Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Заменят се ваксините за новородени през 2021г.

Министерство на здравеопазването  e сключило нови двугодишни договори за доставка на ваксини за извършване на задължителни имунизации.  По обособената позиция за ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и Хемофилус инфлуенце тип Б (шесткомпонентна) за настоящата година е сключен договор за доставка на ваксина Hexacima, производител Санофи Пастьор. Същата е предназначена за обхващане с три дози на новородени деца, при навършване на 2 месечна възраст.

Към момента обаче в страната се прилага друга шесткомпонентна ваксина Infanrix Hexa, производител ГлаксоСмитКлайн.

В Кратката характеристика на продукта и на двете ваксини не е посочено, че същите могат да се заменят с други ваксини. С цел недопускане необхванати деца с три дози шесткомпонентна ваксина от един производител и предвид  изчерпване на наличните в склада на МЗ количества Infanrix Hexa е необходимо Районните здравни инспекции да информират ОПЛ  предстоящата промяна в използваните шесткомпонентни ваксини.

Книга “От Нула” – всичко за развитието, храненето и профилактиката на детето. Ще научите как да подготвим детето за ваксина.

 

ОПЛ е необходимо да изготвят и предоставят справки в РЗИ относно:

– необходими за получаване от РЗИ дози Infanrix Hexa за обхващане на новородени със започнала първична имунизация.
– децата, родени през м. февруари 2021 г., включени в техните пациентски листи с цел осигуряване от РЗИ на необходимите три дози за първична имунизация.
Необходимо е и създаване на  организация за предоставяне на общопрактикуващите лекари на необходимите дози за обхващане на подлежащите деца с три дози ваксина Infanrix Hexa.

 

От МЗ бръщат внимание, че при наличие на количества Infanrix Hexa след посоченото разпределение, същите следва да се предоставят по три дози на общопрактикуващите лекари за обхващане на деца, родени след м. февруари тази година./Право и здраве

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*