Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Ернст Моро – лекарят, който спаси хиляди деца с помощта на обикновена супа от моркови

Ернст Моро е австрийски лекар и педиатър, който пръв в западната медицина описва рефлекс на бебето, станал известен като рефлекса на Моро..

lekar-1-768x482 (1)

Ернст Моро – гениалният откривател  на  “супа Моро”  и  “рефлекса  на  Моро”

 

Какво е рефлекс на Моро? Наличието на този рефлекс кара бебето се стряска от силен звук или шум. Първата реакция е широко да разтвори ръце с разперени пръсти и опънати крачета. След няколко секунди ръцете се връщат в първоначалното си положение. Рефлексът се проя­вява в първите дни след раждането и продължава до 4-тия-5-ия месец. Липсата на този режлекс, или неговата хиперреакция може да говори за патология на нервната система. Прочетете повече в книгата “От Нула”.

 

Но Д-р Моро е известен с едно простичко откритие, което е свързано с коремчетата на децата.

Днес тривиалните стомашни проблеми на децата не шокират родителите, защото съществуват  много медикаменти, но един се отличава сред тях – Пробиотикът на Д-р Марио..  Но не е така е било и преди много, много време, докато на един педиатър не му хрумна проста и гениална идея.

Днес искаме да споделим с вас забележителната история на лекаря, който не само откри един от 15-те вродени рефлекса на бебето, но и спаси хиляди малки животи.

Супа от моркови – гениално по своята простота и ефективност откритие

По времето, когато доктор Моро е практикувал медицина, детската смъртност е била основен и много голям проблем. Проблем, с който е свързан също и по-ниската продължителност на живота, в сравнение с днешната. За децата е било проблем не просто да се появяват на този свят, но и да доживеят до зряла възраст.

 

Този истински велик човек е роден преди повече от сто години в столицата на съвременна Словения, а след това е практикувал в малък град в австро-унгарската империя. Ернст Моро е учил в Грац, където взима докторска степен по медицина. През 1906 г. е специализант по педиатрия в Мюнхен, а две години по-късно става професор в университета в Хайделберг.

По време на практиката си доктор Моро прави няколко много важни открития

 

Пробиотик на Д-р Марио– За  имунитет, при диарии и  при  на употреба  на  антибиотици…

 

Благодарение на него стана възможно диагностицирането на детската церебрална парализа. По-горе описахме и рефлекса на Моро. Липсата на такъв рефлекс е признак на депресия или увреждане на нервната система на бебето.

 

Моро е открил лактобацилите и техните ползи за човешкото тяло. Най-напред е изобретил стерилизираната бебешка бутилка и е измислил формула за изкуствено хранене. затова не без основание можем да кажем, че Ернст Моро е пионер в педиатрията и специалист, на който днешните майки дължат много. Затова е добре, поне от обща култура, да се знае кой е доктор Ернст Моро и какво е направил той за спасяване на детския живот.

 

През 1908 г. Моро е направил едно от най-важните си открития, което е актуално вече повече от век.

По онова време детската смъртност е 25-30%. Това означава, че на 100 деца около 25 не са доживели до навършването на една година. Основната причина често е била баналната диария. Доктор Моро предложи решение на проблема с най-простата рецепта, благодарение на която тази цифра беше намалена наполовина – обикновена супа от моркови. Днес ,заедно с тази диетична супа ,препоръчваме на децата и съответен Пробиотик.

 

Рецептата е проста. Морковите се сваряват, докато омекнат добре. Правят се на пюре, долива се преварена вода, за да стане крем-супа. За вкус може да се добави съвсем малко сол. не се слага никаква мазнина, или други подправки.

 

Едва през 2002 г. стана възможно да се обясни чудодейната сила на тази супа. Киселите олигозахариди, съдържащи се в супата (по-конкретно – в морковите), предотвратяват появата на бактерии, които се задържат в лигавицата на стомаха. Друго проучване показва, че подобна супа третира дори диария, която е устойчива на антибиотици.

Морковите са истински склад за полезни вещества. Те са богати на витамини А, С, Е, D, калций, магнезий, фосфор и каротин. Учените са установили, че редовното използване на моркови помага за предотвратяване на болестта рак. Също така, те съдържат много фибри, и така премахват токсините от червата. Затова тази проста, по своя състав и изпълнение, супа не губи значението си и днес.

Днес съвременните педиатри препоръчват диетичния режим на Д-р Моро.

Но имат и едно много силно оръжие. Пробиотиците.  Те трябва да съдържат най-полезните щамове , които като попаднат в гастроентералния тракт на детето  въздействат на диария, на запек и повишават имунитета.

Най-полезните щамове са:

 • Лактобацилус булгарикус  (Lactobacillus bulgaricus) – има  противотуморно, имуномодулиращо, противоязвено и антибактериално действие.
 • Лактобацилус ацидофилус ( Lactobacillus acidophilus) – подтиска развитието на вредни гъбички и бактерии в пикочо-половата и храносмилателна система,ускорява възстановяването на лигавиците,произвежда антитела срещу патологичните бактерии, участва в синтеза на различни ензими, минерали и витамини, повлиява благоприятно страничните симптоми след химиотерапия, антибиотична терапия радиационно облъчване, намалява нивото на лошия холестерол.
 • Лактобацилус параказеи  (Lactobacillus paracasei) – има антагонистично  действие спрямо  патогените – Салмонела и Хеликобактер пилури, подобрява  състоянието на организма при колити и колон иритабиле, има и благотворно въздействие при алергичен ринит и атопичен дерматит.
 • Лактобацилус рамнозус (Lactobacillus rhamnosus) – полезен за предотвратяване на ротавирусни и други агресивни диарии при децата, по време и след употреба на антибиотици, съдейства за повишаване на имунитета.
 • Лактобацилус ройтери (Lactobacillus reuteri) – съдържа се в кърмата, произвежда веществото рутерин, който инхибира много патологични грам+ и грам- бактерии, гъбички и паразити, ефективен е срещу колики и повишено газообразуване, подтиска развитието на Хеликобактер пилори, който причинява язва и гастрит, убива Стрептококус мутанс, който се смята за причинител на кариеса по зъбите, недопуска възпаление на венците – гингивит.
 • Стрептококус термофилус (Streptococcus  thermophilus) – подобрява състоянието на организма след агресивни терапии – антибиотици и цетостатици, подпомага  растежа на полезните лактобацили, проучвания доказват, че в дългосрочен план има противотуморно действие.
 • Бифидобактериум инфантис (Bifidobacterium infantis) – смята се, че представлява до 90% от нормалната флора на детето и с възрастта намалява. При болести и агресивни терапии е необходимо чрез допълнителен внос да се възстанови първоначалната концентрация. Проучвания доказват благотворното му действие при простуда и агресивни вирусни инфекции, включително и грип.
 • Бифидобактериум бифидум (Bifiddobacterium bifidum)

Всички те, в концентрация 5 млрд. в саше се съдържат в Пробиотика  на Д-р Марио.

Най-учудващ е фактът, че въпреки всички свои открития доктор Ернст Моро живее скромно и не получава нито една награда, или друго подобно признание. Той е работил като педиатър до до самата си смърт през 1951-ва година.

 

Свързани статии:

Какъв да бъде Пробиотикът за деца

Пили сте антибиотик – задължително използвайте тази схема.

Как да изберем Пробиотик, който наистина работи.

 1. Димитрова

  Не знаех,че е негова.С нея спасих си а си, когато беше на 6 месеца с диария 1 месец.Нищо не помагаше, а Хумана нямаше.

 2. Магдалина Карлова

  Чудесна статия! Години трябваше да минат, за да разбера защо се казва “ Супа Моро”. Помогна на дъщеря ми, когато нямаше 40 дена!
  Благодаря!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*