Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Бум на варицела

Варицелата е най-честата шарка у нас. Боледуват деца от 6 месеца до 10 – 12-годишна възраст.

 

Веднъж преболедували, малчуганите остават с траен имунитет (невъзприемчивост) за повторно разболяване, но при дадени провокиращи фактори – простуда, стрес и друга инфекция те могат да развият херпес зостер. Той представлява кожно заболяване, което се характеризира със зачервяване и поява на болезнени мехурчета. Локализацията на херпес зостер е обикновено по хода на някои нерви – междуребрени и в коремна област. Възрастни, болни от тази кожна проява, могат да заразят деца и те да се разболеят от варицела.

 

Какво представлява варицелата?

Тя е вирусна инфекция, която е изключително заразна и главният симптом при нея е типичният обрив по цялото тяло.

 

Кой е причинителят за нейното възникване?

Вирус, наречен Varicella – Zoster Virus. Предава се от болно на здраво дете по въздушно-капков механизъм и чрез ползване на общи играчки. Той е сравнително устойчив на условията на външната среда. Но не само това. Той е изключително заразен. Смята се, че ако попадне в детския организъм, до 90% е сигурна проявата на болест.

 

Какво се случва при варицелата?

Източник на инфекцията е болният човек. Вирусът се предава по въздушно-капков път, обикновено при тесен контакт с болния. Заболелият го отделя 48 часа преди обрива и 4 дни след появата му. На практика болните се считат за заразни до оформянето на струпейчета по всички обриви.

Вирусът попада от дихателната лигавица в кръвта и така се разпространява в организма. При варицела са засегнати  всички лигавици и кожата. Това, което наблюдаваме по нея като обриви, се развива и в устната, очната и чревната лигавица.

Важно е да знаете, че инкубационният период (времето от заразата до първите симптоми) е до 21 дни.

 

Кои са главните симптоми на варицелата?

Много рядко има предшестващи прояви като обща отпадналост, хрема и кашлица. Обикновено децата вдигат температура и след няколко часа се появява типичният обрив.

Започва от главата и бързо се разпространява по тялото и крайниците. Почти не се среща по дланите и ходилата. Задължително се намира по окосмената част на главата. Не са пощадени лигавиците – може да се открие обрив в лигавицата на устата, ларинкса, конюнктивата, носа, вулвата и др.

Обривните единици в началото са малки червени петна, които след няколко часа се превръщат в по-големи надигнати пъпки. Много бързо след това върху тях се появяват мехурчета. В началото съдържанието им е бистро, но след няколко дни то помътнява. Обривните единици са самостоятелни, не се сливат. След 1 – 2 дни започва завяхването на мехурчетата и образуването на тяхно място на корички. Обривът при варицелата се съпровожда с много силен СЪРБЕЖ. Обривът се появява на тласъци. При всеки обривен тласък обикновено се появява температура – 38 – 39 градуса.

Може да се появи суха кашлица и силна болка в гърлото.

 

Как се поставя диагнозата при варицела?

Два са основните критерии за нея. Първият е епидемиологичната анамнеза – разпитваме родителите дали детето им е имало контакт с болно дете в близките 21 дни.

Вторият е типичната клинична проява, а именно обривите. Който ги е видял веднъж, ще ги запомни за цял живот. Те са обилни по цялото тяло, със средна големина, с мехурчета и най-важното – силно сърбящи.

От изследванията пълната кръвна картина не е променена. Могат да се направят специфични имунни изследвания срещу съответния вирус.

 

Какви могат да бъдат усложненията?

Макар и рядко, може да се срещнат и усложнения:

  • Бактериални кожни инфекции – когато върху обривите се настанят гнойни бактерии. Ще ги познаем по нагнояването на пъпките и повторното вдигане на температура.
  • Възпаление на черния дроб – имал съм в практиката хепатит в хода на варицелата. При него детето е в нарушено общо състояние. Кожата му пожълтява, а урината потъмнява. В кръвната картина са увеличени стойностите на АЛАТ и АСАТ (чернодробни ензими, които говорят за възпалителен процес).
  • Неврологични усложнения – те са редки, но много тежки. Най-чести са енцефалитът и менингитът. Детето се отпуска и започва да повръща.
  • Пневмонии – когато детето е с варицела и кашля то  рискът от възпаление на белия дроб е много голям. Ето защо непрекъснато следим тези деца.

 

Как да познаете усложненията?

  • Ако температурата продължава повече от 5 денонощия и е с високи стойности – над 38,8 градуса.
  • Ако тя е съчетана с кашлица, има опасност детето да развие пневмония.
  • Ако обривите са много обилни и изпълнени с голямо количество гной.
  • Ако детето е в нарушено общо състояние, отпуснато и има серия от повръщане.
  • Ако е с бледи кожа и лигавици, тъмна урина и болки в корема.
Варицела

 

С какво може да се обърка варицелата?

С други шарки. Обривите са типични и ще ги разгледаме в следващите страници.

При алергични обриви липсва инфекциозният синдром. Децата нямат контакти с други болни и не вдигат температура.

При ухапвания от насекоми обривите са в редичка, големи и в средата им има следи от ухапването.

 

Как да се предпазим?

Трябва да се намали контактът със заразени.

Майки, не искайте вашите здрави деца да се разболеят от шарка (тя все пак е болест)!

 

Какви са препоръките след поставяне на диагнозата?

Изолиране на детето за 7 – 14 дни.

След болестта задължително се приема имуностимулиращ медикамент, защото в следващите 2 – 3 месеца детето е с намален имунитет и може да се разболее от други вируси и бактерии!

Варицела и бременност

Много бъдещи майки се притесняват от вероятността да се разболеят от варицела по време на бременността. Донякъде имат основание. Затова трябва да се стремят с всички сили да избягват контакти с болни от варицела или херпес зостер.

Но все пак, ако майката е прекарала тези болести преди бременността, в организма ѝ има нужните антитела, които преминават през плацентата и тогава рискът бебето да се разболее от варицела при контакт на майката с болни е нулев. Ако тя не е сигурна дали е боледувала от тази инфекциозна болест, може да се изследват антителата в кръвта ѝ, за да бъдем по-сигурни.

Най-рисковият период за плода при майка, която се е разболяла от варицела, са 2-ри и 3-ти месец. Тогава има опасност плодът да се зарази и да развие вътреутробна инфекция с последващи вродени аномалии.

Друг рисков период е, ако майката се разболее 7 дни преди раждането или 2 дни след него. Тогава вероятността новороденото да се зарази е над 50% и вече няма възможност да получи изработени антитела от майката. В такива случаи варицелата при бебето протича много агресивно и се изисква специално и продължително лечение.

 

Как се лекува варицелата?

При установяване на диагнозата лекарят ще ви изпише крем или спрей, който се нанася два-три пъти върху обривите. Най-често използваме „Джинджира алба“ или „Вирасут“.

Много добър ефект има назначаването на „Изопринозин“ („Изорекс“), който е насочен пряко срещу причинителя и в същото време ще повиши имунитета на детето. Предписва се в доза 1 мл на килограм тегло, разделен на два приема през устата. Важно е да продължим да го даваме на детето до 1 месец след болестта, за да се възстановят защитните сили.

От хомеопатичните медикаменти най-много предписвам „Рус токсикодендрон 15 СН“ – 3 пъти по 5 гранули. Той е особено ефективен и съкращава хода на болестта.

Ако по устната лигавица имаме много болезнени мехурчета, ще добавим в терапията „Меркуриус солубилис 30 СН“ – 2 пъти по 5 гранули.

Ефективни са и локалните средства – спрей „Тантум верде“ и гелът „Анафтин“.

След преболедуване от варицела детето е със сринат имунитет. Ето защо не бързайте да го пускате на градина. Задължително трябва да приема имуностимулираща схема, която ще съдържа както хомеопатичните препарати „Рус токсикодендрон 15 СН“ – 2 пъти по 5 гранули и „Силицеа 30 СН“ – по 5 гранули, така и мощен природен имуностимулатор като „Д-р Марио Имунокидс“.

Много ефективна съпътстваща терапия е и комбинацията от Шуслерови соли № 4 – „Калиум хлоратум“ и № 10 – „Натриум сулфурикум“. Сол № 4 ще образува нужните антитела за справяне с инфекцията, а сол № 10 ще изчисти организма от вируса. Приемат се по 3 таблетки от всяка сол на ден.

От книгата “Кодът на Детския имунитет” с автор  Д-р Марио Янакиев

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*