Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Детето ми има температура- о, ужас!

624-400-temperatura

 

Няма друг симптом, който толкова да тревожи майката. Правят се всякакви „героични” действия, които целят нейното нормализиране до заветните 37.

Температурата е един от многото симптоми, който говори, че детето има инфекция. В определени стойности тя има благоприятен ефект за справяне с микроорганизмите. Вдигане на висока температура – над 38,8 говори за добра реактивност /отговор/ на детския организъм. Разбира се при такива стойности трябва да се приемат температуронормализиращи медикаменти.

Интуитива – приема се при първи симптоми на вирус, простуда или контакт с болен.

 

Нормалната телесна температура е 37 градуса. Стойности които са между 37 и 37,5 се наричат субфебрилни. / фебрилни означава температурни/. В повечето случаи те не са опасни. Малкият детски организъм има неукрепнал терморегулационен център и е възможно нормално да има такива стойности. Изключение прави ако са съчетани с други симптоми и са продължително време.

Най – добрите термометри са електронните и обикновените живачни. Не се оказаха удачни бибероните – термометри и ушните. При малкото бебе най – лесно се измерва телесната температура в дупето. Вкарва се живачното резервоарче в ануса и се държи 2 минути. От показаната стойност се приспада 0,5 гр. /ако измерената температура показва 37,8 , то действителната на детето е 37,3гр./ Когато порасне кърмачето , то тя може да се измерва под мишницата за 5 минути и не се приспада нищо.

АКО ТЕМПЕРАТУРАТА Е ЕДИНСТВЕН СИМПТОМ ОТ САМОТО НАЧАЛО НА БОЛЕСТТА И ДЕТЕТО Е В ДОБРО ОБЩО СЪСТОЯНИЕ – НЕ Е СТРАШНО. РАЗБИРА СЕ СЪСТОЯНИЕТО ТРЯБВА ДА СЕ СЛЕДИ И ДА НЕ ПРОДЪЛЖАВА ПОВЕЧЕ ОТ 3 ДНИ.

При първи прояви на вирус – Интуитива.

АКО ДЕТЕТО КАШЛЯ И/ИЛИ ИМА ХРЕМА И В ХОДА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО ВДИГНЕ ТЕМПЕРАТУРА, ТО ТРЯБВА ДА СМЕ ВНИМАТЕЛНИ. В СЛУЧАЯ ТЕМПЕРАТУРАТА МАРКИРА УСЛОЖНЕНИЕ И ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВА АДЕКВАТНО.

ДЪЛГОТРАЙНАТА СУБФЕБРИЛНА ТЕМПЕРАТУРА, СЪЧЕТАНА С ДРУГИ СИМПТОМИ КАТО НЕВИРЕЕНЕ, ПОВРЪЩАНЕ И ДР. ИЗИСКВА ПЪЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЕ И СЪОТВЕТНОТО ЛЕЧЕНИЕ.

КОГАТО ДЕТЕТО ЗАПОЧНЕ ДА ВДИГА ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА, ТО Я ЦЕНТРАЛИЗИРА – КРАЙНИЦИТЕ СА ЛЕДЕНИ А ТЯЛОТО „ГОРИ”. МНОГО ЧЕСТО ЗАПОЧВА ДА ТРЕПЕРИ И ДА СЕ ИЗПОТЯВА – ТОВА Е ТРЕСКАВ СИНДРОМ. ДА НЕ СЕ БЪРКА С ТЕМПЕРАТУРЕН ГЪРЧ. ПРИ НЕГО ИМАМЕ ВРЕМЕННА ЗАГУБА НА СЪЗНАНИЕ, ПОГЛЕДА СЕ ВТРЕНЧВА В ЕДНА ТОЧКА. МОЖЕ ДА ИМАМЕ ИЗПЪВАНЕ ИЛИ ПОТРЕПВАНИЯ НА КРАЙНИЦИТЕ И ИЗПУСКАНЕ ПО МАЛКА И ГОЛЯМА НУЖДА. Това състояние е много драматично и първата работа на родителя е да се мъчи „да му извади езика”. Правилното действие е да бъде поставено настрани и по някакъв начин да му свалим температурата. Ако е продължителен гърча, трябва да се извика спешна помощ и да му се направят съответните медикаменти.

 

Прочетете  още  за  температурата  и  нейната  характеристика   при  различни  болести  при  детето…

 

КАКЪВ ДА БЪДЕ НАШЯТ ПОДХОД ПРИ ТЕМПЕРАТУРА? При по – малка температура се правят компреси от вода и оцет в равни количества. Поставят се по коремчето, гръбчето, челото – възможно най – голяма площ да обхване. Грешно е да се слагат само по китките и ходилата. При по – висока температура детето се намазва с вода и медицински спирт 90 градуса смесени в равни количества. Тук също важи принципа да се обхване по – голяма площ.

Има няколко групи медикаменти, които можем да използваме. Първата е тази на ПАРАЦЕТАМОЛА. Към нея принадлежат препаратите : Парацетамол, Панадол, Дафалган, Ефералган, Калпол и др. Към другата група спада Нурофена. Трети препарат, който се използува е Хексалгина /съдържа аналгин/.

И ТАКА, КОГАТО ДЕТЕТО ВДИГА ТЕМПЕРАТУРА И ТЯ Е НАД 37,8 ЗАПОЧВАМЕ ДА РЕДУВАМЕ ПРЕЗ ТРИ ЧАСА ПАНАДОЛ /калпол, ефералган, дафалган и др./ С НУРОФЕН В СЪОТВЕТНИТЕ ДОЗИ. АКО ВЪПРЕКИ ПРИЕМА ДЕТЕТО ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОКАЧВА ТЕМПЕРАТУРАТА И СТАНЕ НАД 39 ГРАДУСА, ТОГАВА ВКЛЮЧВАМЕ ХЕКСАЛГИН НА КАПКИ В СЪОТВЕТНАТА ДОЗА. ЕДИНСТВЕНОТО УСЛОВИЕ Е ДА Е МИНАЛ ПОНЕ ЕДИН ЧАС ОТ ДАВАНЕТО НА НЯКОЙ ОТ ПРЕДИШНИТЕ МЕДИКАМЕНТИ.

ТРЯБВА ДА РАЗВЕНЧАЕМ МИТА, ЧЕ АНТИБИОТИЦИТЕ СВАЛЯТ ТЕМПЕРАТУРАТА. ТЯХНОТО ДЕЙСТВИЕ Е ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕТСКИЯ ОРГАНИЗЪМ ОТ БАКТЕРИАЛНИ УСЛОЖНЕНИЯ.

АНТИБИОТИЦИТЕ НА СА ТЕМПЕРАТУРОПОНИЖАВАЩИ МЕДИКАМЕНТИ.

Къде може да ни помогне хомеопатията? Ако детето е правило температурен гърч, то винаги при последващи покачвания на температура трябва да използваме препарата Беладона 15сн – три пъти дневно по 5 гранули. Тя се дава и при много висока температура, когато детето е зачервено и изпотено. При много висока температура – над 39 градуса, която се е появила след излагане на студ ,много удачен препарат е Аконит 9сн. Ако детето има умерена температура и лекарят ни е казал, че диагнозата е херпангина, то много удачен медикамент е Рус токсикодендрон 9сн. Дава се три пъти по 5 гран.

 

СМЯТАМ, ЧЕ СЕ УБЕДИХТЕ, ЧЕ НЕ Е ТОЛКОВА СТРАШНО ДЕТЕТО ВИ ДА ВДИГНЕ ТЕМПЕРАТУРА.

 

ПРОСТО ТРЯБВА ХЛАДНОКРЪВНО ДА ДЕЙСТВАТЕ.

 

УСПЕХ!

Интуитива – ефективна и безопасна. При първи симптоми на вирус, простуда или контакт с болен.

 

Сродни статии:

Висока температура.

Вижте кой показател в кръвта се променя при covid-19.

Синдромът на дългия ковид.

 1. Величка

  Здравейте д-р Янакиев, дъщеря ми пие вече 7 ден Аугментин 600 за ангина, която се повлия много добре но от снощи сме с хрема и отново казва че я боли гърлото. Антибиотика все още го даваме казано ни беше от лекаря че трябва да го даваме 12 дни. видях и гърлото не е червено няма нищо притеснително там няма температура но от снощи е хремава и твърди че пак я боли гърло и казва също че я болят крачетата. Детето е на 6 г.

  1. Mario Janakiev

   Здравйте Величка,
   Важното е да се измерва температурата. За болките в гърлото давайте Фитолака 9 сн – 3 пъти оп 5 гран.
   Продължете антибиотика още 2-3 дни. Направете изследвания – пълна кръвна картина и с-реактивен протеин.
   След това трябва да възстановите детето.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 2. Антоанета

  Здравейти д-р Марио, сина ми е та 5г от петък вечерта е с температура 38 и я подържа вече цял ден,крайниците са му студени, няма др.симптоми или поне до този момент, общото му състояние и добро, е ни скача и играе както останалите дни ,но не е омърлушен.давам му давала съм му единствено беладона 9 по 5гр.през 2ч. Не съм го водила на лекар то този момент

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Антоанета,
   Трябва да се прегледа детето.
   И зависи каква е диагнозата – ако има херп ангина – мехурчета по гърлото – давайте Рус токсикодендрон 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 3. Таня Иванова

  Здравейте, синът ми е на 5 годинки и вече 5 ден поддържа температура от 37,5 до 39,5! От 3 дена се запуши нослето и има гъсти сополи които трудно вади, няма други симптоми! Моля за съвет!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Таня,
   Посетете лекар за преглед, за да се знае точната диагоза.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 4. Светлана

  Здравейте, синът ми на 4г. от два дни е с температура м/у 37,5 – 38,3, влажна кашлица, която го дави буквално, чак до повръщане стига, днес забелязох и леко разстройство. Вчера педиатърката го прегледа и каза, че има зачервено гърло, но гърдите му са чисти, изписа Изопренозин сироп, Амбрекс за кашлицата, и да му впръсквам в гърлото спрей, както и за носа Назик. Но ме притеснява температурата, че не успявам да я смъкна по никакъв начин, снощи му дадох Нурофен, сваля за около 4-5 часа и после пак я вдига. Днес дадох Панадол, но той от кашлицата се задави след половин час и повърна и едва ли организмът е усвоил лекарството. Моля дайте ми някакъв съвет, кое да лекувам – кашлицата ли, гърлото ли, температурата ли да свалям…. какво да правя!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Светлана,
   Състоянието изисква преглед и лекарят да ви обясни кое лекарство за какво се дава.
   Не мога да преценя терапия и да дам съвет дистанционно.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 5. Мариета

  Здравейте,
  Дъщеря ми е на 9 мессца без една седмица и от 2 дни сме със сополки и сме с диагноза възпаление на носоглътката или ринофарингит.
  Изписаха ни:
  Глюконат лактат сироп
  Назо дрил спрей
  Капки правени в аптека с адреналин и гентамицин и др. Съставки, които не смятам за подходящ
  Ампула витамин с и имунобор кидс
  Панадол 5 дни вечер по 5 ml
  Давам и коризалия, но нз за нея по колкп хапченца
  Много съм притеснена нз дали тези неща са ок зА нея мислех да правя и капкинс клеева тинктура и сребърна водс но нз пропорцията
  Благодаря Ви!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мариета, Давайте й Алиум цепа 9 сн – 3 пъти по 5 гран. разтворени в малко вода през устата и впръсквайте спрей Силвер скалер – 3 пъти по 1 впр. в носа. Детето трябва да се контролира от лекар.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up