Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

В детските градини в Германия децата имат зеленчукова градина, не рецитират стихчета на тържества…

Оказа се, че да обобщиш образователната система в Германия за децата до 5 години е толкова трудно, колкото и да получиш място в детска градина в София. Но и в Германия нашите сънародници срещат трудности, някои дори са несравними с изискванията на ИСОДЗ, но все пак нека разгледаме какви са параметрите на детските заведения в провинциите в Германия.

 

Видовете детски градини в Германия са общински, католически, евангелистки, родителски и частни детски заведения. Таксите са различни, в зависимост от това кой ги менажира. В Германия е популярен методът да има фирмени детски градини, например към BOSCH има осигурен детски център. Има и веган градини, вегетариански, двуезични, както и чуждоезични.

Без тържества, нека децата са деца

Децата в градините, които са насочени към заниманията, имат “часове” по математика, театър, език, чужд език, труд и творчество, спорт, медии, шах и тн. Курсовете се увеличават с възрастта. Такива градини са кът, тъй като в Германия предимно оставят децата да бъдат деца, не ги натоварват от малки с уроци и представления. Но има и изключения.

“От ноември редовно започват занимания за децата – пеене за родителите, пеене на възрастни хора, коледна пекарна, работилнички с родителите, правихме заедно и латерни за св. Мартин, коледно тържество в групата с родители, събирахме се и за закуска веднъж заедно”, разказва майка от германската столица.

Интуитива – при първи симптоми на вирус или контакт с болен.

 

 

В Берлин яслите и детските градини са безплатни, доплаща се 23 евро за храна месечно

Още през 2018 г. правителството предложи в столицата на Германия – Берлин яслите и детските градини да са безплатни.

Берлин е първият град, който напълно премахна таксите за общинските дневни центрове в страната, като вече го следват и други икономически центрове

В западна Германия е сто пъти по-трудeн приемът в детска градина от този в източна Германия

В Източна Германия над 90 процента от жените се връщат на работа в първата година от майчинството си и оставят децата в детска градина. Към 2018 г. 42 процента от децата под тригодишна възраст имат място в детско заведение в източна Германия. В западна Германия само 12 процента от децата в тази възрастова група посещават детска градина.

 

Пробиотик Д-р Марио – ефективен срещу летните вируси.

 

Пращат CV на детето

Ясни критерии за прием няма – някъде ги нареждат според това кога са се записали родителите, други хора пращат един вид CV на детето си със снимка, таланти, интереси. Но масово изискват децата да са имунизирани от тетанус.

В Баден-Вюртенберг яслата е екзотика, струва рекордните 740 евро

“В Баден-Вюртенберг все още се счита, че жена която дава детето си в ясла е лоша майка. Намират за ненормално да си оставиш детето цял ден държавата да ти го гледа и да отидеш на работа. Естествено със същия манталитет са и в общините и респективно яслите в нашия район са екзотика. Цените също са съразмерни на екзотична почивка на Карибите. Най-евтината ясла иска 740 Евро на месец за да гледат детето на топло от 7:30 до 16:30”, коментира българка, която живее в провинцията.

В НЯКОИ ЯСЛИ НЯМАТ ПРАКТИКА ДА СЛАГАТ ДЕЦАТА ДА СПЯТ СЛЕДОБЕД И ИМА ОТДЕЛЕН КЪТ С МАТРАЦИ ЗА ДЕЦА, КОИТО СЕ ЧУВСТВАТ УМОРЕНИ.

В Бавария се кандидатства за място в ясла, докато жената е все още бременна

В провинция Бавария от 8 до 17:00 таксата е 550 евро на дете за ясла и към 300 евро за детска градина. На места се плащат и по 60 евро на месец за храна – закуска, обяд и следобедна закуска. Някои родители плащат на ден (към 1,50 евро),

други си носят закуската и обяда от вкъщи, плодове и зеленчуци, а в някои детски градини родителите носят дори и тоалетната хартия.

Почивката на повечето детски градини е около 5-6 седмици в годината – 2-3 седмици лятото, 2 седмици зимата около Коледа., няколко дена около Великден, и на някой друг празник в Германия.

Източник – detskitegradini.com

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*