Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Вашето бебе през единадесетия месец

ГРИЖИ, ПОВЕДЕНИЕ, ОТГЛЕЖДАНЕ – Бебето е много активно и любопитно. Отваря всички чекмеджета, до които има достъп, и може да изпразни съдържанието им. Обича да разглобява неща, пъха пръстчета в отвори, търкаля предмети.

Харесва книгите. Приятно му е да му четете, докато разглежда картинките. Прави опит да разлиства страниците – помогнете му! Добра идея е два-три пъти седмично да го събирате да си играе с други деца. Това общуване е много важно. В началото ще си играят паралелно (всяко дете своята игра), а по-късно ще създадат взаимодействие помежду си.

Бебето обича да си играете на криеница. Скрийте се някъде и извикайте името му. След като дойде при вас, зарадвайте се и кажете нещо от сорта на: „Бебето ме откри!“.

То иска да сте наблизо, докато си играе. Все още го измъчва безпокойство от евентуална раздяла. Това чувство е по-силно, особено когато сте на чуждо място.

На тази възраст детето се заиграва само̀ по-дълго време. Заслушвайте се – дълъг период на затишие означава, че прави нещо нередно. Едно от любимите му занимания е да се съблича – да си сваля обувките, чорапите, дрехите и дори памперса.

Харесва му да танцува на музика. Друго любимо занимание са игрите във вода. Използвайте различни пръскалки, когато е във ваната. Покажете му как се пълнят и изпразват чашки.

През този месец бебето се придвижва много активно, като се подпира на мебелите, затова проверете колко са стабилни и сигурни. Може да се снабдите и с пластмасови бебешки мебели, с които да си играе. Те също трябва да са стабилни и изработени от нетоксичен материал.

 

СЪН – Освен от нощния сън, бебето се нуждае и от кратък дневен, който е най-добре да бъде след обяда.

Някои бебета имат ускорен метаболизъм и винаги им е топло – отвиват се нощно време, не могат да търпят много дрехи, изпотяват се. Приемете, че това не е проблем, а индивидуална особеност на детето, която изисква да го обличате и завивате адекватно.

 

Прочетете  повече  в :