Занятията ще се провеждат онлайн

Седмица след първия звънец две училища затвориха заради учители с COVID-19. Едното е в София, а другото – във Варна.

Решението за училище „Васил Левски” в морския град е взето след като двама преподаватели бяха диагностицирани с коронавирус. Учебното заведение е затворено за дезинфекция, а занятията ще се провеждат онлайн. На този етап няма установени случаи на заразени ученици. Очаква се занятията там да бъдат възстановени в сряда.

Единични случаи на заразени деца има в други две варненски училища. Паралелките там преминават на дистанционно обучение, съобщиха от регионалното управление по образованието в морския град.

„Двама заразени имаме. Първият учител, който няма контакт с децата, е установен преди 14-ти. Другият учител го установихме в петък вечерта, когато излезе положителният тест. Той вече беше контактен с ученици и на педагогически съвет решихме днешния ден да бъде учебен, но в електронна среда”, обясни Стела Петрова – директор на НУ „Васил Левски” – Варна.

„Беше създадена работна група с РЗИ с община Варна и с РУО, с инспектората по образование. Всеки директор знае своите задължения при условие, че има наличие на COVID-19, било то при учител или някой от учениците. Пуска се само класът, в който е установен болен, и се изследват само контактните лица, т.е. не се правят тестове на всички, освен ако нямат симптоми естествено”, обясни областният управител Стоян Пасев.

Трима са учителите от 107 ОУ в София с коронавирус, а учебното заведение днес е затворено за дезинфекция. „И тримата колеги в момента се чувстват добре”, заяви директорът на 107 ОУ „Хан Крум” Данко Калапиш, цитиран от БГНЕС.