Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

БЦЖ ваксина

Туберкулозата е  инфекциозно заболяване, причинено от различни щамове на микобактерии, обикновено Микобактериум туберкулозис. Разпространява се по въздушно-капков път, чрез кожата, чрез храната. Обикновено атакува белите дробове, но може да засегне още ставите, костите, бъбреците, менингите, като 50% от случаите завършва със смърт. За да се избегне заразяването с туберкулоза в световен мащаб се използва БЦЖ ваксина.

БЦЖ (BCG) ваксина се използва основно за изграждане на стабилен имунитет срещу туберкулозния причинител и предотвратяване развитието на болестта. За целта се използват инактивирани живи бактерии.

Как и защо се поставя БЦЖ ваксина?

Когато се прилага за защита срещу туберкулоза, БЦЖ ваксината се инжектира подкожно в лявото рамо, в делтоидния мускул.

БЦЖ ваксината обикновено се поставя веднъж в живота – от 48-мия час след раждането на детето, но при необходимост се повтаря на 7-месечна възраст. Бебето трябва да е здраво родено и да не е имало контакт с болни от туберкулоза.

След това, няколко пъти през детството

на 6-7 години,
на 10-11 години и
на 16-17 години,
се извършва туберкулинов кожен тест (Манту-проба) и при отрицателен резултат, се извършва реваксинация (повторна ваксинация).

Направете Бърза имунопрофилактика с ИмуноКидс и ИмуноБуст

БЦЖ ваксината представлява лиофилизиран прах в ампула, съдържаща 20 дози. Желателно е да се съхранява в хладилник и не трябва да се излага на слънчева светлина. Разрежда се с буферен разтвор и се използва в рамките на 2-3 часа.

Инжектира се много бавно, в най-повърхностния слой на кожата.
При правилно поставеняне на БЦЖ ваксина, на мястото на инжектиране трябва да се образува много малка подутина, която да изчезне до 6-8 часа.

Участъкът не трябва да се натиска или втрива.

Желателно е след това мястото да не се мокри и да се предпази от замърсяване в продължение на 24 часа. Ако се образува раничка, не е желателно третирането й с йод или спиртни разтвори. Тя може да се покрие само със суха марля, но без да се поставя лепенка. Ако изтича секрет е позволено леко туширане с риванол, но в никакъв случай да не се изстисква.

Образуването на белег не е доказателство за ефикасността на ваксината, а е просто лесен начин за установяването й.

В наши дни образуването на белег на мястото на инжектиране не е задължително, но при липсата му е необходимо извършването на Манту проба на 7 до 10-месечна възраст.

Ако пробата е отрицателна, е необходимо извършването на реваксинация.

Ефикасност на БЦЖ ваксина

В страна като нашата, където туберкулозата е ендемична, децата може да имат контакт с туберкулозни бактерии още в най-ранна възраст.

Имунитета на бебетата и малките деца не е достатъчно устойчив, затова преки контакти с туберкулозно болни е абсолютно забранен.

Заболяването в детска възраст се различава съществено от формата на туберкулоза, която се наблюдава при възрастните пациенти. При децата усложненията в повечето случаи включват засягане на менингите, пикочните пътища, костите и други органи.

Хора, които са имали стабилен имунитет в детска възраст не са застраховани от развитие на туберкулоза като възрастни, което е съвсем различно заболяване.

Важно е да се знае, че ефективността на БЦЖ ваксина не е 100 процентова. Реално в различните краища на света се установява различен процент на ефективност и защита от развитието на туберкулоза, като той

варира от 50-60 до 80% (във Великобритания).
Този факт се определя от:

генетичните разлики в населението,
промените в околната среда,
наличието на други видове патогенни бактерии в средата,
бактериални инфекции,
разликата в лабораторните условия,
избора на среда за растеж,
чистотата на използваните ваксини,
както и значителните генетични разлики в щамовете култивирани туберкулозни бактерии.
Точната продължителност на действие на ваксината не е съвсем известна. Има данни, сочещи, че този срок може да варира от 15 до дори 60 години, като обаче ефективността значително намалява. Като средна продължителност на действие на ваксината се приема 10 години.

Изглежда БЦЖ ваксината е най-ефективна срещу милиарна туберкулоза и туберкулозен менингит.

 

Своевременната ваксинация е много важна за предпазване на детето от сериозни заболявания, като туберкулоза, както и за ограничаване разпространението на заразата.

Въпреки това обаче, като почти всяко полезно нещо, така и ваксинацията крие определени рискове, които в повечето случаи са по-маловажни от последствията, които биха настъпили при заразяване.

Направете Бърза имунопрофилактика с ИмуноКидс и ИмуноБуст

БЦЖ ваксинацията може да причини странични ефекти, в резултат на индивидуални реакции, наличие на съпътстващи заболявания, ниско качество на ваксината или неправилното й поставяне.

Най-общо евентуалните последствия включват:

зачервяване в областта на инжектиране (може да се появи дори 10-14 дни след инжектирането, бавно да намалява по размер и трябва да изчезне напълно след около 6 месеца);
образуване на келоиден белег;
подуване на лимфните възли;
треска;
кръв в урината;
често или болезнено уриниране;
разстроен стомах;
стомашни болки;
повръщане.
Ако тези симптоми не изчезнат, се свържете с лекуващия лекар.

Трябва да потърсите спешна медицинска помощ в следните случи:

тежък обрив на кожата;
затруднено дишане;
затруднено преглъщане;
хрипове.
Противопоказания за поставяне на БЦЖ ваксина

Има случаи, когато БЦЖ ваксинацията не е препоръчителна или трябва да се отложи във времето. Такива случаи са:

наличие на инфекции;
висока телесна температура;
респираторни заболявания;
при контакт със заразно болни лица;
алергии към лекарства;
прием на антибиотици, химиотерапевтични средства, стероиди, туберкулозни лекарства, някои витамини и прием на лекарства без рецепта;
при скорошна ваксинация срещу едра шарка или други ваксини – необходимо е да се изчака поне 4 седмици (изключение е само ваксината срещу хепатит Б, която може да се постави паралелно с БЦЖ ваксина);
при положителен туберкулинов кожен тест – Манту;
при болни от туберкулоза;
имунен дефицит;
болни от СПИН;
HIV-носителство;
някои видове рак;
вроден клетъчен имунодефицит;
левкемия;
наследствени заболявания;
наличие на тежки изгаряния по тялото;
булозни увреждания;
синдром на Даун;
по време на бременност или кърмене.
Ако съвсем скоро след ваксинация с БЦЖ се установи бременност се свържете с лекуващия лекар.

Други приложения на БЦЖ ваксина

Освен за предпазване от развитието на туберкулоза, БЦЖ ваксина има и други защитни действия за организма, както и други приложения. Те включват:

Защита от проказа

Въпреки че БЦЖ ваксината не се използва за контрол на проказа, въз основа на контролирани проучвания е установено, че ваксинацията с БЦЖ дава известна защита и от това заболяване, която е в диапазона между 26 и 41%. При някои изследвания процентът достига до 60.

Язва на Бурули (Buruli)

Язва на Бурули е тежка, хронична инфекция, която засяга кожата и меките тъкани, причинена от микобактериум улцеранс.

Оказва се, че имунитетът изграден вследствие поставяне на БЦЖ ваксина може да предпази организма и от тази инфекция или да я забави.

Диабет тип І

Клинични проучвания установяват, че БЦЖ индуцира (стимулира) производството на TNF-алфа (тумор-некротичен фактор алфа), който може да унищожи Т-клетките, отговорни за диабет тип І.

Приложение на БЦЖ ваксина като имунотерапия (БЦЖ имунотерапия)

БЦЖ имунотерапия се прилага като първично и адювантно лечение за стимулиране на имунната система на пациентите, като целта е организмът сам да се справи с унищожаването на раковите клетки, както и да се ограничи разпространението им и да се удължи животът на пациента.

От края на 1980-та година БЦЖ ваксината се използва като имунотерапия при повърхностни форми на рак на пикочния мехур, като карцином in situ.

Повече информация може да намерите:

Карцином in situ на пикочен мехур
Като първично лечение на карцином in situ (CIS) на пикочния мехур БЦЖ ваксината е показала своята ефективност пред други видове лечения, като механизмът на действие не е напълно уточнен. Ефективността на метода се доказва при цели 70% от пациентите.

Карцином in situ на пикочния мехур невинаги може да бъде отстранен напълно с операция, понеже е плосък и често се разраства дълбоко в лигавицата.

Понастоящем БЦЖ имунотерапията е единствената терапия на карцином in situ на пикочния мехур, одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата.

Освен това БЦЖ имунотерапията предотвратява появата на рецидиви при до 67% от случаите, поради което е често използвана като поддържаща терапия.

Направете Бърза имунопрофилактика с ИмуноКидс и ИмуноБуст

Същност на БЦЖ имунотерапия

БЦЖ имунотерапия при карцином in situ на пикочния мехур се провежда чрез вливане на БЦЖ ваксина чрез уринарен катетър (интравезикално) в пикочния мехур. Това става веднъж седмично в продължение на 6 седмици и при необходимост (при някои пациенти), се провежда поддържаща терапия веднъж седмично в продължение на още 3 седмици.

Отговорът на всеки пациент трябва да се проследява индивидуално. Фазата на индукция се счита за приключена, когато е настъпила имунологична реакция.

Следващ 6-седмичен курс може да се приложи, ако по време на цистоскопия се установи наличието на рецидив.

Данните от последните проучвания показват, че индукционната терапия в съчетание с поддържаща терапия на всеки 3-6 месеца в продължение на 2-3 години, може да осигури по-трайни резултати.

За проследяване на състоянието се препоръчва периодично извършване на биопсия на пикочния мехур.

Предварителна подготовка за БЦЖ имунотерапия

Пациентът трябва да избягва прием на течности за поне 4 часа преди манипулацията, като непосредствено преди нея да изпразни мехура си.

След интравезикалното вливане на ваксината, пациентът лежи по 15 минути по корем, по гръб и на всяка от двете страни.

След като стане, трябва да запази лекарството в пикочния мехур за още 1 час. В случай, че не успее трябва да сподели това с лекуващия лекар.

След края на общо двата часа престой на ваксината в пикочния мехур, уринирането трябва да се осъществи в седнало положение.

Задължително е спазването на стриктна хигиена на интимните части през следващите 6 часа.

Странични ефекти при БЦЖ имунотерапия

Странични ефекти при БЦЖ имунотерапия се наблюдават много рядко и основно при пациенти, които не са били имунизирани с БЦЖ ваксина като деца или са имали история на туберкулоза в миналото. Възможните странични ефекти са:

дразнене в областта на пикочния мехур и
грипоподобни симптоми,
които често се възприемат като благоприятен имунологичен отговор на терапията. Те отшумяват за около 24-72 часа и може да бъдат контролирани с помощта на:

спазмолитици,
нестероидни противовъзпалителни средства,
антихистамини.
Нежелани реакции при БЦЖ имунотерапия

Тежки реакции при БЦЖ имунотерапия включват:

много висока температура до хиперпирексия (над 40-41 градуса по Целзий),
хепатотоксичност,
респираторен дистрес,
втрисане,
хемодинамична нестабилност,
промени в менталния статус и
сочат животозастрашаваща септицемия. Това са извънредни обстоятелства, налагащи спешна хоспитализация на пациента.

Смъртни случаи при БЦЖ имунотерапия са регистрирани в началото на приложение на метода и са се дължали на неправилна употреба. Понастоящем не се стига до летален изход.

Противопоказания за БЦЖ имунотерапия

БЦЖ имунотерапия е противопоказана при пациенти с:

травматична катетеризация,
хематурия,
инконтиненция,
имуносупресия,
при разрастване на тумора и
при засягане на мускула на пикочния мехур.
Други приложения на БЦЖ имунотерапия

БЦЖ имунотерапия се прилага още при:

карцином in situ на бъбречно легенче;
карцином in situ на уретера;
рак на дебелото черво;
рак на белия дроб;
меланом;
рак на кожата при коне;
злокачествен тумор на обвивката на периферните нерви (MPNST).

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*