Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Детето ми има температура- о, ужас!

624-400-temperatura

 

Няма друг симптом, който толкова да тревожи майката. Правят се всякакви „героични” действия, които целят нейното нормализиране до заветните 37.

Температурата е един от многото симптоми, който говори, че детето има инфекция. В определени стойности тя има благоприятен ефект за справяне с микроорганизмите. Вдигане на висока температура – над 38,8 говори за добра реактивност /отговор/ на детския организъм. Разбира се при такива стойности трябва да се приемат температуронормализиращи медикаменти.

Интуитива – приема се при първи симптоми на вирус, простуда или контакт с болен.

 

Нормалната телесна температура е 37 градуса. Стойности които са между 37 и 37,5 се наричат субфебрилни. / фебрилни означава температурни/. В повечето случаи те не са опасни. Малкият детски организъм има неукрепнал терморегулационен център и е възможно нормално да има такива стойности. Изключение прави ако са съчетани с други симптоми и са продължително време.

Най – добрите термометри са електронните и обикновените живачни. Не се оказаха удачни бибероните – термометри и ушните. При малкото бебе най – лесно се измерва телесната температура в дупето. Вкарва се живачното резервоарче в ануса и се държи 2 минути. От показаната стойност се приспада 0,5 гр. /ако измерената температура показва 37,8 , то действителната на детето е 37,3гр./ Когато порасне кърмачето , то тя може да се измерва под мишницата за 5 минути и не се приспада нищо.

АКО ТЕМПЕРАТУРАТА Е ЕДИНСТВЕН СИМПТОМ ОТ САМОТО НАЧАЛО НА БОЛЕСТТА И ДЕТЕТО Е В ДОБРО ОБЩО СЪСТОЯНИЕ – НЕ Е СТРАШНО. РАЗБИРА СЕ СЪСТОЯНИЕТО ТРЯБВА ДА СЕ СЛЕДИ И ДА НЕ ПРОДЪЛЖАВА ПОВЕЧЕ ОТ 3 ДНИ.

При първи прояви на вирус – Интуитива.

АКО ДЕТЕТО КАШЛЯ И/ИЛИ ИМА ХРЕМА И В ХОДА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО ВДИГНЕ ТЕМПЕРАТУРА, ТО ТРЯБВА ДА СМЕ ВНИМАТЕЛНИ. В СЛУЧАЯ ТЕМПЕРАТУРАТА МАРКИРА УСЛОЖНЕНИЕ И ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВА АДЕКВАТНО.

ДЪЛГОТРАЙНАТА СУБФЕБРИЛНА ТЕМПЕРАТУРА, СЪЧЕТАНА С ДРУГИ СИМПТОМИ КАТО НЕВИРЕЕНЕ, ПОВРЪЩАНЕ И ДР. ИЗИСКВА ПЪЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЕ И СЪОТВЕТНОТО ЛЕЧЕНИЕ.

КОГАТО ДЕТЕТО ЗАПОЧНЕ ДА ВДИГА ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА, ТО Я ЦЕНТРАЛИЗИРА – КРАЙНИЦИТЕ СА ЛЕДЕНИ А ТЯЛОТО „ГОРИ”. МНОГО ЧЕСТО ЗАПОЧВА ДА ТРЕПЕРИ И ДА СЕ ИЗПОТЯВА – ТОВА Е ТРЕСКАВ СИНДРОМ. ДА НЕ СЕ БЪРКА С ТЕМПЕРАТУРЕН ГЪРЧ. ПРИ НЕГО ИМАМЕ ВРЕМЕННА ЗАГУБА НА СЪЗНАНИЕ, ПОГЛЕДА СЕ ВТРЕНЧВА В ЕДНА ТОЧКА. МОЖЕ ДА ИМАМЕ ИЗПЪВАНЕ ИЛИ ПОТРЕПВАНИЯ НА КРАЙНИЦИТЕ И ИЗПУСКАНЕ ПО МАЛКА И ГОЛЯМА НУЖДА. Това състояние е много драматично и първата работа на родителя е да се мъчи „да му извади езика”. Правилното действие е да бъде поставено настрани и по някакъв начин да му свалим температурата. Ако е продължителен гърча, трябва да се извика спешна помощ и да му се направят съответните медикаменти.

 

Прочетете  още  за  температурата  и  нейната  характеристика   при  различни  болести  при  детето…

 

КАКЪВ ДА БЪДЕ НАШЯТ ПОДХОД ПРИ ТЕМПЕРАТУРА? При по – малка температура се правят компреси от вода и оцет в равни количества. Поставят се по коремчето, гръбчето, челото – възможно най – голяма площ да обхване. Грешно е да се слагат само по китките и ходилата. При по – висока температура детето се намазва с вода и медицински спирт 90 градуса смесени в равни количества. Тук също важи принципа да се обхване по – голяма площ.

Има няколко групи медикаменти, които можем да използваме. Първата е тази на ПАРАЦЕТАМОЛА. Към нея принадлежат препаратите : Парацетамол, Панадол, Дафалган, Ефералган, Калпол и др. Към другата група спада Нурофена. Трети препарат, който се използува е Хексалгина /съдържа аналгин/.

И ТАКА, КОГАТО ДЕТЕТО ВДИГА ТЕМПЕРАТУРА И ТЯ Е НАД 37,8 ЗАПОЧВАМЕ ДА РЕДУВАМЕ ПРЕЗ ТРИ ЧАСА ПАНАДОЛ /калпол, ефералган, дафалган и др./ С НУРОФЕН В СЪОТВЕТНИТЕ ДОЗИ. АКО ВЪПРЕКИ ПРИЕМА ДЕТЕТО ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОКАЧВА ТЕМПЕРАТУРАТА И СТАНЕ НАД 39 ГРАДУСА, ТОГАВА ВКЛЮЧВАМЕ ХЕКСАЛГИН НА КАПКИ В СЪОТВЕТНАТА ДОЗА. ЕДИНСТВЕНОТО УСЛОВИЕ Е ДА Е МИНАЛ ПОНЕ ЕДИН ЧАС ОТ ДАВАНЕТО НА НЯКОЙ ОТ ПРЕДИШНИТЕ МЕДИКАМЕНТИ.

ТРЯБВА ДА РАЗВЕНЧАЕМ МИТА, ЧЕ АНТИБИОТИЦИТЕ СВАЛЯТ ТЕМПЕРАТУРАТА. ТЯХНОТО ДЕЙСТВИЕ Е ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕТСКИЯ ОРГАНИЗЪМ ОТ БАКТЕРИАЛНИ УСЛОЖНЕНИЯ.

АНТИБИОТИЦИТЕ НА СА ТЕМПЕРАТУРОПОНИЖАВАЩИ МЕДИКАМЕНТИ.

Къде може да ни помогне хомеопатията? Ако детето е правило температурен гърч, то винаги при последващи покачвания на температура трябва да използваме препарата Беладона 15сн – три пъти дневно по 5 гранули. Тя се дава и при много висока температура, когато детето е зачервено и изпотено. При много висока температура – над 39 градуса, която се е появила след излагане на студ ,много удачен препарат е Аконит 9сн. Ако детето има умерена температура и лекарят ни е казал, че диагнозата е херпангина, то много удачен медикамент е Рус токсикодендрон 9сн. Дава се три пъти по 5 гран.

 

СМЯТАМ, ЧЕ СЕ УБЕДИХТЕ, ЧЕ НЕ Е ТОЛКОВА СТРАШНО ДЕТЕТО ВИ ДА ВДИГНЕ ТЕМПЕРАТУРА.

 

ПРОСТО ТРЯБВА ХЛАДНОКРЪВНО ДА ДЕЙСТВАТЕ.

 

УСПЕХ!

Интуитива – ефективна и безопасна. При първи симптоми на вирус, простуда или контакт с болен.

 

Сродни статии:

Висока температура.

Вижте кой показател в кръвта се променя при covid-19.

Синдромът на дългия ковид.

 1. Евелина

  Здравейте доктор Янакиев, малкият ми син (почти 3г.) беше на антибиотично лечение предишната седмица. Три дни след като спрях антибиотика , той вдига температура 38 градуса. В добро общо състояние е , храни се. Давах му инфлуцид 3 по 1 таб профилактично след антибиотика. След почивните дни ще го водя за преглед, единственото което имах е Изорекс и му дадох + витамин С. Какво ще ме посъветвате ?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Евелина,
   Най-вероятно е нова вирусна инфекция.
   Препоръчвам Ви да му давате Рус токсикодендрон 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   За възстановяване след поредицата от инфекции – сироп Д-р Марио ИмуноКидс – 2 пъти по 3 мл.
   Разбира се, много е важен прегледа при педиатър и назначаването на пълна кръвна картина + с-реактивен протеин.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

   1. Евелина

    Благодаря ви! Утре ще го водим на изследвания и консултация. След това ще взема сиропа имунокидс.

 2. Здравейте доктор Янакиев! Синът ми три години и четири месеца вече втора вечер вдига температура 38.7. През деня му няма нищо, а вечер вдига. На какво може да се дължи?!?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, Разбира се най-вероятната причина е вирусна инфекция. Трябва да посетите лекар.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 3. Калина

  Здравейте, д-р Янакиев,
  Имам дъщеря на 5 г, която обикновено реагира с много високи температури -над 39, често 40, на всяко почти заболяване (но пък боледува 2-3 пъти годишно, и то не драматично, като се изключи температурата). Сега, след двуседмични сополи и кашлица, които ту затихват, ту след плувна отново се появяваха, от 3 дни вдига 38 -38,8 през деня и вечер ги сваля. Единствено съм давала Беладона и Шуслерови соли по свое усмотрение, и малинов сок, не съм ходила на лекар, защото всяка вечер към 9 ч като измеря 36,7 (когато обикновено е пика на температурите при нас) и се запазват до сутринта, решавам, че всичко е наред, а на другия ден към 11 ч пак вдига, като цяло е жизнена, с понижен апетит.
  Бих искала да попитам дали сте срещали в практиката си такова развитие на температурата, да спада без пиретици след 7-8 вечерта, да няма цяла нощ, а през деня да се появява към 10- 11 сутринта, и така няколко дни?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Калина, Да, имам съм случаи. Задължително посетете лекар и направете нужните изследвания – пълна кръвна картина и с-реактивен протеин.
   За възстановяване ще е нужно да приема тази схема след оздравяване : сутрин Пулсатила 30 сн – по 5 гран. и сироп ИмуноКидс – 2 пъти по 5 мл.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

   1. Антоанета

    Здравейте д-р Марио. Синът ми в събота следобяд повиши температурата която беше 37.6 нищо не дадох изчаках не се повиши . В неделя през деня беше жизнени нямаше температура,но чак към 9 ч вдигна пак и беше 38.6 и дадох Панадол . Днес понеделник през деня пак си беше жизнен нямаше температура и отново към 9 вдигна 37.6 . Единственото давам осцилококцинум 2 пъти по 1 флакон . Вие какво препоръчвате . Благодаря предварително.

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Антоанета, Детето трябва да се следи от лекар.
     Добре ще се отрази Интуитива – 3 пъти по 5 капки.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

  1. Здравейте доктор Янакиев искам да Ви запозная с клиничната история на дъщеря ми във връзка с ползването на вашия сироп Имунокиндс. Тя е на 9г. През месец декември беше приета в болница за лечение на цитомегало вирус при 40 градуса температура. Беше констатирано след 4 теста отрицателен, че е прекарала корона вирус и има антитела. Лечението беше проведено с 5 антибиотика и ацикловир. След изписване и около три седмици започна през седмица да вдига температура – за периода около 4 пъти да по два три дни. Последния път преди два дни. Ден преди това са й направениконтролни ПКК, ц реактивен протеин, скенер на бял дроб и ехограф на органи . Всичко беше в норма. Но беше изложена пак на вятър и студено време при изследванията. Ще бъда благодарна да споделите мнение дали сиропа би се отразил добре на имунтета, който вероятно реагира.

   1. Mario Janakiev

    Здравейте, Мисля, че Имунокдис бисе отразил добре на дететео Ви, в комбинация с Пулсатила 30 сн – по 5 гран. на ден.


    Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 4. Антония Коева

  Здравейте доктор Янакиев, Синът ми е на 3 месеца и преди поставяне на първите ваксини (съответно на два месеца) до сега поддържа 37,6-37-7градуса ректална температура. След поставяне на ваксина се е покачвала до 38,3(отново ректална). Нормално температурата му стои окколо 37,6-37,7ректално. Трябва ли да се притеснавям? Детето има апетит, будно е, играе си, когато спи на допир челцето му е хладно. Само когато е буден му меря температурата и обикновено е в тези стойности. Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, Ректалната тепература се приспада с 0,5 градуса.
   Ако след това температурата е субфебрилна – 37,2 .5 1то се налага да се назначат изследвания – пълна кръвна картина, с-реактивен протеин и пълна урина.
   Прочетете повече в книгата “От Нула”.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up