Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Ангините се обострят от есенните вируси

 

Да започнем с това – какво разбираме под думата „ангина“?

Тя има гръцки произход и буквално се превежда като „стискам“, „задушавам“. В миналото ангините, или възпаението на тонзилите са били много драматични и често се е стигало до затруднение в поглъщането  и дишането, поради екстремно големите размери.

В днешно време, за радост по-рядко се стига до тези неприятни усложнения.

И така: есенните вируси атакуват дихателната система по цялонто й протежение. Но често техния прицел са небните тонзили.

При хора с компрометиран имунитет вирусната инфекция бързо прераства в бактериална и така наблюдаваме класичската картина на гнойната ангина.

Видове ангини:

  • Вирусна – сливиците са леко уголемени, бледорозови на цвят. Когато по повърхността им се наблюдават мехурчета, то тогава говорим за херпангина. Винаги е придружена с гърлобол и повишаване на телесната температура. От хомеопатичните препарати особено ефективен е Рус токсикодендрон.
  • Бактериална (гнойна) ангина. Сливиците са уголемени. По пъврхността им откриваме гнойни налепи. Имаме лош дъх от устата. Температурата е повишена, гърлоболът е силен. Средство на избор от хомеопатията – Хепар сулфур, Пирогениум.
  • Инфекциозна мононуклеоза – по-драматично заболяване, при което пациентът поддържа висока температура над 7 дни. Сливиците са уголемени и имат гнойни налепи. Лимфните възли под челюстта и и по шията също реагират.

Какви изследвания назначаваме:

При вирусната ангина не се променят показателите на кръвната картина.

При бактериалната – имаме левкоцитоза, с-реактивният протеин е увеличен.  Ако изследваме гърлен секрет, то обичайно „заподозрените“ бактерии са 4 – Стрептокок, Стафилокок, Мораксела, Хемофилус.

При чести бактериални ангини, които са причинени от Стрептокок и които не са лекувани правилно може да се предизвика имунна реакция и да се отключат неприятни заболявания на ставите, сърцето и др. Тогава проследяваме показателя АСТ, който е многократно повишен.

При пациенти, които имат склонност да боледуват често от гнойни ангини, то тази схема е особено ефективна в профилактичен аспект:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*