Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Ах тези зъбки

Развитието на зародишите на временните зъби започва още през първия триместър на бременността.

бебе-зъбки

 

Следват сложни процеси на изграждане  на зъбните структури, за които важно  значение има наличието на достатъчно витамини и минерали в организма на бременната жена. От особено значение са витамините: D, C, A, E, както и калций, фосфор и флуор. Ето защо приемането на тези вещества в достатъчни количества от бременната е определящо за правилното и пълноценното изграждане на зъбите на детето.

 

Книга “От Нула” – всичкио за развитието, профилактиката и храненето на детето. 

 

Детето се ражда с 36 зъбни зародиша – 20 за временни  зъбки и 16 за постоянни. След раждането до 9-ия месец се оформят зародишите на другите постоянни зъби, а до 4-та година и тези на мъдреците.

Редът по който зъбите поникват:

По правило първите зъби пробиват към 6 – 7-ия месец.

Първи се показват двата долни резци, после двата горни.

След това в последователен ред поникват и останалите  резци.

Слюнчените жлези са недоразвити и функционират  слабо,слюнката е с недостатъчна ензимна активност.

Едва към 4 месец количеството на слюнката се увеличава,  но поради недостатъчно развитият рефлекс на поглъщане  децата се лигавят.

Между 12 и 18 месец поникват малките кътници, четири на брой, по един от всяка страна, горе и долу.

Пространството между малкия кътник и малкия резец,  останало празно, се запълва с кучешкия зъб на 12 – 24 месечна възраст. Големите кътници, четири на брой, излизат  между 20 – 30 месец. С това се оформят всичките млечни  зъби – общо 20 на брой

Нарушение на зъбния пробив, често се среща при рахит  и недостиг на други пълноценни белтъчини, нарушение на обмяната на веществата, състоянието на ендокринните  жлези – хипофиза, тимус, щитовидна жлеза, надбъбрек.

 

Симптомите, съпровождащи никненето на зъбите са  различни за всяко дете:

Сърбеж и чесане: След третия, четвъртия месец бебето  започва да пъха всичко в устата си и да си чеше венците.

Това е предизвикано от растежа на зъбите и при някои  бебета е по-болезнено отколкото при други.

„Децата опознават околния свят чрез храносмилателната  си система“

 

Кога една температура е от зъбките или от вирус? Прочетете в книгата “От Нула”.

 

Обилна саливация: Ако бебето си чеше много венците,  това може да предизвика увеличаване на слюнката и тя  дразни кожата около устата.

Раздразване кожата на лицето. При обилното слюно-отделяне около устата и под брадичката често кожата се зачервява и разранява. За да се предотврати това, по-често  трябва да се подсушават тези места и да се намазват с омекотяващ крем.

Нервност: Преди да се покаже  зъбчето, венецът може да стане доста твърд и чувствителен на болка, което прави  детето много нервно.

Болката и дискомфорта често са най-големи при  поникването на първото зъбче и при кътниците заради техният размер.

Дентиция при децата – норма и патология

Неспокоен сън: Болката от  никненето на зъби може да се прояви през деня или нощта. Това може да е причината,поради която детето да се буди по-често нощем отколкото Обикновено.

Загуба на апетит. Децата, на които никнат зъби, може да капризничат по отношение на храненето и то се държи така, сякаш винаги иска да яде. Но при хранене се засилва чувството на дискомфорт и бебето се отказва от гърдата или биберона, които толкова настоятелно е искало.

Кашлица: Увеличеното слюнкоотделяе през деня може да предизвика закашляне у детето. Лекар трябва да прецени дали няма признаци за настинка, температура или някакво друго заболяване. Често пробива на зъби съвпада с друго заболяване.

Пробивът на постоянните зъби започва на 6 години и завършва на 11 – 12 годишна възраст, с изключение на мъдреците.

Средна продължителност на пробива на постоянните зъби е 8 месеца, а средния месечен прираст е 0, 8 мм.

Във връзка с акселерацията, през последното десетилетие сеустановява по-ранен пробив на постоянните зъби с около  1,5 години.

Закъснял се смята пробивът на временните зъби, когато те пробиват над 5 месец след средните срокове за пробив, а за постоянните – над 2 год. Това води до неправилно

подреждане на зъбите в зъбната редица и развитие на  заболявания.

Препоръчват се средства с общо укрепващо действие и витамини.

Един  от  препаратите , които  облекчават  поникването  на  зъбките  е  Камилия.

Много  често  в  хомеопатията  прибягваме  до  Хамомила – която  купира  80 %  от  симпотмите.

Когато  имаме  подути  венци  и  искаме  да  ускорим  прорязването  на  зъбчето  ,  то  препоръчвам  Калкарея фосфорика  9 сн.

Прочететете повече в книгата 

 

Свързани статии:

Зъбки – прорязване, скърцане и друга патология.

Добрият педиатър няма да оправдае детска патология със зъбки.

 

 1. Добър вечер д-р Янакиев. Съжелявам, че отново и по време на празници Ви безпокоя. Синът ми е на 11 месеца. От три месеца следваме ваша схема по ваша консултация за зъби – Калкарея фосфорика 9 сн и хамомила 30 сн. Прилагаме я 3 месеца и вие казахте да продължим още 1 месец. Израстнаха 4 зъба, два от горе и да долу, резци. Сънят на сина ми се подобри. Сега е побелял един зъб до горните резци. От два дни е много нервен, крещи и се кара за всичко. Спи не добре с плач. От днес има водниста хрема. Преслушаха го , гърдите са чисти за сега и гърлото не е червено. Какво мога да Му приложа за подобряване на състоянието му? Вероятно е от зъби?! Благодаря за всичко и приятни празници!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, За воднистата хрема – Аиум цепа 9 сн – 2 пъти по 5 гран.
   Ако се изостри неспокойствието – подновете предишната схема.
   Препоръчвам Ви книгата “Кодът на детския имунитет”, където ще научите много неща.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

 2. София Димитрова

  Здравейте, доктор Янакиев! Радвам се, че попаднах на сайта ви, а се надявам, че в най-кратък срок ще успея да направя и Интернет консултация с Вас. На въпроса ми: момиче на година и 2 месеца от 4-5 дни започна да се закашля при сън, последните дни дни: кърлото й буквално “клокочи” и се дави от течност, от днес киха и тече бистра течност от него, долните клепачи се зачервиха, очичките сълзят и постоянно ги търка. Сънят естествено е неспокоен, дави се малката и кашля, от тази нощ вече изпада и в безумни състояния с писъци, извиване, огъване на тялото. Спа седнала върху мен… Посетих педиатър в петък и по негово предписание капя в носа на детето физиологичен разтвор, пръскам и Тонимер. Резултат – появи се теч от носа 🙂 В петък гърдите на детето бяха чисти, гърлото не беше зачервено. Няма температура. Какво бих могла да давам преди консултацията с Вас, за да облекча състоянието й?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, Впръсквайте в нослето Грипстоп спрей и Давайте Алиум цепа 9 сн – 3 пъти по 5 гран., разтворени в малко вода.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Отговорите са изготвени от екип на Д-р Марио. Ако искате лична консултация-заповядайте във "ВИП Зоната".

   1. София Димитрова

    Здравейте, благодаря за експедитивността на отговора ви! Детето е с влошено състояние и се налага спешно да го заведем пак на преглед. При първа възможност ще се свържа с Вас за Интернет консултация, хомеопатията започвам още днес 🙂

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*