Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Д-р Марио Янакиев: Добрият лекар няма да оправдае детска болест с растеж на зъбки

Чуйте интервюто на Д-р Марио Янакиев за “Хоризонт”.

 

Хубава или лоша, искаме или не искаме, виртуалната медицина или търсенето на лечение в интернет за различните болести е факт в съвременното общество, който не бива да се пренебрегва. Това каза за Радио Кърджали педиатърът д-р Марио Янакиев, самият той създател на сайт с практическа медицинска насоченост.
Исках да комуникирам с майките виртуално. И сега мога да се похваля с повече виртуални пациенти, отколкото реални. И това е медицина. А тогава, през 2008 година, беше контрапункт на друг сайт на майки, където имаше много силно движение против ваксините, каза д-р Марио Янакиев. Майките питат, те не са удовлетворени от прегледите, от бързането на лекаря, който няма време да обясни всичко и те търсят второ мнение. Обаче много често го търсят във виртуалното пространство, където някакви анонимни хора дават съвети. Затова реших чрез сайта, чрез фейсбук-групата и моето име на истински съществуващ лекар, малко от малко да им давам съвети, за да не тръгнат в лошата посока, да не се самолекуват, обяснява решението си педиатърът. Винаги чрез сайта обаче съм подкрепял лекуващия лекар, категоричен е д-р Янакиев.
Според него инфекцията от морбили в България няма да се развие в епидемия, тъй като колективният имунитет в България е добър и има добър обхват с ваксини на децата. Що се отнася до антиваксиналните настроения, дискусията За и Против ваксините не е дискусия за родители във фейсбук, а е въпрос, който трябва да се реши от експерти, коментира лекарят.
Те преценят кога да се въведе една ваксина, кога да падне, как да се прави. Това е много сложен елемент от превантивната медицина. ваксинирането е социална дейност, не толкова индивидуална. Лошото е, че антиваксинално настроените го пречупват винаги през собственото си его и се възползват от това, че другите са ваксинирани, за да не се разболее тяхното дете, защото колективният имунитет спасява, коментира д-р Марио Янакиев. Той е категоричен, че ваксината срещу морбили е една от най-безопасните. Той припомни, че преди години безплатните ваксини са били “живи” и всяко трето дете е правело усложнения. Тогава препоръчвах на родителите да купуват по-скъпи, но качествени от аптеките. И никой не правеше на въпрос това. Сега, когато добрите ваксини станаха безплатни, се появиха и настроенията против тях, казва педиатърът.
Новите майки обичат да се “упражняват” на тема отглеждане на деца, смята д-р Марио Янакиев. Според него, хубавото при съвременните родители е, че бащите се включват активно в отглеждането на бебето още от първия му месец, докато бабите остават на по-заден план и не им се позволява да се намесват много-много. Днешните млади родители изграждат едно споделено и отговорно отглеждане на децата си. Това показват и посещенията в детската консултация, където 90 на сто от майките са придружавани от татковците.
Личното му мнение е, че трябва да се помага на майката, особено ако децата са две и са с малка разлика. “За” съм да се ползва опита на по-възрастните или да се наеме човек да помага, защото съм против яслата, казва д-р Марио Янакиев. Според него добрият лекар никога няма да оправдае болестно състояние с растеж на зъбки и никога няма да препоръча на майката да даде бебето си на ясла до третата му година.
Цялото интервю на Станислава Георгиева с д-р Марио Янакиев може да чуете в прикачения звуков файл.

 

Свързани статии:

Лекарите препоръчват тези Природни продукти за имунитета.

Златните правила на Д-р Марио за ваксините.

Книга “Кодът на детския имунитет”.

Колко нормално продължава една инфекция.

 1. Офелия Николова

  Др.Янакиев,прочетох статията и ми направи впечатление изказването ви,че сте против яслата.Бихте ли обяснил защо,ще бъде интересно и полезно?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Офелия, Изслушайте интерюто и ще разберете.
   Яслата – съвпада с период на детето, в който има най-слаб имунитет. Острите инфекции при дете между 2 и 3 години протичат много по-трудно и продължително. Тук е началото и на аденоидитът.
   Скоро в сайта ще се появи Вип зона, където ще намерите отговор на много въпроси.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

   1. Станислава Митрева

    Всичко, което казва Д-р Янакиев е много вярно, особено за ранното даване на детето на ясла. От опит потвърждавам думите му. Моята дъщеря започна да посещава ясла на 1 год. и 10 месеца. Няма да изпадам в подробности, но два месеца по-късно тя направи двустранна пневмония и 10 дни бяхме в болница. Използвах всички възможни отпуски, задържах я 4 месеца и когато отново започна посещаемост се влезна в един омагьосан кръг, в последствие се намери и 3-та сливица, гнойни двустранни отити, отново усложнения и болнично лечение, какво ли не….От почти 2 години по схема на Д-р Янакиев, стриктно си давам нещата, които той индивидуално й предписа, всички скептици покрай мен са изумени как сред толкова вируси и променливо време тя се задържа здрава и без отсъствие в градината. Но се иска постоянство, търпение и дори вяра. Аз изказвам своите огромни благодарности и уважение към този прекрасен педиатър!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*