Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Възможно ли е заради поставена ваксина да се получи положителен PCR тест?

Може ли след като човек си постави ваксина срещу Covid-19, да се окаже, че направен впоследствие PCR тест за наличие на коронавирус в тялото е положителен заради това?

На този и на няколко други въпроси отговарят епидемиолози от Австралиския нацонален университет в статия за изданието The Conversation, цитирани от Дневник. Те се опитват да разсеят някои митове, сред които най-популярният, че ваксина може да зарази човек с Cоvid-19.

Категоричният отговор е “Не”, а обяснението е, че този тест засича иРНК (генетичен материал) от SARS-CoV-2 – коронавирусът, причиняващ заболяването Covid-19. Причината е, че макар да е споменавано неведнъж, че въпросната информационна РНК се съдържа във ваксината на Pfizer/BionTech, в действителност става дума за малка част от цялата вирусна рибонуклеинова киселина на вируса, която няма как да бъде засечена от теста.

 

 

Освен това тя не може да се възпроизвежда в човешкото тяло (целта ѝ е да предизвика имунен отговор и организмът да произведе антитела), т.е. няма как да достигне достатъчни количества, които да бъдат засечени от PCR тест.

Ваксината на AstraZeneca е с част от ДНК на коронавируса, но тя е в аденовирусен носител и също не може нито да зарази човек със SARS-CoV-2, нито да доведе до положителен резултат от PCR тест.

Какъв е ефектът от ваксинацията при тестовете за антитела?

Докато PCR тестът търси сегашна инфекция, серологичните тестове (тестовете за антитела) засичат предишно заразяване. Така се проверява дали имунната система е произвела антитела срещу коронавируса и ако има такива, значи тялото е било изложено на негова атака.

Понеже произвеждането и натрупването на антитела отнема време, положителният резултат показва, че заразяването е станало преди седмици или месеци.

Интуитива на Dr.Mario – Ефективна Природна тинктура при първи симптоми на вирус

 

Но тялото произвежда антитела и в отговор на ваксинирането, така че последващ положителен тест за антитела потвърждава изградена защита срещу тежките форми на заболяването.

С увеличаването броя на ваксинираните ще става все по-трудно с тестове за антитела да се прави разлика между някой, който се е срещнал с коронавируса преди месеци и този, който се е ваксинирал преди месец.

Трябва ли човек да се тества, ако се е ваксинирал, но продължава да има симптоми на Covid-19?

Да, тестването ще продължи, докато коронавирусът обикаля света. Макар ваксините да са с обещаващи резултати за защита от смърт или тежко разболяване, те не гарантират 100% защита от повторно заразяване.

Данни от реалния свят, а не от лаборатории или компютърни модели, показват, че ваксинирани все още може да се заразят, но обикновено прекарват заболяването незабележимо или най-много в средна по сериозност форма. И понеже още няма категорични данни, че ваксинираните спират да пренасят заразата, дори без да проявяват симптоми, важно е хората да продължават да се тестват.

Не бива да забравяме още, че не всеки ще получи ваксина. В момента най-младите хора, на които може да се поставя една от тях, са на 16 години. Не се правят инжекции на алергични към съставките, не е рутинна и препоръката за бременни да се ваксинират. Т.е. всички тези хора ще останат поне за известно време незащитени срещу коронавируса.

Тепърва се събира и информация за ефективността на ваксините срещу новите варианти на SARS-CoV-2. Така че тестването ще продължава и е желателно да се правят хиляди, а не стотици тестове – поне докато коронавирусът не отслабне и не се установи здравословен баланс в съжителството с него

 

Свързани статии:
Ваксинация за ковид при пациенти с онкологични заболявания.
Cfvid-19, ваксини и тестове(обновява се непрекъснато)
ИмуноБуст – за Предпазване и бързо възстановяване.

 

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*