Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Ето какво може да видим в електронното ни здравно досие

Лекарите и лабораториите вече могат да изпращат резултатите от изследванията директно в Националната здравно-информационна система  – НЗИС и така те са достъпни в електронното медицинско досие на пациента.

Данните от медицинското ни досие са достъпни само с Квалифициран електронен подпис (КЕП) и са на разположение на пациента по всяко време на денонощието, съобщиха от „Информационно обслужване“. Така всеки здравноосигурен разполага с резултатите от прегледите си, назначените му медицински изследвания, предписаните му лекарства, издадените му електронни рецепти и др. „С реализацията на новите функционалности в НЗИС завършваме напълно дигитализацията в извънболничната помощ“, каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов.

istock

По думите му, това е изключително важна стъпка за въвеждането на електронното здравеопазване в България, което значително подобрява качеството на здравните услуги и позволява на институциите да вземат навременни стратегически управленски решения. Новите функционалности, които дават възможност за електронно издаване на направления за консултация, високоспециализирани дейности, медицинска експертиза и хоспитализация.

Електронните направления заместват изцяло хартиените еквиваленти, които се използваха до този момент. Разработена е и изцяло изградена номенклатура за отчитане на резултати към НЗИС за медико-диагностични дейности от направленията за лабораторни изследвания. Системата получи и подобрена версия на модулите за „е–рецепта“ и „е – преглед“.

Общият брой на регистрираните електронни прегледи от общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболнична медицинска помощ през Националната здравно-информационна система (НЗИС) надхвърли 80 000 за един ден. Това е абсолютен рекорд от пускането на модула през януари 2022 г, когато на ден се регистрираха средно по 15 000 е-прегледа. Освен това близо 40 000 електронни направления са регистрирани само в рамките на днешния ден. За сравнение, от пускането в експлоатация на „е-направление“ на 8 декември 2020 г. до сега, средно на ден са се издавали по около 1000 електронни документа.

Част от софтуерните разработчици, които предлагат медицински софтуер, все още не са интегрирали продуктите си към НЗИС или не са актуализирани софтуерите при техните клиенти, което създава трудности при реализацията на електронни документи в системата. От друга страна, част от общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболнична медицинска помощ не са преминали обучение от техните софтуерни доставчици за работа с електронни направления и се налага да се обучават в движение, което забавя тяхната работа. „Информационно обслужване“ АД е предоставило цялата необходима информация за провеждане на навременни обучения и адаптиране на клиентските софтуери преди няколко месеца.

„Следващата голяма стъпка за електронното здравеопазване в България е пълната дигитализация в болничната помощ, която е предвидена за месеците август и септември“, каза още Ивайло Филипов./www.pariteni.bg/

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*