър измерва колко ярка е кръвта ни. Колкото по-ярко, толкова повече кислород има. Артериалната кръв е по-ярка, защото съдържа повече кислород. Във венозната кръв той е по-малко – тя е по-тъмна. Тази характеристика е в основата на пулсовия оксиметър.

От едната страна на апаратчето има източник на светлина, а от другата – приемник. Когато поставите пръста си в пулсовия оксиметър, той изпраща леки вълни с различна дължина през пулсиращата кръв. Тези лъчи осветяват хемоглобина – протеин в червените кръвни клетки, който носи кислорода. Не всички хемоглобини добавят кислород, но обикновено има малко “празни” протеини.

Оксихемоглобинът и хемоглобинът без кислород поглъщат светлинни вълни с различна дължина. Пулсовият оксиметър анализира количеството пропусната светлина и преобразува информацията в числа. Така откриваме колко процента от нашия хемоглобин е наситен с кислород.

Кои показатели се считат за норма?

Сатурацията от 95% и повече се счита за норма при здрави хора.

В някои ситуации насищането с кислород в кръвта може да бъде по-ниско. Това е възможно при хронични проблеми с дихателната система. Например, хронична обструктивна белодробна болест, която е често срещана при пушачите. Обикновено, организмът на такива хора е адаптиран към по-ниските показатели на сатурация.

Натурални храни, които помагат за прочистване на кръвта

Какви грешки може да се допуснат?

Показанията на пулсоксиметъра може да са по-ниски, не само поради ниските нива на кислород в кръвта. Ето някои потенциални проблеми, на които трябва да обърнете внимание:

• Лакирани нокти

Лакът за нокти може да повлияе на точността на отчитане. Пулсовият оксиметър най-вече “не обича” сините, бежовите, лилавите и белите лакове. Същото важи и за татуировки на върха на пръстите или синини: те могат да намалят показателите на кислорода.

Между другото, много дългите или изкуствени нокти също могат да се превърнат в пречка. Те затрудняват правилното поставяне на пръста в скобата.

• Студени ръце и ниско налягане

Студът свива кръвоносните съдове и кръвта преминава през пръста по-бавно. Същото се случва и при понижено “горно” налягане, по-малко от 80 mm Hg. Кръвта просто няма време да достигне върха на пръстите с необходимата скорост. Пулсовият оксиметър не може да отчете пулсовата вълна и дава неправилни резултати.

• Грешен пръст и излишни движения

За точно измерване пръстът трябва да е добре фиксиран в пулсовия оксиметър. Добре означава, да не е твърде стегнат или прекалено свободен. За да направите това, изберете правилния пръст и не движете ръката си. Ако ръката ви е повдигната или по време на измерването оказвате силен натиск върху апаратчето, процентът на сатурация на монитора може да е по-нисък, отколкото е в действителност.

Малък експеримент показа, че е най-правилно да се измерва нивото на кислород в кръвта на средния пръст на доминиращата ръка. Разликата в сравнение с малкия пръст и средния пръст на недоминиращата ръка е значителна.

Това означава, че ако сте десняк, трябва да направите измерването на средния пръст на дясната ръка, ако сте левичар – на лявата. В болницата обаче, често се използва пулсов оксиметър на показалеца или безименния пръст. Това също не е забранено. Големият пръст не е подходящ, защото може да е лошо фиксиран между плочите на пулсовия оксиметър.

• Излишна светлина

Ако се използва при прекалено ярка светлина – дневна или изкуствена, това може да наруши показанията за насищане. Важно е между плочките да не прониква допълнителен източник на светлина. За да направите това, трябва здраво да фиксирате пръста си, така че да не се плъзга и да не държите ръката си директно под източник на светлина.

• Изтощени батерии

Очевиден момент, който случайно можете да пропуснете.

4 напитки, смъкващи холестерола в кръвта и прочистващи кръвоносните съдове

Как да избегнете грешки в измерването?

1. Правете измерванията в спокойно състояние и седнали.

2. Изберете пръст на доминиращата си ръка, без лак или синини.

3. Фиксирайте добре пръста си в отвора на пулсовия оксиметър с нокътя нагоре.

4. Поставете ръката си върху равна повърхност. Уверете се, че не е повдигната нагоре – така кръвта няма да достига нормално до върха на пръста.

5. Процент на насищане с кислород в кръвта пулсовият оксиметър ще покаже след 10-20 секунди. За по-сигурно може да продължите измерването няколко минути. Така устройството ще може да анализира данните по-дълго и ще даде по-точна средна стойност.

Ако смятате, че вашият пулсов оксиметър е грешен, тествайте го с други хора, които смятате за здрави.

Милена ВАСИЛЕВА

 

Интуитива на Dr.Mario – ефективна при първи симптоми на вирус, простуда или при контакт с болен.

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*