Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Варицела

Резюме


Варицелата  е  най-често  срещаната  шарка  у  нас  в  момента.

Боледуват  предимно  деца  от  1  до  10  годишна  възраст.

Не  са  пощадени  и  кърмачетата  под  6  месеца.

След  преболедуване  се  придобива  траен  имунитет.

От какво се причинява?


И така – тя се причинява от Varicella – Zoster Virus. При първа среща с този вирус се развива Варицела, а при преболедували се заболява от Херпес зостер.

Инкубационен  период – 21 дни.

Време  от  проява  на  първи  симптоми  до  оздравявяне  – 7 – 10 дни.

 

Какви са болестните промени?


Източник на инфекцията е болният човек. Вирусът се предава по въздушно – капков път, обикновено при тесен контакт с болния. Заболелия отделя вируса 48 часа преди обрива и 4 дни след появата му. На практика се считат за заразни до поява на срупчета по всички обриви.

Вирусът  попада  от  дихателната  лигавица  до  кръвта  и  се  разпространява  в  организма.

 

Какви са симптомите?


Клиника – много рядко има предшестващи симптоми като обща отпадналост, хрема, кашлица и температура. Обикновенно децата вдигат температура и след няколко часа започват да се появява типичните обриви.

Започват от главата и бързо се разпространяват по тялото и по крайниците. Почти не се среща по длани и ходила. Задължително се намира по окосмената част на главата. Не са пощадени лигавиците – може да се открие в лигавицата на устата, ларингса, конюнктивата, носа , вулва и др.

Обривните единици в началото са малки червени петна, които след няколко часа се превръщат в по- големи надигнати пъпки . Много бързо след това се появяват мехурчета върху тях. В началото съдържанието им е бистро , но след няколко дни помътнява. Обривните единици са самостоятелно, не се сливат. След 1-2 дни започва завяхване на мехурчета и образуването на тяхно място на корички.

Обривът при Варицелата се съпровожда с много силен СЪРБЕЖ. Той /обривът/ се появява на тласъци. При всеки обривен тласък обикновено се появява температура – 38 – 39 градуса.

Макар и рядко може да се срещнат и усложнения :

—бактериални кожни инфекции

—възпаление на черен дроб

—неврологични усложнения

—пневмонии и др.

 

 

Как се поставя диагноза?


Клиничните  данни  са  достатъчни – обрив  по  цялото  тяло,  задължително  с  мехурчета  и  задължително  по  главата  и  лицето.

 

С какво може да се обърка?


С  алергични  обриви,  други  шарки, ухапвания.

 

Как се лекува?


Симптоматично  с  противотемпературни  средства, локално се  третират  обривите  и  ако  има  силен  сърбеж – антихистаминанти.

Хомеопатичните  рус токсикодендрон  и  Сулфур  имат  много  добър  ефект.

Имуномодулатора  Изопренозин  с е  препоръчва  при  затегнати  случаи .

Как да се предпазим?


Намаляне  контактът  със  заразени.

Майки, не  искайте  вашите  здрави  деца  да  се  разболеят  от  шарка /тя  е  все  пак  болест/.

 

Какви са препоръките, след поставяне на дигнозата?


Изолиране  на  детето  7-`14  дни.

Задължително  след  болестта  да  се  приема  имуностимулиращ  медикамент,  защото  следващите  2-3  месеца  детето  е  с  намален  имунитет  и  може  да  се  разболее  от  други  вируси  и  бактерии.

 1. Антония

  Здравейте д-р Марио, дъщеря ми (5г.) от вчера има температура 37,5 и леко главоболие. Няма други оплаквания и като цяло е жизнена и има апетит. Преди седмица беше контакта с деде, което на следващия ден се обрина и се оказа варицела. Възможно ли е повишената температура при дъщеря ми да е причинена от варицела, въпреки, че за сега няма обрив? От снощи започнах да и давам Изоплинозин.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Антония, Да до дни ще стане ясно. Следете за появата на обрив по тялото и най-вече лицето.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 2. Славея

  Здравейте,
  Синът ми ,който е на 2г. миналата седмица беше с Варицела.Изкара я нормално.Мазах го с PoxClin.Тъй като и аз на 31г. и брат му на 8г.не сме я преболедували от вчера ни се появиха типичните пъпчици и снощи той беше с 38,5.Дадох му антипириптик.Бихте ли ми казали какво да пием,и да вземем навременни мерки ,за да облекчим състоянието.Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Славея, Естествено е, че състоянието на Вас и по-голямото дете трябва да се следи от Вашия лекар.
   Към неговата профилактична терапия препоръчвам – за детето Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и ИмуноКидс – 2 пъти по 5 мл.
   За Вас – Рус токсикодендрон 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и ИмуноБуст форте капсули


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*